Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 magyar kaja, amitől totál kiborulnak a külföldiek

Vannak dolgok, ételek, szokások, amik úgy fest, csak nekünk természetesek - például a sok tejföl, vagy a rántás. Nézzük, külföldi szemmel mi számít valóban meglepőnek.

1. Mindent zsiradékon pirított hagymával kezdünk

Állítólag rengeteg külföldi kiakad azon, hogy nálunk nemcsak a magyaros pörköltek, raguk, hanem mondjuk egy leves vagy sok egytálétel is úgy indul, hogy „piríts meg hagymát zsiradékon”.

2. Paprikamánia

Úgy tűnik, a külföldiek előtt is beigazolódni látszik a paprika-hagyma-zsír szentháromsága. Mindenbe teszünk paprikát, vagy frissen, vagy őrölten, vagy erős paszta formájában – lecsó, paprikáskrumpli, pörköltek, gulyás, stb.

3. Tejfölmánia

Minden tetejére rárakjuk, ha tehetjük – ezt személyes tapasztalatból állítom én is, több függőt is ismerek. Megy a csirkepaprikásra, a bablevesbe, a rakott krumplira, a túrós tésztára, a gombapörköltre, a lángosra, a rakottasokra, a majonézes salátákba, de kenyérre, sőt, smack levesbe is! (Láttam.) Az pedig köztudott, hogy igazi magyar tejfölt sehol máshol sem kapunk – a sour creme vagy creme fraiche hasonlóak, de egyik sem az az igazi magyar íz.

4. Túró

A másik furcsaság – a darabos magyar túró elég megosztó a külföldiek körében, főleg, hogy egész sok mindenbe belekerül, akár sósan, akár édesen is. A túrórudiról nem is szólva – a cukros-csokis túrórúd elég sokaknál kiüti a biztosítékot, akik nem azon nevelkedtek, mint mi.

5. Belsőségek

Csirkeláb a levesben. Pacal. Velő. Zuza. Szív. Máj. Kakashere. Mi mindent megeszünk.

6. Zsírevés

Sok külföldi szintén megütközik rajta, hogy gyakorlatilag szilárd halmazállapotú zsírt kenünk a kenyerünkre, de a zsírszalonna sem kivétel ezalól. A bacon viszont az – azért, mint tudjuk, világszerte rajonganak mások is.

7. A disznóvágás furcsaságai

Véres hurka, sült vér, disznósajt, vesevelő, kocsonya. Többen megértjük a szörnyülködést.

8. Kenyér kenyérrel

Igen, mert van, aki még a nokedlis pörkölthöz vagy a tésztaételekhez is harapja. Meg a levesekhez. Vagy köret mellé. Miért? Kérdezik sokan.

9. MÁK – bármin

A nyugati országokban a mákgubó teljesen összekapcsolódik a mákteával, ópiummal, heroinnal, ezért számukra elrettentő, ha meglátják, hogy mi rászórjuk a tésztára, vagy kenyerek, zsömlék tetejére.

10. Színes, édes, hideg levesek az étkezés elején

Miért? Miért nem sós és forró, húsos, zöldséges, stb, miért hideg, rószaszínű és édes??

...ezeket láttad már?

via dailynewshungary

Szólj hozzá!

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BDorina
BDorina Sun, 2017-11-05 20:32

Belsőség, mint a csirkeláb :D Nálatok milyen csirkék élnek? Csernobili születésűek? :D
Anglia nem tudom "nyugatnak" számít-e, de itt sok mákos cucc van.

girbegörbe
girbegörbe Mon, 2017-05-29 01:01

A szomszédomtól kaptam disznóvágási ajándék kolbászt. De mivel hallottam a disznó irtózatos halálhörgését majd 10 percen át egyre elhalkulóan, így képtelen vagyok a kolbászból enni, mert átérzem a szenvedését.

halfej
halfej Mon, 2019-03-04 07:41

Ha 10 percen at hallottad, akkor ott valamit rosszul csinaltak!!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Mon, 2018-12-03 04:30

Semmi gond, ilyenkor el kell ajándékozni, azt kész. Más örül neki, ha nem tudja a történetét. Normál esetben 1-2 perc a halálhörgés, vagy annyi sem attól függő, hogy ki szúrja. Nem biztos, hogy a hentes ért hozzá, hogy hogyan kell leölni, sokuk csak fél disznót kap, és azt szedi szét, nem szúr napi szinten. MI szerencsések vagyunk, mert faternak hentes az egyik barátja, aztán be szokott segíteni, viszont ő is inkább elhoz egy böllért a szúráshoz. Neki van sokkolója, pillanatok alatt megcsinálja, és a darabolás is sokkal gyorsabban megy. Igy körülbelül fele annyi szívás van az egésszel, mint amikor mindent mi csináltunk, és időben is fele annyi alatt megvan. Mostanra mondjuk már áttértünk arra, hogy fél disznót veszünk valakitől helyben, aztán tovább daraboljuk, esetleg megcsináltatjuk a hentessel. Jóval egyszerűbb így, mint belezni, stb. és pénzben sem olyan sokkal több.

csildo1
csildo1 Wed, 2018-09-12 12:36

Ez pontosan így van.
Emennyiben lehet hentest kell hívni, nem állatkíntót!!!

