Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 minitrükk, hogyan spórolj a vízzel

A víz kincs - ez az egyik legelcsépeltebb, de legigazabb közhely, ha környezetvédelemről, esetleg spórolásról van szó. Ne folyasd csak úgy!

A következő cikk összegyűjtött nektek, nekünk néhány triviális, hétköznapi életben is könnyen betartható trükköt és megoldást, hogy sok-sok csepp ivóvizet megőrizzünk magunk és a környezet számára. Mert néha nüansznyi változtatásokkal is nagy dolgokat vihetünk végbe! És spórolhatunk!

1. Fogmosás

Alap, de muszáj megemlíteni. Ne folyasd a csapot, míg fogat mosol! Mégis minek?

2. Hajmosás minden nap

Sem a hajadnak nem jó a mindennapos hajmosás, hiszen leoldja róla a természetes olajokat és kiszárítja azt, de sok-sok vizet is pazarol.

3. Mosás

Válassz gazdaságos gépet és mosáskor ECO programot, csak annyi vizet használj, ami tényleg szükséges, (kézi mosásnál is), és csak akkor indíts mosást, ha tele a dob, a ruhák pedig valóban koszosak. Ergo egyszer felvett, még simán tisztának mondható nadrágot, pulcsit, pólót ne dobj a szennyesbe csak megszokásból.

4. WC-öblítés

WC-t csak valódi WC-zés után öblíts, tehát csak mert beledobtál két nagyobb porcicát vagy egy zsepit, nem kell elpazarolni több liter vizet egy öblítéssel. Ugyanez vonatkozik a papírtörlőkre vagy a – tévesen – a WC-be dobott tamponra, betétre, stb. Ezek amúgy is dugulásveszélyesek, így a kukában a helyük!

5. Mosdóba dugót

Légy régimódi: dugd be a mosdót, miután teleengedted vízzel, és logikus sorrendben tisztálkodj benne: először mosd meg az arcod, kezed, meg amit kell, aztán borotválkozz, végül moss fogat (öblítéshez természetesen megnyithatod a csapot.) 

6. Ne folyasd!

Amíg megvárod, hogy az épp kívánt hőfokú hideg- vagy melegvíz folyjon ki a csapból, az addig elfolyó mennyiséget tárazd be egy lábasba, edénybe, és főzd abból a húslevest, vagy öntözz vele virágot, sőt, (bébi)fürdéshez is jól jöhet, stb. Légy kreatív, ne feleslegként tekints rá!

7. Tusolj!

Egy gyors zuhany és egy megengedett kád között megannyi liter a különbség, válaszd az előbbit, ha csak teheted! 5-10 perc legyen a limited.

8. Hideg víz kell?

Ugyancsak ne engedd potyára addig a csapot, amíg kellően hideg vizet engedhetsz a limonádédhoz – helyette tarts mindig 1-2 üveg vizet a hűtődben!

9. Kancsózz!

Tarts a konyhában egy vizeskancsót, és étkezésekkor abból töltsetek a poharatokba – mindenki annyit, amennyit biztosan meg is iszik. Nálunk kevésbé bevett szokás, de Amerikában pl. kérés nélkül öntik újra tele a poharadat vízzel az éttermekben – ne hagyd, csak ha szomjas vagy!

10. Kisebb kád, alacsonyabb nyomású zuhanyfej

Ehhez nem is kell komment. Ezeket vedd, ha teheted.

11. Jégkocka

Ez is víz ám!!! Ha felesleges, vagy leesett a földre, szintén gyűjtheted a már említett növényöntöző edényedbe, vagy rögtön rá is dobhatod a virágföldre!

(via remodelista)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tas88
Tas88 Mon, 2017-02-27 16:48

