Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 étel, amit eddig rosszul pucoltál és vágtál

Azt tudjuk, hogyan kell enni, de úgy tűnik azt - eddig - nem tudtuk, hogyan kell helyesen vágni és hámozni anélkül, hogy rendetlenséget ne csinálnánk.

Mangó

A mangó pucolása nem egy könnyű feladat, hiszen ha nagyon puha, akkor pucolás közben esélyes, hogy mindent beterít majd a leve. Ha meg éretlen, akkor késsel is nehezen megy, meg persze felesleges is belekezdeni, hiszen élvezhetetlen lesz. Na de most mutatunk egy remek ötletet, ami megkönnyítheti a dolgunkat.
 
 
Vágjuk félbe a mangót, szedjük ki a magját, majd fogjunk egy poharat. A száját illesszük a mangó héja illetve húsa közé, majd egy laza kézmozdulattal válasszuk ketté.
 

Avokádó

A legtöbben félbevágjuk az avokádót, késsel kieszkábáljuk a magját, majd kivájjuk a gyümölcs húsát kanállal. Egyszerű művelet és állítólag nem is ezzel van a baj, hanem hogy értékes antioxidánsoktól is megválunk ezzel a technikával. Nem úgy, ha csak simán félbevágjuk, majd lehúzzuk a héját.
 

 

Hagyma

Ha könnyedén szeretnénk egyforma nagyságú hagymadarabokhoz jutni, először is vágjuk le a tetejét, majd állítsuk a vágott talpára, hagyjuk kicsit pihenni, majd vágjuk félbe. Távolítsuk el a héját, támaszkodjunk rá a tenyerünkkel, majd vágjunk azonos szélességű vízszintes csíkokat bele. Ha ezzel megvagyunk, következzenek az azonos szélességű függőleges vágások, végül a kockák. 
 

 

Lime 

Ha a lehető legtöbb levet préselnéd ki a lime-ból, a következőképpen kell eljárnod: vágd körbe úgy a gyümölcsöt, hogy a közepe egy hasáb maradjon, amit aztán csak el kell csavarnod, és már ki is préselted belőle a levet, majd ugyanígy folytasd a többi darabjával. Mindössze négy vágásra lesz szükséged!
 

 

Mandarin

Sokszor nem könnyű a pucolásuk, ha például túlságosan ragaszkodik a héj a gyümölcshúshoz, vagy ha egy kicsit szárazabb már a héja. Hogy mi ilyenkor a teendő? Nézd meg az alábbi képet a folyamatról. Alja, teteje levág, egyik oldalon bevág, szétnyit! Hát nem pofonegyszerű?
 
 
Gránátalma
 
Vágjuk le az alma tetejét, aztán az alját. Majd kövessük, illetve vágjuk be a „gerinc” mellett épp csak annyira, hogy a héját átvágjuk a késsel. Végül nyissuk szét a gerezdeket!
 

 

Torta

Jól tudjuk, hogy kell a tortát szeletelni, igaz? Viszont mától nagy valószínűséggel elfelejtjük a régi technikát, mert ez mindent visz.
 
 
Vágjuk ketté a tortát, majd vele párhuzamosan tetszőleges méretben vágjunk még egy csíkot. A két fél tortát csak nyomjuk össze, így garantáltan nem fog kiszáradni a belseje.
 

Répa

Általában késsel vagy krumplihámozóval fentről lefelé haladva pucoljuk a répákat, pedig fordítva sokkal biztosabban foghatjuk ezeket a gyökérzöldségeket.
 
 
Banán
 
És úgy tűnik, eddig a banánt sem a jó végéről fogtuk és pucoltuk meg.
 
 
Articsóka
 
Fogjuk meg az articsókát, majd körülbelül 2-3 cm-t vágjunk le a tetejéből. Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a levelei, mígnem egy teljesen sima felülethez érünk. Utána már csak annyi a dolgunk, hogy kikaparjuk a közepét, és kész is az articsókaszív.
 

 

Görögdinnye

Habár messze még a dinnyeszezon, azért érdemes lesz észben tartani az alábbi technikát, amivel kiküszöbölhetjük, hogy nyakig ússzunk a dinnyelében. Vágjunk belőle nagyobb gerezdeket, majd kisebb szeleteket, ezeknek pedig késsel vágjuk le a „sarkait”.
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sheenka79
sheenka79 Thu, 2015-03-05 11:20

Én a kivit pucolom úgy, ahogy ő a mangót, de lássuk be, az első 50-60 darab igencsak anyagpazarlós... :)

Sophie25
Sophie25 Wed, 2015-01-28 17:07

Az a fekete kis izé a banánnál, nos ott nyomják bele a tartósítószert injekciós tűvel. Legalább is ezt hallottam egyszer valahol. Mondjuk azóta nem is eszem meg azt a kis véget. Amúgy én is a másik oldalról bontom, úgy egyszerűbb.

márti1218
márti1218 / márti1218 Mon, 2015-01-26 09:24

A videó miért nem mutatja,hogy szedik ki a magot a mangóból? A héj-hús szétválasztás valóban jó ötlet,de odáig el kell eljutni!