Elen70
Elen70 Sun, 2017-05-28 09:44

Külföldön élek - Skandináviában - és ismert a tejföl (sőt, lényegesen jobb, mint a miénk, még a soványabbnak is határozottan jobb íze van, mint a magyarnak, és itt nem azonos sem a sour cream-mel, sem a creme fraiche-sel, egy harmadik termékről beszélek), a mákot is használják, péksüteményeket szórnak meg vele. Van túró is, bár kicsit más az állaga, mint nálunk, darabosabb, de nagyon finom. Használnak paprikát (őröltet is), lehet kapni, sőt, disznózsírt is, bár azt karácsony körül árulják tömlős kiszerelésben (de nem kenyérre kenik). Leveseik is vannak, legfeljebb másmilyenek, mint Magyarországon. Gyakorlatilag nem sok nyersanyag van, amit itt ne lehetne pont úgy megvenni, mint otthon. Azt gondolom, egy ilyen cikk előtt kicsit körül kellene kérdezni legalább a külföldön élő ismerősök között, mert ez így csak hatásvadász, de nem hiteles.

kmoarr
kmoarr Sat, 2017-05-27 12:01

Ja, amúgy a mákhiszti is kamu. A mák magja csak elhanyagolható mennyiségben tartalmaz pszichoaktív hatású alkaloidákat (morfin, kodein, satöbbi), több tíz kilót kellene magában elfogyasztani ahhoz, hogy egyáltalán valamit érezzen egy felnőtt ember - ez ugye fizikai képtelenség.

A kábítószert az éretlen gubó kiszárított-lepárolt tejnedvéből csinálják.

kmoarr
kmoarr Sat, 2017-05-27 11:50

A disznóvágáson sem ütközik meg az a külföldi, aki már otthon volt hasonló eseményen.

A cikkben említett fintorgók halmaza leginkább nem is a külföldiekkel azonos, hanem a világéletükben nagyvárosban élőkével, azokkal, akik tényleg soha nem találkoztak testközelből élő haszonállattal, meg nem is igen főznek, csak rendelnek.

petersson8
Chef Petersson / petersson8 Mon, 2017-05-22 08:34

- Hideg gyümölcsös leves: mediterrán országok mindegyikében népszerű és közkedvelt, hideg dinnyeleves, meggyleves, barackleves, stb.... A spanyolok ebben messze leköröznek minket.
- Mák... nyugati országokban a mák méltán népszerű töltelék édességekhez, sőt a németeknél vált híressé, hogy zsemlére, kiflire teszik rá ráadásul nyersen. Szintén Németországban gyártják karácsonykor a mákos kiflit és a mákkal töltött Stollent (hasonló a bejglihez csak vacakabb)
- Zsírevés: Ausztria és Németország is világvezető a zsírevésben, hidegen melegen kenik kenyérre. A hideget Schmalz-nak nevezik, gyakran hagymával és almával ízesítik, az osztrákok viszont a sertészsírból fűszervajat is gyártanak, én attól majdnem hánytam.
- Túró: ezen maximum a tengerentúliak ütköznek meg. Rengeteg túródesszert van a germán országokban. A túrótorta, a túrórudinkhoz hasonló csokis túró, a túrós táska, ezeket max az nem ismeri, aki a lekváros batyut sem.
- Belsőségek: a franciák és a britek még ennél többet is megesznek. Gondoljunk csak a black puddingra, vagy a franciák belsőségkolbászára.
- A raguszerű levesek valóban zsíradékon pirított hagymával kezdődnek: ahol szinte mindenhol máshol Európában. A csontlevesbe mi sem zsíradékon pirított hagymát teszünk.
- Paprika, kenyérevés, disznóvágás, tejfel - ezekkel egyetértek.
Azzal viszont már nem (amit az egyik hozzászólónál, nem a cikkben olvastam) hogy a sour cream és a tejfel között semmilyen különbség nincs. Nagyon hasonlít, de a jó savanykás magyar tejfelíztől messze elmarad a könnyed, tejszínes íze.

kapitalista
Lorem Ipsum / kapitalista Sun, 2017-06-18 21:43

Én meg a UK-ben.
Meg tudom erősíteni, a sour creme tökugyanaz mint a tejföl.
A különbség, hogy itt nem raknak bele annyi zselésítőt...
Ugyanakkor ha finom tejfölt szeretnék, akkor itt se a Magyart szoktam venni, hanem a Lengyelt. Mert az sokkal jobb.

csildo1
csildo1 Wed, 2018-09-12 12:42

Egyetértek, komáromi vagyok képes vagyok pl. tejfölért Szlovákiába átmenni, hisz 2 km. és minőségibb.

