Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

11 program, ami miatt érdemes idén Szegedre utaznod

A 2020-as év Magyarország felfedezéséről szól. Szeged sokszínűségével és izgalmas programjaival várja a látogatókat egész nyáron - kedvenceinkből szemezgettünk. (x)

A koronavírus teljesen átírta mindazt, amit 2020-ra terveztünk, és ez alól a nyár és az utazás sem kivétel. Bár már lehetséges külföldre utazni, az ilyen látogatások inkább szorongásra és aggodalomra adnak okot, mintsem feltöltődésre. Nem túl szerencsés a helyzet, mégis ez egy remek alkalom, hogy felfedezzük újra Magyarországot és kincseit.

A hazai barangolások egyik kihagyhatatlan állomása Szeged, ahol már valószínűleg a legtöbben jártunk, a város  izgalmas programjai és sokszínűsége révén mégis minden alkalommal valami újat ad az odalátogatóknak. A város számos programlehetőséget nyújt családoknak és pároknak, baráti társaságoknak egyaránt, augusztus második felétől már 500 főnél nagyobb rendezvények megtartására is van lehetőség, így Szeged izgalmas fesztiválokkal búcsúztatja a nyarat, kezdi meg az őszt. Összegyűjtöttük a legérdekesebbeket!

Tudtad?

Az 1879-es Nagyárvíz szinte teljesen elpusztította Szegedet, a katasztrófa után azonban gondos tervezéssel, mérnöki rajzasztalon született újjá az egész város.

Nincs nyár fürdőzés nélkül!

Ha nyár, akkor víz minden mennyiségben. A szegedi Napfényfürdő Aquapolis igazi vízivilág, ahol kicsik és nagyok egyaránt pancsolhatnak egy nagyot a 4400 négyzetméternyi vízfelületen. A kültéri medencékben hűsölni lehet, míg az egészségtudatosak a beltéri termálfürdőkben pihentethetik tagjaikat. Az óriás csúszda gondoskodik az adrenalinlöketről, a wellnessrészlegen a szauna és a masszázs pedig a kikapcsolódásról.

A Szegedtől 12 km-re található Sziksósfürdő strand és kemping szintén ideális helyszín a családok nyári vakációjához. A területén szikes fürdőtó, gyermekmedencék, két csúszda található, különlegessége pedig a csónakázótó, ahonnan egy kis tutajban ülve esténként a naplementében lehet gyönyörködni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Napfényfürdő Aquapolis Szeged (@aquapolis.szeged) által megosztott bejegyzés,

Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN): augusztus 26-29.

Bár a járvány alatt a SZIN is csatlakozott a Maradj Otthon Fesztiválhoz, szerencsére a nyár végén már ki lehet mozdulni a lakásból, így augusztus 26-29. között várja az ország egyik legnagyobb fesztiválja azokat, akik szippantanának egy utolsót 2020 nyarából. A SZIN erőssége, hogy remek arányban vegyítik az aktuális trendeket a klasszikus kedvencekkel mind a hazai, mind a külföldi előadók terén. Hogy csak néhány nevet emeljünk ki a színes zenei felhozatalból: ott lesz Szegeden a Halott pénz, a Punnany Massif,  Péterfy Bori és a Love Band, a Margaret Island, a külföldiek közül pedig Jason Derullo, John Newman, Dub Fx, és még folytathatnánk a sort, de inkább hagyjuk, hogy mindenki maga szemezgethessen kedvenceiből.

Az állatok királysága: Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy kedvence, hiszen olyan különleges állatokat lehet – szinte – testközelből látni, amiket amúgy csak a képernyőn keresztül szoktunk. A Szegedi Vadasparkban törekednek arra, hogy minden példánynak elegendő tér álljon a rendelkezésére, és hogy a vadonhoz nagyon hasonló körülmények vegyék őket körül. Olyan ritka állatfajokkal is lehet találkozni a parkban, mint a hópárduc, karmosmajom, sörényes hangyász.

Tavalyelőtt az állatok királysága a Vadasparkban egy elefántházzal bővült, idén pedig végre elkészült az orrszarvúház is, így ezek a veszélyeztetett állatok lesznek a park legújabb lakói, egészen pontosan két fiatal bika. Egyikőjük az angliai Chesterből, a másik pedig Varsóból teszi át székhelyét a halászlé városába. Két fiatal példányról van szó, még nincsenek két évesek, súlyuk azonban már így is 1000 kg körül van. Nem meglepő ez, hiszen indiai orrszarvúakról van szó, ez a fajta pedig a Föld negyedik legnagyobb emlőse. Az afrikai rokonukkal szemben csak egy tülökkel rendelkeznek, és a redőkbe gyűrődő vastag bőrük miatt páncélos orrszarvúnak is nevezik őket. A hivatalos 2008-as adatok szerint mindössze 2575 példány él ebből a fajtából a vadonban.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szegedi Vadaspark (@szegedzoo) által megosztott bejegyzés,

Ha Szeged, akkor halászlé!