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2015-01-21 08:23

Sose értettem, hogy miért akarják, hogy a fél hagymát vízszintesen is bevágjam (pláne négyszer). Ha előbb szálakra vágom majd arra derékszögben újra felvágom, ugyanúgy kocka lesz, apró lesz és a hagyma se csúszik szerteszét - és még az ujjamat se vágom el.
A lime-ot citromfacsaróval kicsavarom - nem ez az ésszerűbb? Ha az avokádónak előbb lehúzzuk a héját, hogy vesszük ki a magot? A bőr nélküli avokádó már úgy csúszik, hogy azt ugyan félbe nem vágod!
A banán meg nettó hülyeség, ki kezdi a száras végén a pucolását? - de ha ott is kezdi, miért ne tehetné?

kvegh
kvegh Tue, 2015-01-20 11:24

Ki szerint jók ezek a technikák? Miért lenne rossz, ha valaki másképpen csinálja. A banánnak nem mindegy melyik végén kezdjük meg. Azért megnézném hogyan szedi ki valaki a mangó magját úgy, hogy a mangó egyben marad. A mangó hazájában lehet, de itt, az éretlenül leszedett és árult gyümölcsöknél biztos nem.

papayagi
papayagi Mon, 2015-01-19 11:41

És azt tudjátok, hogy egészen más lesz akár a pörkölt íze is, ha a hagymát nem kockázom, hanem vékony laskára vágom?? Ekkor is szinte eltűnik az ételben pároláskor, és teltebb, másabb aromája van ;) ( először félbe, majd úgy szeletelni vékonyan.. )

Ica
Ica Tue, 2015-01-20 09:19

Köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni!

Sörén
Sörén Mon, 2015-01-19 08:58

A tortát azért szeleteljük cikkelyesen, mert úgy mindegyik szeletre egyformán jut a bevonatból. A bemutatott módot láttam már máshol is, a család egyhangúlag kifütyülte, mert úgy a középről vágott szeleteken nincs a bevonatból, a végére meg csak az marad. Amúgy meg egy négyfős családban nemigen van ideje kiszáradni egy tortának...

Laura12
Laura12 Tue, 2015-01-20 16:02

Egyetértek! Ráadásul az első szeletek sokkal nagyobbak is lesznek, és akkor meg veszekedés van! :)

inf3rno
inf3rno / inf3rno Mon, 2015-01-19 08:38

A naracsnál én körbe be szoktam vágni vékonyan mind a 3 irányba a héját, utána szinte magától lejön. Grapefruit ugyanez. Én úgy vagyok vele, hogy inkább megeszem így, nem szeretek facsarni.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Mon, 2015-01-19 08:35

Én olyat láttam, hogy kettévágta a csaj, aztán kiskanállal elkezdte ütögetni a hátulját, és kihullottak belőle a magok. Az is elég praktikusnak tűnt.

Judit71
Judit71 Fri, 2015-03-13 01:35

Praktikusnak tűnik de nem működik! Ha kettévágom csak a vágási felületről lehet kiütögetni a magokat. Bizony szét kell szedegetni hogy mindenhonnan ki tudjuk varázsolni! A nagyoktól én is a kettévágós módszert láttam, ezért próbáltam először úgy.

boldogeper
boldogeper / boldogeper Tue, 2015-10-13 18:14

Gránátalmához tipp: elkerülhető a trutyis fröcskölés, ha egy tál vízben pucolja ki az ember a magokat (előkészítése hasonlóan megy, mint a cikkben, vagy simán csak félbevágva is lehet csinálni). Így ráadásul a fehér részek is fellebegnek a víz tetejére, a magok pedig lemennek az aljára és könnyebben hozzá lehet jutni a finomsághoz (szintén egy szakács youtube csatornáján láttam, Food Wishes-en: https://www.youtube.com/watch?v=-qfQ3_N7S6Y)

Mytzee
Mytzee Sun, 2015-01-18 21:27

A banánt azért a szárától indulva nyitjuk, mi, a tudatlanok, mert gusztustalannak tartjuk a másik végén azt a kis feketés részt. A fent mutatott bontással pont azzal a résszel kezdődik a banán... :S

szeretek enni
szeretek enni Fri, 2015-01-23 20:22

Az a kis fekete rész a banán magja. Én se szeretem megenni, de igen könnyen le lehet csippenteni a végéről.

zamiere
zamiere Wed, 2015-01-21 11:45

Mióta láttam igazi majmot igazi banánt enni, azóta bontom a szára felől, előtte így bontottam ahogy az animáción látható. A majmok értenek a legjobban a banánhoz.

Edit1206
Edit1206 Mon, 2015-01-19 06:01

Érdekes, de soha eszembe nem jutott, hogy a száras végénél kezdjem el bontani a banánt, tehát nekem a bemutatott módszer az evidens. Nem vagyunk egyformák :-)

witch
witch / witch Sun, 2015-01-18 14:23

Azert nem mukodik, mert nem mandarin ES narancs, hanem mandarin narancs, ami vegulis az angol neve a mandarinnak. A narancsnal ezt nem lehet hasznalni.

witch
witch / witch Mon, 2015-01-19 00:31

Igazan nincs mit kedves Nora! Egy angol nyelvu oldalon mar osszetalalkoztam vele es gyorsan en is kiprobaltam, de nem sikerult megkopasztani a narancsot. :o) Itt meg jobban elolvastam es ra kellett jojjek, hogy nem figyeltem oda, mert csak a mandarinra gondoltak.