Thankso
Thankso Sun, 2017-06-18 01:01

Mivel imadom a tejfolt, es nem ezer eve elek Kanadaban, es manapsag nem nagy kunszt a hazautazas, igy tudom, hogy mirol beszelek, amikor azt mondom, hogy a kanadai bolti sour cream az detto ugyanaz, mint amit otthon egyedul a piacokon lehetett venni a neniktol, foleg, hogy ugyanazzal az eljarassal keszul, mint az otthoni tejfol. Mivel hatalmas a bevandorlo lakossag, az ipar ertelemszeruen ki akarja szolgalni az europai bevandorlok igenyeit is.

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2017-05-20 23:18

Csak amit én, személyesen tapasztaltam. Amerikában élő barátnőm amerikai férje kiválóan tűri a magyar konyhát, szereti is, de a töpörtyűtől teljesen kiborult, azt nem hajlandó még megkóstolni se. Ja, és a gyümölcsleves az egyik kedvence, bár eddig ezt a műfajt nem ismerte.
Svájci kollégák kis híján elájultak a bográcsban főzött birkapörkölttől, főként, amikor meglátták benne az egész fejet. Kiszaladtak a világból és vajas kenyeret ebédeltek. Máskülönben svájci létükre elámultak a tejföltől és mindenbe tettek, annyira ízlett nekik.
A tengerész barátom hajóját átkutatta a parti őrség, amikor a szakács Angliában 2 kiló mákot vett a karácsonyi bejglihez.
Az ír kolléga felesége rábólintott a kiskertben a tökre, hogy neki is ilyen van otthon. Aztán felhajtotta a levelet és meglátta alatta a nagy, sárga főzőtököt és rögtön rájött, hogy nem, neki nincs ilyenje és még nem is evett ilyen növényt. (Cukkinija volt otthon egyébként.)
Többek csodálkoztak, hogy gyökere van a petrezselyemnek és meg is esszük.
A leves - édes tészta ebéd mindenkit kiborít, bár a végén rájönnek, hogy nem is rossz. Általában a levesről fogalmuk sincs az európaiaknak.
A bátyám mondta, még 2004-ben, az uniós csatlakozásnál, hogy ezek a nyugat-európaiak hogy fognak csodálkozni, amikor rájönnek, hogy amit mi eszünk, az náluk biológiai fegyvernek minősül!

Thankso
Thankso Sat, 2017-05-20 20:03

Szerintem egyáltalán nem stimmel. Kanadában élek 16 éve. A sour creme tök ugyanaz, mint amit mi tejfölként ismerünk. talán annyi a különbség, hogy itt a legolcsóbban is benne van minden aminek benne kell lennie, és használják is rendszeresen. A mákot minden boltban árulják, és sokan használják. A hagyma zsiradékon való pirítása szintén nem magyar találmány, és nem minden kezdődik vele. Igen, sok leves is, mint ahogyan sok leves nem. paprika sincs mindenben, csak azokban az ételekben, amelyikhez kell, tökfőzelékbe nem szokás ugyebár, de sorolhatnám napersig, ráadásul rengeteg külföldi használja szintén, és minden áruházban ott sorakozik a fűszerpolcon,és veszik sokan. Belsőséget is nagyon sokan esznek, nem tudom mit kell ilyen hülyeségeket híresztelni. Sokan nem eszik meg, de egyáltalán nem kirívó a belsőségek fogyasztása, és a pacal sem, az is teljesen természetesen áll a boltok polcain, a keleti népek is sokan veszik meg az európaiak is. Kocsonyát a skótok marhából főznek, így ismertté vált itt is. Disznóvágás??? Mert szerintetek hogyan lesz az üzletekben anélkül disznóhús?? Az angol blood puding meg mi a fene, ha nem véres hurka???! A disznósajt itteni elnevezése head cheese, bocsi, de az sem magyar találmány, esetleg a fűszerezése. Gyümöcsleves: mielőtt leírsz valamit, nézz utána! egyáltalán nem idegen más népek számára: https://en.wikipedia.org/wiki/Fruit_soup

W. A. Lacky
W. A. Lacky Mon, 2018-04-30 16:06

Ha valóban úgy gondolod, hogy minden stimmel, ki kell ábrándítsalak! Közel sem stimmel minden, sőt majdnem semmi. Arról nem is szólva, hogy a csirkeláb mifelénk nem belsőség.