Szeged legjobb éttermeiben egész évben élvezhetjük a tradicionális szegedi halászlevet, de a fesztiválok sorából nem hiányozhat egy esemény, amelynek sztárja a város jelképének is számító fogás. A Huszár Mátyás-rakparton szeptember szeptember 4-6. megrendezett XXIV. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált a szegedi halászlé tudományának és a szögediség mibenlétének, a hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeknek szentelik. Az esemény kimondott célja, hogy a szegedi halászlé főzési hagyományait továbbörökítse, valamint a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse.

Szegedi Repülőnapok & Légiparádé: szeptember 11-13.

Szeged International Airshow néven újult meg az eseménysorozatot, amely a repülésről, a repülőkről és a repülősökről fog szólni a 100+5 éves Szegedi Repülőtéren. Több nemzetközileg ismert pilóta is gondoskodik róla látványos és hajmeresztő mutatványokkal, hogy tátva maradjanak a szájak, de a légi bemutatók mellett a földön is számos programmal készülnek a szervezők, akik azt ígérik, idén az időben is visszarepülnek a résztvevők.

Bortér: szeptember 16-20.

Szintén egy nagy múltra visszatekintő eseményről van szó, hiszen 2020-ban tizedik alkalommal ad otthont a szegedi Dóm tér az ország legjobb borászainak, hogy bemutathassák nedűiket. Az nem biztos, hogy minden kiállító borait végig tudjuk majd kóstolni, hiszen összesen 110 borász érkezik a bormustrára, választékból így biztosan nem lesz hiány. A borok mellől nem hiányozhat a sajt, amit szintén hazai termelők biztosítanak, de más finom ételek és pálinka is gondoskodik a jókedvről. A kellemes őszi estéken a gasztronómiai élmények kiegészítéseként minden nap izgalmas zenei produkciók gondoskodnak a hangulatról.

Tudtad?

A Szegedi Dóm építésére a Nagyárvíz után tettek fogadalmat Szeged lakói, ezért Fogadalmi templomnak is nevezik. Eredeti terveit Schulek Frigyes készítette el, a kivitelezés Foerk Ernő módosításai alapján kezdődött meg 1913-ban. Végül 1930-ban szentelték fel a Dómot.

Aktív kikapcsolódás Szegeden: kajak-kenutól a botanikus kertig

Szeged idén két kajak-kenu eseménynek is otthont ad: először szeptember 18-20. között az Olimpiai Reménységek Versenyén a fiatal tehetségek mérettetnek meg. Az eredetileg tervezett júliusi kajak-kenu világbajnokság végül nem valósult meg, de helyette szeptember 24-27. között a Nem Olimpiai Számok Világkupájának keretein belül csapnak össze a tokiói olimpiára és paralimpiára készülő versenyzők a Maty-éren.

Azonban Szegeden nemcsak nézni lehet a kajak-kenut, hanem ki is lehet próbálni a Tiszán, sőt még sárkányhajózni is lehet. Ha valaki kényelmesebb formában utazna a vízen, akkor sétahajókázás közben nézheti meg a Maros-torkolatot és a Boszorkányszigetet.

A szárazföldön is van lehetőség a testmozgásra, a kiépített kerékpárútnak köszönhetően kétkeréken tekerve is fel lehet fedezni a várost és a hozzá közel eső nevezetességeket. Ilyen például a Füvészkert, ahol ismét a természethez kerülhetünk kicsit közelebb. A több mint 90 éves botanikai gyűjtemény felfedezése során elszakadhatunk a város zajától, hogy feltöltődjünk a fotoszintetizáló élőlények látványával. Különlegességeik között megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb szabadföldi indiai lótuszállományát a Füvészkert tavában. Vannak itt üvegházak több mint 300 féle kaktuszfajtával, illetve kakaófát is láthatunk – azonban jobb, hanem eszünk róla! Ha pedig az élő őskövületnek nevezett hegyi mamutfenyőket és dél-kínai ősfenyőket szeretnénk teljes pompájukban megvizsgálni, akkor felfelé kell nyújtóztatnunk a nyakunkat, hogy belássuk a föld fölé több tíz méterrel magasodó fákat. Még egy tanyaudvar is áll a kert területén, így megismerhetjük, milyen körülmények között és hogyan éltek korábban az emberek Szegeden és az Alföldön.

Címlapkép: Getty Images

Keress még több szuper programot Szegeden!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szucsistvanne28
szucsistvanne28 Thu, 2020-07-23 17:26

Először is nem értem, mikor bejelnekezek kommentre, miért nem azt a cikket adják, föl amire bejelntkeztem? Miért nekem kell keresni újból? Ezbmásutt nem ilyen körülményes! Más: IGEN SZEGEDRE kell jönni! Én min őslakos büszkén mondhatom ezt, gyönyörű a mi városunk, és valóban nagyon sok a program! Bár a SZIN megrendezését korainak tartom, ebben a vírusos időszakban. Oda rengeteg külföldi is szokott jönni, nem vagyok biztos benne, hogy ez minden résztvevővek és a város lakosságának jót tesz. Ettől függytlenül szeretettel várunk mindenkit!