Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

15 milliós bírságot szabott ki a Nébih: 27 hústerméket, 133 fagyit teszteltek

Véget ért a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A Nébih csaknem 3.000 ellenőrzésen több mint 15 millió forint bírságot szabott ki.

A Nébih ellenőrei a fentieken kívül összesen mintegy 8.900 hazai és külföldi élelmiszertételt is megvizsgáltak, amelyekből 6,56 tonnát (1,7 millió Ft értékben) kellett kivonni a forgalomból.

A vizsgálatok többek között ezeket az egységeket érintették:

  • a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények
  • mozgóboltok és büfékocsik
  • a fagylalt előállítása és forgalmazása, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetése

A szakemberek az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerbiztonsági feltételeit, valamint a termékek minőségét és nyomonkövethetőségét ellenőrzik. A nyári melegben kiemelten fontos szempont a hűtési lánc folyamatos fenntartása. 

Júliusban országosan összesen 2.919 ellenőrzés történt. A feltárt szabálytalanságok miatt 108 alkalommal figyelmeztetést, 234 esetben bírságot szabtak ki az ellenőrök, utóbbit összesen 15.410.198 Ft értékben. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 40 esetben volt szükség. Az idei szezonban a korábbihoz képest többször adódott probléma a hűtési lánc biztosításával, ugyanakkor a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos, valamint a higiéniai hiányosságok aránya csökkent.

A megvizsgált 8.893 hazai és külföldi élelmiszertétel esetében 2019-hez képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. 

A Nébih laboratóriumaiba összesen 160 minta, 27 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 133 fagylalt érkezett. Előbbi kategóriában egy terméknél mutatták ki szalmonella jelenlétét a vizsgálatok.

Készíts inkább otthon fagyit:

A fagylaltoknál 100 minta mérését zárták le a szakemberek és nyolc esetben találtak problémát: mindannyiszor enterobaktériumok magas csíraszámú jelenlétét tapasztalták. A kifogásolt termékekkel szemben hatósági eljárás indul.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés második szakasza augusztus 20-ig tart.

Ezeket láttad?

forrás: Nébih

kép: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!