10 vásárlótípus, akit jobb elkerülni a kasszánál

Valószínűleg mindenki találkozott már valamelyik vásárlói kategóriával, vagy ő maga tartozik valamelyikbe.

Ma reggel bementem az egyik élelmiszerboltba, ahol egy mindenbe és mindenkibe belekötő vásárlóba futottam sorban állás közben. Elgondolkoztam, vajon voltam-e már rosszabb helyzetbe, vagy találkoztam-e már korábban hasonló esettel. Valószínűleg igen, és nem csak velem fordult elő ilyen. A kollégák segítségével összegyűjtöttem pár vásárlói típust, akikkel nem csak mi, vásárlók, de a bolti eladók sem szívesen találkoznak. 

1. A türelmetlen

Essünk túl rajta rögtön az elején: ez lennék én! Utálok várni, mert általában sietek. A sorban morgolódok, és értetlenül állok az előtt, miért csak egy kassza van nyitva, ha öt van összesen. Ráadásul ott van a többi vásárló, aki valamivel feltart.

2. Apróval fizető

Hónapokon át kuporgatta az 5-10-20-50-100-200 forintosokat, és ahelyett, hogy a postára vagy a bankba vinné beváltani, leugrik vele a boltba. Hát persze, hogy pont előtted borítja, és fizeti ki vele a dolgait. Az eladó nem tud mit csinálni, tágra nyitott szemekkel számolja a sok aprót, ami lehet, hogy ha máskor jön a boltba, még jól is jött volna neki...

3. Mindenen akadékoskodó

Semmi nem jó nekik. Nem szeretik, hogy a bolti eladó megfogja a pénzt, majd az árut. Elégedetlenek a termék árával. Hányszor halljuk: „A polcra nem ez volt kirakva”. Néha igazuk is van. A gond az, hogy ezeknek pont előttünk, a pénztárnál adnak hangot.

4. Utalványos

A leggyakoribb eset, hogy valaki Erzsébet-utalvánnyal fizet a boltban, majd előkerül a maradék készpénz, apró. Vagy, ami rosszabb, hogy az illető nem tudja, hogy bizony az utalványból nem adnak vissza a boltban, és azzal tartja fel a sort, hogy megpróbálja győzködni az eladót, hogy márpedig neki adja vissza azt a kétszáz forintot, amit nem vásárolt le az utalványból. Neked mindezt végig kell nézned és hallgatnod...

5. Számlás

Áfás számla lesz – hangzik el előtted a kérés, és következnek a hosszú percek. Szerencsére pár boltban már pillanatok alatt, egy kártyával is elintézhető a számlaadás, de vannak még múlt századi helyek is, ahol jelentős időt vesz igénybe, hogy kiállítsanak egy számlát, ennek pedig te iszod meg a levét.

6. Büdöske

Nem kellemes érzés végigállni úgy egy hosszú sort, ha előtted egy mosdatlan, vagy éppen pia-, cigiszagú ember áll...

7. Kocsi helyett a táskába pakol

Beállsz egy ember mögé, akinek teli a kocsija, de gondolván, csak ő van előtted, hamar sorra kerülsz, mert a többi sorban jópáran állnak kocsikkal és kosarakkal. Tévedsz, mert biztosan ő lesz az, aki a kasszás által lehúzott dolgokat nem a kocsijába pakolja, hanem szépen lassan a bevásárló szatyorba. Végül a fizetés után is várhatsz, amíg mindent el nem tesz, mert a kasszás nem szeretné, hogy a te és az ő dolgai összekeveredjenek.

8. Nagymami

Félreértés ne essék, szeretjük az idősebb korosztályt, néhányuknak viszont a bevásárlás olyan, mintha tűt kellene keresniük a szénakazalban. Mire megszoknák, hogy minek hol van a helye a szupermarketben, addigra átrendezik a boltot. Ráadásul téged kérdeznek meg, hol a rizs. A kasszában állva is kérdezgetnek, majd mikor sorra kerülnek, értetlenkedve tapasztalják, hogy a felvágott nem is volt olcsóbb, pedig tegnap este azt írták az akciós újságban.

A másik eset, amikor betolakodnak a sorba, mert sietnek...

9. Aki elmeséli a fél életét

Mit is mondhatnék. Van, akik sokat szeretnek beszélni. Mindennek megvan a helye és ideje, a panaszkodás és sztorizgatás viszont aligha érdekli az eladót és a vásárlókat.

10. Mérési gondokkal küzdő

Velem elég gyakran fordult elő, hogy az előttem álló nem mérte le a zöldséget, gyümölcsöt. Szerencsére a szupermarketek is felismerték, hogy ez nem mehet így tovább, ezért a legtöbb boltban már a kasszánál mérik le az árut. 

Nektek van saját kategóriátok? Kit hagytunk ki?

