Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 tipp a száraz kenyér felhasználására

Ételt kidobni teljesen nyilvánvalóan senki sem szeret, a kenyér viszont sajnos olyan, ami nagyon könnyen kiszárad 2-3 nap alatt, olyankor meg már kevesen akarjuk megenni… 

Legfeljebb pirítósnak jó ilyenkor, de mégis inkább frisset veszünk belőle, ha tehetjük. Akkor mégis mi legyen a maradék száraz kenyérrel? Ne dobd ki, ne pazarolj, inkább fogadd meg a következő tíz tanácsot, és lehelj új életet az öregecske kenyérdarabba!

1. Frissítsd fel!

Dobd egy papírzacskóba a megszáradt kenyeret, és 180 fokos sütőben melegítsd át három percig. Puhán találkozol vele újra!

2. Használd főzéshez!

Annyi étel van, amihez tökéletes a megszáradt kenyér! Ilyen lehet: bruschetta, panzanella (kenyérsaláta), francia hagymaleves, pirítós, fasírt…

3. Fagyra vele!

Tedd jégre a kenyeret, ha látod, hogy már biztosan nem fog elfogyni a következő napokon!

4. Morzsának

Süsd egy darabig a sütőd legalacsonyabb fokozatán, amíg enyhén aranybarna nem lesz, majd aprítóba téve szedd miszlikbe a kenyeret. Utána még egy kevés sütés neki, és voilá! Kész a fél évig eltartható házi kenyérmorzsád!

5. Krutonnak? Persze!

Nagyon kevés olajon egy tepsire terítve pirítsd aranybarnára a kenyérkockákat! Mehetnek mellé fűszerek is! Egy hónapig eláll száraz, hűvös helyen.

6. Krémlevesekhez

Persze! Egyrészt megszívják magukat a szeletkék, másrészt tartalmasabbá teszik a levest.

7. Mindig friss zöldségek

A megszáradt kenyér a hűtő alsó rekeszébe helyezve magába szívja a fölösleges nedvességet, és segít frissen tartani a zöldségeket.

8. Mártogass!

A megszáradt kenyér tökéletes mártogatósokhoz is esti dumálások, filmezések alkalmával - pirítsd meg, próbáld ki!

9. Növényeknek?

Igen, az a helyzet, hogy jót tesz a növények talajának is a benne lévő tápanyagnak és nedvességnek köszönhetően.

10. A kutya is szeretni fogja!

Készíts a kedvencnek nasit: 8 deka kenyérmorzsa, 35 deka teljes kiőrlésű liszt, kb. 1 dl víz - összegyúr, kinyújt, formával szaggat. 160 fokon kb. 40 percig kell sütni.

(via finedininglovers.com)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zeana
zeana / zeana Mon, 2019-04-01 11:18

A kutya egy ragadozó állat, magyarul húsevésre van beállva a fogazata és az emésztőrendszere is. Ennél fogva a gabonát nem tudja emészteni, kvázi csak túlél rajta, de a hasi diszkomfort érzéstől a bélgyulladásig széles a skála, amihez a helytelen táplálás vezet. Az élesztő kifejezetten kártékony számukra, NE ADJ KENYERET A KUTYÁDNAK!

márti1218
márti1218 / márti1218 Tue, 2014-02-18 15:04

Szia! A morzsát egyszerűbben is el lehet készíteni! Egy habtálcát rendszeresítettem a radiátor egyik sarkán,abba teszem a szétdarabolt maradék kenyeret és rá sem kell nézni,két nap múlva tökéletesen száraz,mehet az aprítóba.
Rágcsálnivalónak pedig úgy készítem,hogy éles késsel olyan vékonyra szeletelem/2-3 mm/amilyenre csak tudom,sütőbe dugom pár percre,míg egy kis színt kap és még melegen megszórom kevéske fűszersóval.Vetekszik a hasonló,méregdrága termékekkel.