Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 dolog, amit nem tudtál Bálint gazda különleges életéről – Az ország kedvenc kertészére emlékezünk

Kevés olyan ember létezik ma a magyar köztudatban, akit kedvességével, szakértelmével és nyitottságával egy egész ország tudott szeretni. Bálint gazda ilyen ember volt. 

Életének 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnök és televíziós személyiség, az ember, aki egy országgal meg tudta szerettetni a kertészkedést. Bálint gazda mindig óriási közvetlenséggel, közérthetően beszélt arról, hogyan gondozzuk növényeinket és kertünket, általa pedig nem csak okosabbak lettünk, de érzékenyebbek is a minket körülvevő természetre. 

Bálint György 1919. július 28-án született Gyöngyösön egy mezőgazdássággal foglalkozó, zsidó családba egyetlen fiú gyermekként. 1941-ben szerzett kertészmérnöki oklevelet a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián, egy évvel később azonban már munkaszolgálatra hívták be, majd a mauthauseni és a gunskircheni koncentrációs táborba került. A gunskircheni haláltáborból két társával szökött meg egy nappal azelőtt, hogy az amerikaiak felszabadították volna őket, a holokauszt azonban életre szóló traumát okozott számára, a haláltáborokat csupán egyik lánytestvére élte túl rajta kívül. 

,,Akkor alakult ki bennem az a gondolat, ha túlélem ezt a megkülönböztetést, meg ezt a rasszista világot, akkor mindent el fogok követni, hogy ez ne történjék meg még egyszer"

 
 - írta később.
 
A háború után hazatért gyöngyöshalmaji családi birtokára, és az apja gazdaságát vitte tovább, ám 1948-ban közölték vele, vagy távozik onnan, vagy kulákként internálják.
Bálint gazda az előbbi lehetőséget választotta, a következő évben pedig mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. Gyöngyöshalmaj elhagyása után feleségével és fiával Budapestre költöztek, azonban a Rákosi-rendszerben szinte mindenhonnan elüldözték őt, nem kapott rendes munkát. Agrármérnöki diplomájával rövid ideg a Földművelésügyi Minisztériumban, majd 1950-től másfél évig a Kertészeti Kutatóintézetben dolgozott, innen azonban indoklás nélkül elbocsátották őt. Hogy családját fent tudja tartani, főállása mellett mások kertjét kezdte el gondozni, a környéken pedig hamar híre ment annak, hogy van egy munkájához igen jól értő fiatalember, aki szinte minden feladatot elvállal. 
 
Az 1953-as enyhüléseket követően a Földművelésügyi Minisztériumban és a Kertészeti Kutatóintézetben is dolgozott, főagronómus volt Mányon, de dolgozott az  Állami Biztosító szakértőjeként is, 1967-től pedig újságíró lett. Az első időkben párhuzamosan több  szakfolyóiratokban is publikált, úgy mint a Kertészet és Szőlészetben, a Kertgazdaságban, a Kerti Kalendárium, később pedig a Kertbarát Magazinban is szerkesztőként működött közre. 
 
 
 
A legnagyobb hírnévre 1981 és 2009 között tett szert a Magyar Televízió Ablak című műsorának állandó szereplőjeként, itt ragadt rá a Bálint gazda név is, amelyhez külön jóváhagyást kellett kérni a Központi Bizottság agitprop vezetőjétől, mert a Szabad Európa Rádióban szintén ezzel a névvel adott kertészeti tanácsokat Czupy Bálint is. Bálint gazdát azért szerette meg egy egész ország kortól,nemtől és ideológiától függetlenül, mert közérthetően tudott mesélni a kert- és földművelés alapjairól, erre pedig sokaknak volt szüksége akkoriban, hiszen rengeteg embernek volt saját kiskertje vagy hétvégi telke – derült ki az index.hu megemlékezéséből.  
 
Bálint gazda a magyar politikában is szerepet vállalt, 1994 és 1998 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, a pártból 2009-ben lépett ki.
A poltikai kitérő után újra visszatért a médiába, az elmúlt években több százezres követői táborral rendelkező Facebook-oldalt és saját weboldalt működtetett unokája segítségével.
 
 
 
Bálint gazda születésének 100. évfordulóján több sajtóorgánumnak is mesélt életéről és munkájáról. Szívügyének tartotta, hogy minél több ember termesszen zöldséget és gyümölcsöt, mert aki termeszt az fogyaszt is. Fontos volt számára a környezetvédelem is, a Reuters által készített tavalyi videóinterjújában azt mondta, aggasztja a klímaváltozás, és hisz az önfenntartó közösségek erejében, szerinte ugyanis ilyen módon a Föld nagyobb eséllyel tudná eltartani és etetni a drasztikusan növekvő populációt. 

 

,,Nagyon vegyes érzelmei vannak az embernek. Egyrészt az, hogy nem érdem száz évesnek lenni, ez csak véletlen szerencse, hogy valaki elér egy ilyen hosszú kort. Másrészt, nagyon sok tapasztalatot össze lehet szedni száz év alatt. Én például akkor születtem, amikor Magyarország még Osztrák-magyar Monarchia volt"

 
- mesélte 100. születésnapján a Helikon kiadó köszöntővideójában. A könyvkiadó tavaly jelentetett meg Bánó András közreműködésével egy életrajzi kötetet az ország kedvenc kertészének életútjáról. Bálint gazdát szinte mindenki ismerte az országban. Mindene volt a kertészkedés, amit nem csak az idősebb korosztállyal szerettetett meg az elmúlt évtizedekben, a fiatalabb generációt is sikerült arra ösztökélnie, hogy óvják és gondozzák a természetet. Igazán erős és szívós ember volt, aki még életének utolsó heteiben is minden nap tekert egy kicsit a szobabiciklin, és aki még egy időskori autóbalesetből is fel tudott épülni úgy, hogy utána még évekig gondozta a kertet, jelent meg hivatalos eseményeken. 
 
Bálint gazda rengeteg szép és hasznos tudást hagyott maga mögött, egy egész ország emlékezni fog kedves és szakértő szavaira, mindig mosolygós, erős megjelenésére. Nem csak kortársaival, de több fiatal generációval is sikerült megismertetnie és megszerettetnie a kertgondozás és növényápolás fontosságát nem csak kis időre, de egy örök életre. 
 

Ez is érdekelhet:

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!