Látom a legtöbben megakadtak a hajmosás témánál, én inább a cikkre reflektálnék. Mostanában kezdtem odafigyelni a környezethez való hozzáállásomra (ajánlom mindenki figyelmébe Leonardo DiCaprio doku filmjét.. :D ). Szóval szuper kis ötletek, de megosztanám az új felfedezésemet is. A naaagy utánajárások közepette találtam rá erre a perlátor nevezetű megoldásra. A lényeg, hogy miután ezt a szerkenytűt felszereltük a csapunkra, többnek, intenzívebbnek érezzük a csapból folyó vizet (mivel levegővel dúsítja azt), így végül kevesebbet használunk. Nemrég rendeltem, és már látok változást a közüzemi számláimon. Ha mást is érdekel a dolog, itt egész széles a választék, és kicsit szakszerűbb is hozzá tartozó leírás, mint az én gyorstalpalóm: http://www.szerelvenybolt.hu/search?q=perl%C3%A1tor

chiyori
chiyori / chiyori Mon, 2015-06-29 12:10

Most komolyan azt tanácsoljátok, hogy ne mossunk hajat? lol

Most olvastam az eredeti cikket, azt írja ne mossunk hajat minden nap. Kicsit megnyugodtam.

tinycc
tinycc Sun, 2015-06-28 22:18

No! Elsőnek is a takarékosságot ott kéne elkezdeni hogy ne csepegjenek a csaptelepek.. ;) Egy kis sajátosságot is belelehetne vinni a nosalty.hu cikkeibe
Aztán:
Fogmosás- ez elsőként neveltetés szempont ,, minket kiskorunk óta pohártól való öblögetésre "neveltek" itthon is és az óvodában is.. ;)
WC-Már megfizethető áron lehet mindenhol kapni takarékos DÖMÖTÖR tartályt.. amivel szó szerint 0.5- litertől 10-literig lehet kiengedni ha valaki nem hiszi nézzen utána ...pluszként: magyar termék, sok tartályt saját magunk is felszerelhetünk, az alkatrészei olcsón folyamatosan beszerezhetők, etc;)
MOSÁS- mivel nem mindenki trehány mint a cikk írója ezért nem mindig moss az ember 1× egy héten ezért ahol megvan még a régi tárcsás gép azt lehet kisebb, gyorsabb mosásokhoz használni.. ;) Főleg aki az építőiparban dolgozik.. ;)
Haj mosás- hát én nem tudom de nekem nincs hajam(kopasz) de azért 2 naponta mosok hajat... Szép kis család lehettek.. ;) Bár ahogy elnézem a festéket rajtad ezen nem is csodálkozom!!!Igaz! Amit nem lehet látni.. :D
Igazából ez a cikk lopott !!! Az eredeti oldalon 21 tipp van..
Lehet törölni mert fájhat az igazság..;)

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Mon, 2015-06-29 05:51

Kedves Tinycc!
Mint korábban már több ízben, megkérünk arra, hogy a hozzászólásaidban kerüld a személyeskedő, sértegető megjegyzéseket. A véleménynyilvánítással nincs probléma, mindig örülünk a kritikának, legyen az pozitív vagy negatív, szintúgy a hasznos és praktikus tanácsoknak, köszönjük is őket.
A jövőben az ehhez hasonlóan sértő hangvételű hozzászólások miatt kénytelenek leszünk letiltani a profilodat.
Megértésedet köszönjük.
Szép napot!
Kata

Lili91
Lili91 Sun, 2015-06-28 10:16

Ebben az esetben a cikk írója gondolom mindenhol zsíros hajjal, izzadságszagú pólóban jelenik meg. Na persze. Arról nem is beszélve, hogy a cikk hangneme felháborítóan kioktató, annyira utálom mikor valaki ennyire okosnak hiszi magát. Ahogy a mondás is tartja, nem mindegy hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik.

Brecz Judit
Szinglikonyha / Brecz Judit Tue, 2015-06-30 17:29

Elírás volt, a "minden nap"-ot lefelejtettem a hajmosás után, bocsánat :) Természetesen nem tanácsolunk olyat, hogy ne mossunk hajat :)

Éva néni
Éva néni Sun, 2015-06-28 05:48

na, ezen a hajmosás-dolgon én is kiakadtam... jó, emlékszem, gyerekkoromban még csak hetente, 2 hetente mostuk meg, (hétfőn a suliban mindenkinek szálldosó volt a haja) és elég volt - ma már muszáj max 3-4 naponta mosni, de addigra már meg is látszik. alternatív megoldás...?

ZerAlexandra
ZerAlexandra Sat, 2015-06-27 21:40

ezek elég alapvető dolgok, kivéve a hajmosásról... épp hogy nem mondja ki: ne mossunk hajat soha se, azért a heti 1 hajmosás szükséges