Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 magyar híresség kedvenc karácsonyi ételei – Így karácsonyoznak ők

Mindennap látjuk őket a TV-ben, az újságokban, de ezúttal egy személyesebb oldalukat ismerhetjük meg. 11 magyar híresség árulta el nekünk, mit jelent számukra az ünnep.

A karácsonyi hangolódás közepette sztárokat kérdeztünk, mit jelent számukra a karácsony, és mik azok az ételek, amik nem hiányozhatnak az ünnepi asztalukról. A válaszadók kivétel nélkül boldogan meséltek az ünnepekről, a bosszankodásról, a nevetésről, a meghitt családi légkörről és arról, kinek melyik étel jelenti a legtöbbet. 

Vágjunk is bele:

WOSSALA ROZINA

,,Szerintem minden családnak kellene legalább hetente egyszer egy olyan estét tartani, mint a karácsonyi. 100 évvel ezelőtt normális volt összeülni és egymásra figyelni, kicsit meghittebben együtt lenni, de valahogy azt érzem, mostanra az ünnepiességnek ez a módja csak karácsonykor van meg. Én nem tradicionális családból jövök, a testvéreim szanaszét élnek a világban, és nehéz összelasszózni mindenkit. A karácsonyok nálam szoktak lenni, és én sose készítem kétszer ugyanazt az ételt. Amióta van teraszom és smokerem (az autentikus barbecue-zás eszköze, mint a grillezésnek a grillsütő – a szerk.) azóta készítettem már benne karácsonyra füstölt bárányos töltött káposztát és marhaszegyet, szerintem ezek lesznek idén is, a desszerteket meg a többiekre bízom."

Wossala Rozina ajánlata: 

smokerben füstölt bárányhús vagy marhaszegy, fűszeres sütőtökös pite

MARTON ADRI

,,Pár évvel ezelőtt a karácsonyról a kötelezettségek és a kényszer jutott eszembe, de kb. három éve nem érdekelnek az elvárások, nem érdekel, milyen a csomagolópapír, hogy hány fogás lesz, hány méteres a karácsonyfa. Amióta sokat dolgozom, arról szól a karácsony, hogy a családommal legyek, és hálás vagyok ezért. Szerintem mindenki csinálja azt, ami számára jó érzés, és ne az elvárásokra figyeljen."

Marton Adri ajánlata:

lazac-wellington, kacsasült krokettel, hókifli

SVÁBY ANDRÁS

,,Ez lesz életem első karácsonya, amikor nem lesz ott anyukám. Amióta az eszemet tudom, mindig ő csinálta a bejglit. Én imádok főzni, de a bejgli az az övé volt. Úgy döntöttem, hogy idén én csinálom meg. Megvan az ő receptje, mert jó sok éve elkértem, ő pedig pedánsan leírta lépésről lépésre, hogyan kell csinálni. Egyébként ételek terén nagy kísérletezőnek tartom magam,  de karácsonykor a hagyományok híve vagyok."

Sváby András ajánlata:

kocsonya, klasszikus töltött káposzta, diós, mákos bejgli

FALUSI MARIANN

,,A karácsony gyerekkorom óta nagyon bensőséges ünnep nekem, de amióta szerepelek, azóta a magányosok karácsonyát élem a fellépések és a rádiózás miatt. A karácsony egy munkás hétköznappá vált számomra. Épp ezért az utóbbi időben már a Rosenstein étterem szolgáltatja a karácsonyi ebédet. Egyébként az anyucikám nagyon sokszor jókat főzött az ünnepekkor, és mindig azt, amihez kedve volt. Nálunk nem volt menüsor.  Amit még szeretek a karácsonyban, hogy  ilyenkor minden kedves barátom önmegvalósít, így mindenkihez lehet menni enni, és ezek a közös kajálások mindig irtó jók."

Falusi Mariann ajánlata:

libasült, sólet, flódni

MOLNÁR-SZILÁGYI SYLVI

,,Pont minap gondolkodtam, hogy én úgy ahogy van, szeretem a karácsonyt! Minden nyűgével, bajával, varászlatos pillanatával együtt. Az idegbeteg készülődést is élvezem, mikor mindenki azt hajtogatja, hogy „mikor lesz már vége?!” , én akkor is imádom. Van a levegőben valami ilyenkor, nem feltétlenül a vallásosság, de olyan meghitt az egész, és ez tök jó."

