Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

12 ínycsiklandozó tájjellegű ételünk

Zalai, hajdúsági, észak-magyarországi és alföldi receptek, amikre jó emlékezni, és amiket mindenképp meg kell őrizni!
Zalai babosrépa füstölt hússal

„A babosrépa tradicionális zalai parasztétel. A kerekrépát a káposztához hasonlóan legyalulták és savanyították. A télen levágott disznó húsát feldolgozták, zsírban lesütötték és bödönökbe rakták, más részeket füstöléssel tartósítottak, és persze minden háznál volt szárazbab, zsír, hagyma, üvegekben eltett befőzött paradicsom is.”

Zalai kukoricamálé – Kukoricaprósza 5.

„Szintén egy tradicionális zalai-vasi étel. Állagra inkább a piskótára hasonlít, mint sem prószára.”

 

 

Hajdú káposzta

„Gyorsan elkészül ez a káposztás-kolbászos hajdúsági egytálétel. Egy friss szelet kenyérrel nagyon finom és laktató, próbáljátok ki!”

 

 

Gombóta

„Az étel eredetét máig sem sikerült tisztázni, annyi azonban bizonyos, hogy nem sokan ismerik, talán csak Hajdú-Bihar megyében, pedig kiadós és nagyon-nagyon finom!”

 

 

Kukó leves avagy mancsleves

„Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nem csak ízének emlékét.”

Palóc túrós lepény

Palóc túrós lepény mangalicazsírral, tejföllel, ahogy kell!

Palóc puppa

Palóc étel – krumpli félbevágva és megtöltve hagymával, sonkával, szalonnával. A sajt és tejföl pedig mehet a tetejére!

Laska – palóc krumplilángos

„Ezt az ételt a nagyim a sparhelt platniján sütötte, és olvasztott zsírral kente meg, majd sózta. A sparheltet jobb híján kiváltottam gáztűzhelyen, palacsintasütőben történő sütéssel.”

Kazári ferentő

„A ferentő egy tipikus palóc étel, ott is előkelő helyen szerepel, ünnepkor, lakodalomkor ették. Szoros rokonságban áll a kaláccsal – tésztája révén – és a mákos gubával – minden mást tekintve.”

Alföldi kalács

„Nagymamám sütötte mindig ezt a kalácsot. A bolti a nyomába sem ér. Régi recept, de nem érdemes a vajat és a zsírt margarinnal helyettesíteni. Így az igazi:)”

Slambuc 3. -pirított tésztával

"Ez úgy alakult ki, hogy lebbencslevest akartam csinálni, mikor közbeszólt a családom, hogy miért nem slambucot csinálok.
Hiába mondtam, hogy a tésztát már megpirítottam, mire ők: nem baj, akkor is slambucot csináljak!"

Alföldi pásztoros

"Néhai Édesapám Békés megyéből hozta a családba ezt a receptet.
Párom, mikor először csináltam, készítés közben észrevette a felkockázott krumplit és a kockatésztát, halkan ennyit mondott:
- Hmm...krumplis tésza.... – én meg csak mosolyogtam magamban...."

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!