Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 ötlet, mit kezdj a rengeteg PARADICSOMMAL a nyár utolsó hetében

Az utolsó nyári héten szentelj időt a főzésre - készíts ételeket friss, szabadföldi paradicsomból! 

Kaptál pár kiló paradicsomot valamelyik kertből, de fogalmad sincs, mit kezdj vele? Kidobni nagyon nem kéne, de a befőzés macera, nyersen meg úgyse fogy el… akkor most figyelj, mert egy csomó olyan tippet hoztam neked, aminek nem lehet ellenállni!

Tekints az egész procedúrára programként, merthogy az is! Kijelölsz egy unalmas, nyár végi vasárnap délutánt, áthívsz pár barátot, szomszédot vagy rokont, talán még egy kis bor is előkerül, aztán hadd szóljon. Ígérem, paradicsompasszírozásra nem akarlak rávenni, viszont akár tapasztalt konyhai befőzőmester vagy, akár kezdő, nagyon büszke leszel a házilag eltett paradicsomra. Nincs jobb a saját magad által készítettnél!

Tuti tipp:

Nálam általában a lucullus paradicsom az alap. Ne aggódj, kb. minden piacon kapható, bőven termő, húsos, hosszúkás fajta, amit könnyű felismerni és beszerezni is, kifejezetten alkalmas eltevésre/befőzésre. Ha levesesebbnek szeretném a végeredményt, akkor sima paradicsommal is kombinálom, egyébként magában, nyersen nem annyira élvezetes.

Ahogy mondtam, nem kerül elő a passzírozó, anélkül állhatsz neki a kedvenc ketchupreceptemnek! Ez a leírás az Alföldről származik, speciálisan bogyiszlói paprikát használtam benne, de ha éppen nem kapsz, persze jó a sima hegyes erős is. Jól látod, semmi tartósító nincs benne: kizárólag a jó minőségű olívaolaj végzi a dolgát, és hermetikusan lezárja a sok földi jót, amit megfőztél. Ha eddig eszedbe sem jutott házilag ketchupot főzni, itt a nagy alkalom, pluszban ajándéknak sem utolsó!

Már szinte mindent megírtunk a magyarok egyik kedvenc nyári ételéről, a lecsóról.
Az utolsó augusztusi héten készíts még belőle egy nagy adagot, jöhet a kolbász és mellé a fehér kenyér! Szerintem minél vizesebb, annál jobb, valaki kevésbé főzi szét az alapanyagokat, egy a lényeg, a feltehetően török közvetítéssel meghonosodott lecsóval nem lehet betelni.

 

 

A valódi paradicsomszószt, a marinaraszószt se hagyd ki az életedből, ha rám hallgatsz. Talán tudod, hogy az igazi bolognaiszósz sárgarépával és zellerrel készül, nincs ez másképp az alap olasz paradicsomszósszal sem, amit azért ezerféleképpen variálhatsz. Ha teljesen magad csinálnád, akkor a paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe kell dobnod, így sokkal könnyebb meghámozni őket. Máskülönben használj konzerv paradicsomot, idő szűkében tökéletes megoldás.

Még több lecsórecept ITT!


Oké, aktuálisan mindig van egy kedvenc levesem, amit hetekig főzök újra és újra, szóval a minestrone és a toszkán paradicsomleves inkább nagy visszatérők:

A minestronét télen-nyáron imádom, nem is tudom, az eredeti recept pontosan milyen alapanyagokat használ, én azt pakolom bele, ami az adott évszakban rendelkezésre áll: nyáron egyebek mellett sok-sok cukkinit is, télen jöhet a csicseriborsós verzió. Ami marad, az a friss, bazsalikomos-paradicsomszószos alap, amiben főnek a zöldségek, a végén pedig kevés füstölt sajtot is reszelek rá tálaláskor.

A toszkán paradicsomlevest rengeteg paradicsommal, hagymával és szikkadt kenyerekkel készítem: mert tényleg akkor lesz a legfinomabb a levesed, ha a kiszáradt kenyér meg tudja szívni magát az isteni paradicsomos-bazsalikomos masszával!


További sok-sok paradicsomleves ITT! 

+1 TIPP:

az aszalt paradicsommal fantasztikus ételeket dobhatsz össze, külön ajánlom, hogy próbáld ki sztrapacskához, pirított szalonna helyett! 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!