Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

15 gyerek, 30 perc, 120 szendvics – Gimisekkel együtt segítettünk a rászorulókon – VIDEÓ!

Gondoltál már arra, hogy egy szendviccsel milyen boldoggá tehetnéd valakinek a napját? Ezzel a kezdeményezéssel gyerekjáték a segítségnyújtás!

Az érettségi már önmagában is a gimnazisták egyik legnagyobb próbatétele, de ahhoz, hogy megkaphassák a dokumentumot, 2016 óta kötelező közösségi munkát kell végezniük. Szám szerint 50 órát kell az életükből „feláldozni” azért, hogy letehessék az érettségit. És mint minden kötelező dolog, ez sem megy zökkenőmentesen. Erre szolgál remek lehetőségként a + 1 szendvics kezdeményezés.

A Nosalty és a Közgazdasági Politechnikum közösen több mint 100 szendvicset készített a rászorulóknak, alig több mint fél óra alatt. 

+ 1 szendvics projekt

2016 áprilisában indult útnak a Budapest Bike Maffia mára már közel 35-40 iskolát felölelő +1 SZENDVICS – diákok a rászorulókért projektje. A program célja, hogy a BBM a diákokkal közösen segítse a hajléktalan emberek életét, illetve azon átmeneti, nappali vagy éjjeli szállók munkáját, melyek nem tudnak elegendő élelmet biztosítani vendégeik számára. 

A programnak köszönhetően átlagosan havi 4000 db szendvics, 60 kg gyümölcs, 40 kg tartós élelmiszer, illetve alkalmanként üdítők és tisztálkodószerek jutnak el hajléktalan emberekhez.

Sajnos a középiskolás korosztály már nem mindig hoz magával tízórait, így született meg a Közgazdasági Politechnikumban a közösségi szendvicskészítés ötlete, amihez önként, egyénileg csatlakozhatnak diákok, akik minden szerdán 50-70 szendvicset készítenek az óraközi szünetekben. 

A közösségi munka nem újkeletű dolog a világban. Számos országban, földrészen, és rengeteg munkaterületen van szükség önkéntes kezekre. Ahhoz, hogy a diákok ne tekintsenek a kötelező munkára úgy, mint az életüket megkeserítő tevékenységre, érdemes tájékozódni, szétnézni, hogy máshol hogyan csinálják. A Közgazdasági Politechnikum angoltanára, Rob Dawson így nyilatkozott egyedülálló projektjükről: 

,,Szerettünk volna tényleg értelmes, a társadalmi közösségvállalást erősítő tevékenységeket kínálni a diákoknak, és tanulni olyanoktól, akiknél az önkéntesen végzett munka már régóta szerves része a középiskolások életének."

ComServ (From School Community Service to EVS and European Solidarity Corps) munkacímmel adtak be és nyertek el egy Erasmus+ pályázatot. Ebben a projektben belga, portugál, spanyol és török iskolák is részt vesznek, a gyerekek pedig a két éves projekt során bekapcsolódhatnak egy csomó féle iskolai tevékenységbe, ahol bepillantást nyerhetnek más európai országokban zajló, egyéni vagy csoportos, önkéntes, érzékenyítő projektekbe. 

A „sok kicsi sokra megy” elv és az összefogás ereje valóban működik, ha elég sokan vagyunk. Akár egy-egy szendvics adományozása is elég ahhoz, hogy rászoruló csoportokat jelentős mértékben támogathassunk.

A Nosalty csapata nagyon jól érezte magát a suli falai közt. Meglepett minket, hogy a gyerekek milyen mosolygósan és csendes odaadással dolgoztak velünk, és fél óra se kellett, hogy elkészüljön több mint 120 szendvics! A projekt rávilágított arra, milyen nagy segítséget jelent egy kis befektetett munka, amit együtt és jó hangulatban lehet végezni, illetve hogy mekkora szükség van ilyen és ehhez hasonló a civil kezdeményezésekre.

Ha szeretnél többet megtudni a Budapest Bike Maffiáról, kattints ide!
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!