Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 ételalapanyag, amiről 10 éve még lövésünk sem volt, hogy micsoda

Bulgur, chiamag és quinoa - tíz éve még nagyon kevesen ismertük és használtuk ezeket az alapanyagokat. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk most néhányat...

Ha elgondolkoztok, milyen alapanyagokból főztetek 10-15 éve és ma, biztosan találtok ti is különbségeket. Megvannak a jól bevált alapanyagok és ételek, de azért szeretünk kísérletezni az újjal is. Így lettek kedveltek ezek az alapanyagok is:

1. Bulgur

Nem tudom, nálatok hogy volt, de nálunk a 2000-es években is csak kétfajta köret létezett: a rizs és a krumpli. Ennek a különböző variációit ettük a rántott hús mellé, egészen addig, míg nem ismertem meg a bulgurt, azaz a tört búzát. A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag mára sokak kedvence lett, nem véletlenül, hiszen legalább annyira színesen variálható, mint a rizs, vagy a burgonya:

2. Chiamag

Már az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, nálunk mégis csak néhány éve vált szupersztárrá ez az alapanyag. Előnyeiről korábban mi is írtunk.

3. Aktív szén

Csak annyit mondok: fekete fagyi. A tavalyi év sztárja volt az aktív szénnel színezett fagylalt. Azóta már hamburgert és más ételeket is színeztek vele. Előtte maximum a hasfogó hatását ismertük.

4. Koriander

A minőségi ázsiai konyhák előretörésével lett egyre ismertebb hazánkban a Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. A mexikói ételekben is előszeretettel használják. Nálunk a koriandermag volt ismertebb, de mára már a zöldet is szívesen használjuk ételeinkben, amit sajnos nagyon nehéz beszerezni.

5. Növényi tejek

Ma már nem csak a bioboltok polcain sorakoznak a növényi tejpótló italok, hanem a hétköznapi üzletekben is, és évről évre népszerűbbek a vásárlók körében. Jótékony hatásukról itt olvashatsz bővebben >>>

6. Avokádó

Tíz éve még ritkaságszámba mentek az avokádós ételek. Jó néhány boltot, piacot be kellett járnunk ahhoz, hogy találjunk ilyen gyümölcsöt, ma pedig már minden áruház gyümölcs- és zöldségrészlegén ott sorakoznak. Jótékony hatásairól korábban sokat írtunk, ahogy arról is, hogy miért kell egy kicsit visszafogni a fogyasztását.

7. Goji bogyó

A kínai orvoslásban több ezer éve használják a bogyót illetve annak préselt levét, hazánkban néhány éve pörögtek rá az egészséges életmód hívei. A chiamaghoz hasonlóan ma már ez is szinte minden boltban megtalálható, és a reggeli turmixok mellett például sütikben is felhasználható:

8. Spirulina

A spirulina egy algafajta, amely nem csak egészséges , de megismertetett bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Bioboltokban fellelhető nálunk is, illetve néhány étteremben már használják az ételekben is.

9. Agaragar

A vegetáriánusok előszeretettel használt zselésítő/kocsonyásító alapanyaga, mivel nem tartalmaz állati eredetű anyagokat. Ma már nem csak a vegetáriánusok használják előszeretettel. Ezt is a bioboltokban lehet beszerezni a legkönnyebben.

10. Quinoa

Dél-Amerikából származik, ahol 6 000 év óta az egyik fő táplálékforrás. Mi négy éve írtunk jótékony hatásairól, de kb. egy éve kezdett el terjedni a boltok polcain. De 10 évvel ezelőtt aligha hallottunk róla...

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!