Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

13 fontos tény, amit a tojásról tudnod kell!

A tojás olcsó, finom, és változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, és bármihez hozzáadható alapanyag. De mielőtt feltörnéd, jobb, ha megtudsz róla pár nagyon fontos dolgot!

Olvastad már?

Melyik a legjobb tojás?

 • A csirke az első háziállatok egyike, amelynek gyökere/tojása Kínába nyúlik vissza. Mára nagyjából 150 tyúkfajta létezik, egy tyúk pedig közel 250 tojást tud évente rakni.
 • A tojás számos kultúrában a termékenység jele, így az élet hordozójaként tekintenek rá.
 • A tojáson található európai uniós jelzések első arab számjegye a tojást tojó tyúkok tartási módjára vonatkozik. A 0-s jelzés a biotojást jelzi, az 1-es a szabadtartásos tyúkok tojásait, a 2-es az istállózott tyúktojásra vonatkozik, ha pedig 3-ast látsz, a tojást tojó tyúkok bizony kis ketrecekben élnek.
 • Egy egész tojás körülbelül 3 evőkanál folyadékot tartalmaz, amiből egy evőkanál a tojás sárgája. Általában a fiatalabb tyúkok termelnek duplasárgával rendelkező tojást, mivel az ő tojórendszerük még nem egészen kifejlett.
 • A tojás tápértékét nem befolyásolja annak színe, mivel a tojáshéj különböző színe nem jelenti azt, hogy a tojás tápértéke eltérő volna. Ugyanaz a tyúk tojhat fehéres, zöldes, sárgás, kékes vagy barnás színű tojást is.

Olvastad már?

Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

 • Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható.
 • Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a tojás megfőtt-e, forgassuk meg. Ha nem pörög, azt jelenti, hogy a fehérje még folyékony halmazállapotú, ezért még hagyjuk főni.
 • A tojás frissességét egy kis víz és só segítségével könnyen megállapíthatod. Fél liter vízhez keverj 6 dkg sót, várd meg, amíg feloldódik, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad az alján, egészen friss tojással van dolgod, ha a teteje felfelé áll, akkor 4–7 napos, ha pedig teljesen feljön a víz felszínére, több mint két hetes.
 • A főtt tojás sárgájának felszíne akkor zöldül meg, ha a tojás már legalább egy hetes.
 • A tojás magában foglalja a legfontosabb proteineket, ásványokat és vitaminokat. De a tojássárgája azon ételek egyike, ami természetes módon tartalmaz D-vitamint és kolint is, ami az egyik legfontosabb alapanyaga a sejtmembránoknak.
 • Egy 2014-es kutatás szerint a tojás fejleszti a reflexeket. A tirozin nevű, tojásban fellelhető aminosav jobb hatással volt a reakcióidőre, mint a placebo. Rendszeres fogyasztása és a szervezetben való jelenléte akár komolyabb baleseteket is kivédhet.

 • A tojás sárgája az egyik legfontosabb B-vitamin forrás. A B-vitamin csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a neurológiai funkciók optimális működéséhez, valamint fejleszti a magzat agyát, amennyiben a várandós anya sok tojást eszik.
 • A tojás kiválóan használ másnaposság ellen, mivel bőségesen tartalmaz ciszteint, ami segít lebontani az acetaldehidet, és eltávolítja az alkoholfogyasztásból származó méreganyagokat.
 • A tojáson rendkívül sok, mintegy 17 ezer pórus van, amik minden szagot elnyelnek a hűtőben. Ezért ajánlatos kartondobozban tartani.
 • A tojás hártyája szemmaszkként használható! A tojás hártyáját vagy membránját helyezzük a szem alá, majd hagyjuk, hogy megszáradjon. Ezt követően öblítsük le bő vízzel. Érezni fogjuk a különbséget.
 • Aki tojást eszik, kevesebbet nassol? Egy 2013-ban készült tanulmány szerint ha reggel tojást eszünk, a nap folyamán kisebb a valószínűsége annak, hogy nassolni támad kedvünk. Jó tanács: ha megszabadulnál pár kilótól, kezdd a reggelt néhány tojással, így kisebb az esélye, hogy este feldúlod a lakást a dugicsokik megszerzéséért.

Olvastad már?

Így buggyan a tojás a vízben

(via LiveStrong)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mayweda
Mayweda Tue, 2015-11-03 11:07

A tojás első védelmi vonala, a tojáshéj, három rétegből áll: külső viaszos réteg, meszes héj és belső héjmembrán. A két külső rész eléggé porózus, de a belső membrán nem, az késlelteti a mikroorganizmusok bejutását. A tojás természetes antimikrobás anyagot, lizozimet is tartalmaz, ami gátolja a baktériumok növekedését. A tojásfehérjében található lizozim enzim elég hatásos a Gram-negatív baktériumok ellen. A tojásfehérje emellett avidint is tartalmaz, ami komplexet képez a biotinnal, így a vitamin nem hozzáférhető a mikroorganizmusok számára. A tojásfehérje proteinjei kelátot alkothatnak a B2- és B6-vitaminnal is. A tárolás során e fehérjék komplexkötő képessége csökken.
Az egészséges szárnyas tojása a külvilágra kerüléskor belül rendszerint steril, bár előfordulhat, hogy a tojásba szalmonella kerül már a fertőzött baromfi ováriumában. A tojás külső mikrobás szennyeződése főleg a fészektől, a tyúk ürülékétől származik. A tojók tartási módjától függően igen széles határok, 10^2–10^8 sejt/tojás között változhat a tojáshéj baktériumos szennyezettsége. A meszes héj pórusain bejuthatnak baktériumok, miután a külső glikoproteinréteg lepergett (kb. 2–3 hetes tojásnál). A tojás mosása ezért többnyire csak közvetlenül felhasználás előtt célszerű. Erősen szennyezett héjú tojások mielőbbi mosása indokolt, lehetőleg dezinficiálószert tartalmazó mosóvízzel.Fontos, hogy a mosott tojást mindig meg kell szárítani. A baktériumok enzimek segítségével bejuthatnak a tojásba, ha a felszíne nedves.
/Deák Tibor: Élelmiszer mikrobiológia/

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2015-03-05 23:04

Én pont ma láttam ilyen tojás főző formákat. Azt hiszem ilyen szilikon vagy műanyag formák, amikbe beleütöd a tojást, lezárod, aztán úgy főzöd meg. Tetszik az ötlet, lehet, hogy egyszer kipróbálom őket. Jobb, mint az utólagos pucolás, meg az átlátszóakon látni főzés közben is, hogy éppen mennyire kemény. Én azt szeretem, ha egy kicsit folyós a sárgája.