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Artemisz
Artemisz k, 2017-08-08 12:25

No igen, a kereskedelem az a hely, ahol az idióták, az energiavámpírok, az unatkozók, a nyíltan és rejtetten agresszívek, depresszívek ingyen és következmény nélkül kiszórakozhatják magukat.

evamaria47
evamaria47 v, 2017-08-06 18:03

Kíváncsi voltam az én kedvencemet is megemlítik-e,de talán csak engem bosszant.
Figyeli,egyezteti a beütött tételeket,egyetlen darabot sem tesz el és amikor fizetésre kerül a sor,komótosan kezdi keresgélni a pénztárcát.Általában a táska alján van,ezért fötör benne és/vagy kipakolgatja a nem kevés tartalmat.Egy emberként izgulunk és ha megvan,jön a kérdés:adhatok aprót?Most kezdődik a második menet,mert annyi nincs a tárcában,de talán a zsebben-valamelyikben- akad még.Sokszor reménytelen a helyzet és nagy sóhajjal hajlandó odaadni egy nagyobb címletet,ragaszkodva ahhoz,hogy a fizetendő összeg "apraját "ő adja.Ha ezen túljutott mindenki,akkor előkeresi a szatyrot és akkurátusan elpakolja az árut.Jó esetben ahogy a szalagról lekerült,de a pedáns a világért sem tenné a zöldség mellé az öblítőt,tehát szortíroz.Eközben a sor áll és nem mondanám hogy ekkor mindenki nyugodt-békés ...

terranova56
terranova56 sze, 2017-08-23 17:41

Na ja ilyenkor én is a plafonon vagyok
Kp-val fizet, a sorban állás közben miért nincs előkészítve a pénztárca
Kártyával fizet, miért nincs kéznél?
Áll a sorban, és bámul, vajon miért nem készíti elő
Kettővel előttem volt egy férfi hátizsákkal belepakolt, majd vissza, mert a pénztárca a hátizsák alján volt, megkérdeztem "na sikerülni fog?" hát nem tetszett neki
Az előttem levő nő púposra pakolt kosárral állt, kipakolt, majd maliciózusan
megjegyezte ő is a pénztárnál fog pakolni, megkérdeztem nem lett volna egyszerűbb
kocsit hozni, felháborodottan mondta, mi közöm hozzá, hogy ő hogy vásárol?

pzizi
pzizi cs, 2017-07-27 09:09

Szerintem az is "nagyon jó", amikor beáll valaki a sorba és leteszi a kosarát, vagy már fel is pakolt a szalagra és közben eszébe jut még 8-10 dolog, amit venni szeretne. Akkor szaladgál még a bolt másik végébe, aztán újra vissza - persze nagyon ráérősen - és miatta áll az egész sor.

Mr.Peter
Mr.Peter h, 2017-07-24 06:47

Azokat az embereket nem értem, akik az üdítőket és egyéb gördülékeny csomagolású termékeket keresztben rakják fel a szalagra, így az előre-hátra gurul amikor a szalag megindul, vagy megáll. Egyszer elfordítottam 90°-al a mögöttem álló kóláját, mert idegesített, hogy az én cuccaimnak ütődik neki. Nagyon értelmes fejjel rámnézett és visszafordította.
Ezen kívül még bosszant az, aki csak úgy tud mögötted sorban állni, hogy hozzád ér.
A másik amit nehéz elviselni az ápolatlan, büdös emberek.

Felica
Felica cs, 2017-07-20 09:57

A fentieken kívül ami engem felbosszant, mikor a vevő a pénztárost zaklatja információ kéréssel, reklamációval, csak mert benézett valami akciót. Ráadásul 20 forintról beszélgetnek. Emellett még olyan hangnemben, minta szegény kasszás tehetne róla és ő döntötte volna el, hogy az akció mire vonatkozik, mire nem és mettől meddig. Erre való az Információs pult, ahol nem áll a sor, és ott nyugodtan lehet kérdezősködni, reklamálni!

Takeshi
Takeshi cs, 2017-07-20 09:05

Van még a kosár nélküli. Ő se bevásárlókocsit nem hoz, de ha van kis műanyag kosár, azt sem. Azt a pár dolgot amiért jött majd ölben viszi, de végül ez mégis több lesz és felpakolva szuszog mögötted mint egy mártír, miközben hullik minden szét. Ugyanez a műsor vásárlás után, mert szatyrot még akkor sem kér/vesz.

Ennek egy változata az öntudatos kartondobozos, aki már eleve azzal a hozzállással megy be, hogy majd kerít egy üres kartondobozt. Ha nincs, akkor átrendezi a zöldségpultot stb, de doboz az kell. A dobozok alja persze szereti néha elengedi az árukat, mert a chipses kartont nem 5 doboz sörre és 2kg krumplira méretezték.

Szityike
Szityike / Szityike sze, 2017-07-19 21:47

Tetszett a cikk viszont az én kevdencem kimaradt:
A személyes "kedvenc" kategóriámba az a vásárló sorolható, aki nem tarja be a kosarával a követési távolságot és a soban állva a táskájával- könyökével- kosarának sarkával bökdös, vagy szemérmetlenül rátolja a bevásárlókocsit a hátsódra és közben ártatlan fejet vág, mintha neki ez mindennapos rutin lenne és nem is érti miért fordulok hátra ilyenkor vagy szólok neki, hogy: Elnézést! Lehetne, hogy 10 cm-re távolabb áll? Köszönöm! (Bár csak az első mondat hagyja el általában a számat...)