Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!

Legtöbbször egyéni preferenciánk dönt arról, hogy mit teszünk a hűtőbe, de érdemes figyelembe venni, hogy mely alapanyagok ízén és állagán ronthat a nem megfelelő tárolás.
 
Egyes esetekben az élelmiszerek címkéjén feltüntetik, hogy hány fokon érdemes tárolni őket, de legtöbbször csak találgatunk. A paradicsom például hosszabb ideig tartható frissen a fridzsiderben, de sokszor mégis rosszul döntünk, a hűtés ugyanis sokszor ténylegesen megváltoztatja az adott étel ízét és állagát, emellett csökkenti a tápértéket, a benne lévő vitaminokat, sőt, nehezebbé válhat tőle az alapanyag feldolgozása is.
 

A Buzzfeed összeállított egy rövid videót arról, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket nem érdemes a frigóban tárolnunk!

 
A paradicsomnak például nemcsak az aromája, de még az állaga is megváltozik a hűtőben. A dinnye elveszti antioxidánstartalmát. A burgonya ízét szintén befolyásolja a nem megfelelő hőmérsékleten való tárolás, ezért még kavicsossá is válhat. A hagyma könnyebben megpenészesedik, és meg is puhul. A kávé elveszti aromáját, és magába szívja a szagokat. A fokhagyma kicsírázik és megpenészesedik. A likőrök hamarabb besűrűsödnek, ahogyan a méz is. Sőt, utóbbi még ki is kikristályosodik... és így tovább.
 

Neked mi van a hűtődben?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ellák
Tésztásfül / Ellák Mon, 2015-12-28 18:23

Szerencsés vagyok , jó hűvös kamrám van , a zöldségeket ott tárolom . Nem kell hűtőben tartanom sok olyan zöldséget , (hagyma , fokhagyma , burgonya , karalábé , zöldség félék, sárgarépa ) . Valamikor is az idősek földbe vermet készítettek , fagymenteset . Igaz csak kertes házakban tudják megoldani . A hűtőt így sok mindent , tejtermékek , sajtok , stb. Ezeregy dologra még marad hely !

KiQsz
KiQsz / KiQsz Thu, 2015-09-03 11:21

Valószínűleg amerikai eredetű a videó. Fura hogy a tojást nem említi, pedig azon általában meglepődik mindenki, hogy nem is kell hűtőbe tenni. A zöldségekre magától is rájön az ember, mert hát látom, hogy szottyadt és penészes lesz ha hűtöm... A szószokra, kencékre meg rá van írva hogy hűteni kell, akkor is ha nem.
A kenyeret én márpedig berakom a fagyóba, mert csak ketten vagyunk és néha már azonnal látszik, hogy nem fog elfogyni egy egész, olyankor a felét fagyasztom, a másik felét a hűtőbe rakom. Nem friss ízű, de nem is penészedik meg rögtön (magvasat veszek és szerintem az hamarabb romlik mint a fehér). Mindenki járt már úgy, hogy hazaérve megpenészedett kenyér fogadta és pont nem volt kedve vásárolgatni indulni... én biztosra megyek.
A kávén meglepődtem, én befőttes üvegben tartom, mert a nyitott zacsiban elveszti az aromáját és kiszárad.

Rod-Nas
Rod-Nas Wed, 2014-11-12 14:29

Észak-Mo-n találkoztam olyannal,aki az őrölt pirospaprikát fagyasztotta le. No comment...

brandhuber
brandhuber Mon, 2015-10-05 12:10

Ez nem feltétlenül hülyeség: a minap mondta Kossuth rádióban egy állatorvos, hogy a különféle molyok ellen hasznos az alapanyagok hűtése.
De szerintem ebben az esetben rövid ideig tartó "sokkoló fagyasztás"-re gondolt.
Viszont ahol nincs kamra esetleg nehéz lehet, visszahozni megfelelő hőmérsékletre.

Newcc
Newcc Sat, 2014-11-01 18:57

Nalunk eleg sokan tarolnak kavet a hütöben, pont a cikkben emlitettek ellentetje miatt (csak a szemes kavera igaz). Nekem sem tünt fel, hogy vesztene az aromajabol....
A paradicsomon semmi valtozast nem vettünk eszre pedig mindig ott tartjuk. A dinnyet meg senki nem szereti melegen...
Az ilyen 'cikket' felesleges posztolni, angol tudosoknak amugy sem kell mindent elhinni...

kacsika
kacsika / kacsika Sat, 2014-11-01 14:51

Már eleve a krumpliból, hagymából, fokhagymából nem egy-két szemet tartok otthon. Akkor a többi hol van?

tinycc
tinycc Fri, 2014-10-31 11:43

Kicsit én is meglepődtem a krumplin, hagymán, kávén...
Nem tudom lehet hogy csak nálam van úgy hogy a hűtőbe romlandó dolgok vannak...
Hát igen ne vegyél nagy hűtőt ha csak 10dkg felvágottat akarsz benne tárolni.. :D
A méz is mit keres a hűtőbe sok tanult ember eleve hogy a méz soha nem romlik meg ha meg kikristályosodik akkor meg picit fel kell melegíteni és wooááláá..ismét folyékony...;)
Nóri azért kicsit utána nézhetnél a dolgoknak mielőtt posztolnád...

szandici
szandici Thu, 2014-10-30 23:25

Szerintem amerikaiaknak szól (esetleg egyéb angolszászoknak). Nem tartom kizártnak, hogy szinte mindent betesznek a hűtőbe, biztos, ami biztos. Az angolok fagyasztják a kenyeret (szeletelt, csomagolt toast, magvas is akár), aztán hűtőben tartják. Legalábbis akiknél én laktam, de valószínűleg sokan mások is (már itthon is). És egyébként, akik nagyon sok ideig elhitték, hogy ha 3 mp alatt felkapod a kaját a földről, akkor nem lesz bacis, azokról én sok mindent el tudok képzelni (bocsi!) :)

kvegh
kvegh Fri, 2014-10-31 09:37

Miért kell a nálunk nem használatos dolgokat átvenni, ha hülyeség? Miért majmolunk? Miért nem arról szól a cikk, hogyan tároltak élelmiszert régen, amikor még nem volt hűtő. Azt legalább hasznosítani tudnánk. Nagyon csökken az oldal színvonala az ilyen cikkek miatt.

Kincsem80
Kincsem80 Thu, 2014-10-30 18:38

Ki az aki krumplit,hagymát,fokhagymát,kv-t hűtőben tárol ?Valaki ezért a videóért pénzt kapott ? Készítek egyet én is .Ne tegyünk a hűtőbe cukrot,lisztet ,zsemlemorzsát ,fűszereket sem ,mert nem oda való .

kvegh
kvegh Fri, 2014-10-31 09:34

Hasznos cikk valóban, és a videó kihagyhatatlan. :( Pfff..... Tényleg valaki ilyeneket tárol a hűtőben?
Nekem romlandó élelmiszerek vannak a hűtőben. Van amit csak lehűteni akarunk ezért rakjuk be, ilyen a dinnye és az italok, de nem tároljuk a hűtőben, csak hidegen szeretjük.