Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 pizzatény, amit minden valamire való rajongó ismer

Mostantól büntetlenül lehet ünnepelni a pizzát, októberben ugyanis nemzetközi szinten ünneplik ezt a mennyei fogást. Összegyűjtöttünk pár érdekességet...te tudtál róluk?

Nem ismerek olyan embert, aki ne rajongana a pizzáért. Jómagam otthon is gyakran készítem, sokszor rendelek egy kimerítő nap után, és az utazásaim során, éttermekben járva is imádom kikérni a forró, ropogós szélű paradicsomos csodát – a legjobb, ha egyenesen a kemencéből jön! A személyes kedvencem mindig a margherita volt, a legegyszerűbb versenyző, ha őt jól készítik valahol, garantáltan megnyernek maguknak. 

Aki járt már Olaszországban, a pizza hazájában, az ódákat tud zengeni a bámulatos feltétekről. Ki-ki leteszi a voksát a vékony vagy a vastag tészta mellett, és attól függően, hogy Milánóban vagy épp Nápolyban kerül az asztalunkra, tapasztalhatjuk az apróbb különbségeket. Most egy hónapon keresztül még többet ehetünk belőle, mert itt az október, vagyis a nemzetközi pizzahónap!

Az egész világon ismert és rajongott, kelt tésztából készült lepénykenyér paradicsomos vagy tejfölös alappal és fenséges feltétekkel kerül a sütőbe, jobb esetben kemencébe, a tetejét pedig rengeteg sajttal szórják meg. A legjobb és legautentikusabb sajtválasztás a mozzarella. A pizza legtipikusabb fűszerei az oregánó, bazsalikom, de sokszor kerül rá rukkola is.

Receptajánló:

Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, amit eddig talán nem tudtál a kedvencedről:

 • Az első pizza elkészítését az 1700-as évek elejére teszik, de a mai formájában ismert modern pizza 1889-ben született meg, I. Umbertó olasz király és Savoyai Margit Nápolyi látogatása során találta fel Raffaele Esposito, aki a királynőről nevezte el az olasz zászló színeire utaló, zöld bazsalikom, fehér: mozzarella, piros: paradicsom, összetevőkből készülő tésztaételt.
 • Elnevezése a latin pincere, vagyis összegyúrni szóból származik, és különböző kelt tészta alapú ételt jelent.
 • A pizza elődje régen egyszerű, paraszti ételnek számított, melynek elkészítéséhez nem volt szükség edényekre, friss hozzávalókból, gyorsan elkészült és a maradékokat is fel tudták használni hozzá.
 • 1738-ban nyitott meg a világ első pizzériája, a hely az Antica Pizzeria nevet viselte, Nápolyban, ahol már kemencét használtak a sütéshez.
 • 1984-től ünnepeljük a nemzetközi pizza napot a Pizza Today magazin tulajdonosa, Gerry Durnell jóvoltából, aki éttermet is vezetett.
 • Bár Olaszország a szülőhazája, rengeteg nemzet tette magáévá különleges szószokkal vagy feltétekkel: gondoljunk csak a kukoricás mexikóira, a csípős kolbászos magyaros verzióra, vagy sokak abszolút kedvencére, a sonkás hawaii-ra (utóbbi egyébként Kanadából érkezett ötlet!)
 • Amerikában másodpercenként 350 szelet pizzát adnak el, évente nagyságrendileg 3 milliárdot értékesítenek, világszerte pedig bőven több, mint 5 milliárd szeletet!
 • A japánok előszeretettel használják feltétként a majonézt, a brazilok pedig az édes változatokat részesítik előnyben, mint a csokis és a kókuszos pizza.
 • A legnagyobb pizza Amerikában készült el, és döbbenetes, 1200 négyzetméteres területet foglalt el, ráadásul gluténmentes volt!
 • A világ legdrágább pizzáját 72 órán keresztül készítette Renato Viola, és 8300 euróért lehetett hozzájutni, pedig mindössze 20 cm-es volt. Kaviár, ausztrál rózsaszín só és homár is volt a XIII. Lajos pizzán feltétként, amihez természetesen királyi ellátás is tartozott, italkülönlegességekkel.
 • Az FBI éhes nyomozói egyszer egy hosszúra nyúlt estén szerettek volna pizzát rendelni egy elmegyógyintézetbe, de a pizzéria munkatársa egész egyszerűen bontotta a vonalat, mert azt hitte, szórakoznak vele.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Bűbáj/Walt Disney Studios Motion Pictures

via thepizzajoint.comnationaldaycalendar.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!