Molnár- Szilágyi Sylvi ajánlata:

töltött káposzta gazdagon, vietnámi sült oldalas, bármilyen kacsasült

STEINER KRISTÓF

,,Világ életemben óriási karácsonyszörnyeteg voltam: már októberben karácsonyi hangulatba kerülök, a lakásunk már novemberben fel van díszítve, az ünnepi vacsorákat pedig december elején elkezdjük, nehogy valakivel ne sikerüljön karácsonyozni. Az édesanyám volt hozzám hasonlóan karácsonymániás, tőle örököltem, hogy egyetlen évet sem tudok elképzelni karácsonyfa nélkül, amelyet minden esztendőben új színekbe öltöztetek. Számomra a karácsonyt nem a klasszikusan karácsonyi ételek idézik meg – annyi helyen, olyan sok országban ünnepeltem már, és olyan sokféle gasztrohagyomány kötődik a karácsonyhoz, hogy számomra pontosan az a „karácsonyi étel”, amit karácsonykor eszem, bármi is legyen az."

Steiner Kristóf ajánlata:

gigantes stifado (babpörkölt) , tejberizs, sós sajttorta

PÉTERFY BORI

,,A karácsony nekem a családot jelenti. Az embernek, ha jó családja van, akikkel szívesen tölt időt, akkor az együttlét tényleg a legjobb dolog ilyenkor. Gyerekkoromból a karácsony nagyon jó emlék, és mióta van saját gyerekem, azóta az a fontos, hogy neki minél izgalmasabb és szebb legyen az ünnep. Kaják terén, mióta szűkebb körben ünnepelek, mindig halat eszünk. Én vegetáriánus vagyok, de a családomnak nagyon fontos a hús és a pulyka, így karácsony másnapján, mikor az készül, én csak köretet szoktam enni – (nevet). A másik vicces az a bejgli, ami hozzátartozik a karácsonyi asztalhoz akkor is, ha nem igazán szereti senki, mégis, a karácsony nem tud eltelni bejgli nélkül, valahogy mindig hoz valaki, mindig van…"

Péterfy Bori ajánlata:

sült süllő, pulykasült, vega köret

PELLER ANNA

,,A karácsony nálam a családdal egyenlő, nagyon szeretem, hogy egy helyen van mindenki. Nálunk nem az ajándékhajszolás a lényeg, vagy sütünk egymásnak, vagy valami aprósággal lepjük meg a másikat. A gyerekeknek persze készülünk nagyobb ajándékkal is. Mivel a mi gyerekkorunkban is varázslatos volt a karácsony, ezért a testvérem és én is ezt szeretnék továbbvinni, például hogy karácsonykor jön a Jézuska, és ennek megvan a maga szertartása. Ételek terén, én ugye vega vagyok, de a család többi része nem, nekik meg kell adni, ami jár. (nevet) Nálunk sok sváb recept bevett dolog karácsonykor, pl. apukám sváb krumplisalátája vagy a kuktában főtt tarja fokhagymával, anyósom pedig mindig készít valamilyen tortát."

Peller Anna - az RTL Reggeli háziasszonyának - ajánlata:

kuktában főtt tarja, sváb krumplisaláta, torta

EPRES PANNI

,,Imádom a Karácsonyt! Már szeptemberben elkezdek készülni rá, gyűjtögetem a meglepetéseket, és mindenkinek nagy körültekintéssel választok ajándékot, mert fontosnak tartom, hogy ezzel is megkülönböztessük az ünnepeket a hétköznapoktól. Az pedig, hogy a család együtt van, a legfontosabb."

Epres Panni ajánlata:

rántott hal, mézeskalács, pogácsa

GÁSPÁR BEA

,,Hogy szeretem-e a karácsonyt? Hát... kiskoromban imádtam, de felnőtt koromban annyira nem. Van egy nagyfokú presszió, hogy nagyon sokféle ételt kell készíteni, nagyon sokat kell a konyhába lenni... És ha senki nincs, aki segít elpakolni, akkor hullafáradtan karácsonyozni nem jó. Én azóta szeretem az ünnepeket, mióta külföldön töltjük. Nincsen az a nyomás, hogy szuper-e egy ajándék, vagy nem, csak elutazunk távol a stressztől, és azt imádom."

Gáspár Bea ajánlata: 

halászlé, rántott hal, mézes krémes

LAKATOS MÁRK

,,Nekem a karácsonyról a Bach-koncertek jutnak eszembe. Az életemben mindig központi központi dolog volt a főzés, minden nagyszülőm vendéglátós volt. A legkülönfélébb régiókból jöttek, volt köztük felvidéki és erdélyi is. Én nagyon széles merítésből tanultam meg, hogy melyik étel miért és hogyan jó, mindenkinek megvolt a maga receptje mindenre. Karácsonykor mindig mást főzök, de kitaláltam már az ideit. Fehércsoki-lávát fogok csinálni passiógyümölccsel, meg zöld fűszerrel töltött kacsacombroládot sütök krokettel és narancsos sütőtökpürével."

Lakatos Márk ajánlata:

töltött kacsacomb, lávasüti, szilvás-mákos tekercs

EZEKET LÁTTAD?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!