Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

17 étel, zöldség és gyümölcs, amit mindenki másképp hív

Tarkedli, smarni, gyürke - ismeritek ezeket a szavakat? Tudunk még nektek mutatni párat...

A magyar nyelv szépsége, hogy egy ételnek, gyümölcsnek vagy zöldségnek akár több neve is lehet. Sok helyütt használják még a népies megnevezéseket, de előfordul az is, hogy tájszavak alakulnak ki egy-egy nyelvjárásban, régióban. Összegyűjtöttünk nektek most pár ilyen megnevezést:

1. Egres

Méltatlanul elhanyagolt gyümölcsünk, egyre kevesebb terem belőle hazánkban. A neveit azonban talán mindenki ismeri: pöszméte, köszméte, piszke.

2. Tócsni

Ennek a krumpliból, tojásból, lisztből és némi fokhagymából olajban vagy zsírban készült ételnek rengeteg variációja van. Tarkíthatjuk reszelt cukkinivel, különböző fűszerekkel. A neve is legalább ilyen sokszínű, szokás nevezni krumplilepénynek, lapcsánkának, lepcsánkának, görhönynek, matutkának vagy cicegének. Szlovákiában pedig a szlovákos placki kifejezést ismerik erre az ételre.

Kedvenceink:

3. Kukorica

A kukorica népies neveit se kell talán senkinek bemutatni: tengeri, törökbúza, málé.

4. Tyúk és Kakas

Borsodban szokás „tiket” mondani tyúk helyet, ahogy a kakast is sokan, főleg az idősebb korosztályból kukasnak mondják. Nincs is ezzel semmi gond.

5. Napraforgómag

A legismertebb megnevezés, amivel találkozni szoktunk az a szotyi, vagy szotyola. Faluhelyen viszont ne lepődjünk meg, ha makukának hívják.

6. Burgonya

A másik köznyelvi neve a krumpli, amit mindenki jól ismer. A burgonyának ezen kívül még rengeteg megnevezése lehet: bandurka, bigyirkó, bolyóka, földialma, grulya, gurulya, kolompér, krumpér, kukulyó, kutyatök, péra, piskó, pityere, pityirkó, pityóka, svábtök.

7. Kenyérvég és szelet

A szelet kenyeret faluhelyen szokták egy karaj kenyérnek is mondani, de találkozhatunk a karé és karéj kifejezésekkel is. Ha pedig valakik ezeket mondják nektek, akkor a kenyérvégre gondolnak: gyürke, sercli, dumó, kenyér fara, buci, absnicli, csücsök.

8. Dödölle

Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert szinte minden nap ettek ilyet. A krumpliból és lisztből készült massza olcsón és könnyen elkészíthető volt. Zalában krumpligánicának szokás nevezni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinkének, Baranyában gánicának, a palócoknál pedig gancának hívják.

Dödölle receptek:

9. Nokedli

A nokedli és a galuska szót ugyan azokra az ételekre használjuk. Ismerősek mindenki számára.

10. Hasábburgonya

Szalmakrumpliként is ismeretes. Népies nevén szokták – helytelenül – rósejbninek is nevezni, ez azonban a krumpliból készült vékony karikákra szeletelt chipset jelöli.

11. Tojásleves

Ennek az ételnek a többi neve sem ismeretlen számunkra. Szokták még rántott levesnek (bár ezt más levesre használják inkább), tojásos levesnek és rongyos levesnek is hívni.

12. Tarkedli

Egy igazi régi édesség, ami talán már kicsit feledésbe is merült. Még néhányak konyhájában fellelhető a tarkedlisütő. Lekvárral az igazi, de biztosan tarkedli a neve? Szokták még cseh fánknak, mivel onnan indult és az Osztrák Magyar Monarchiában terjedt el. De lehet még Dalken talkedli, vagy a Felvidéken hívják dorkedlinek is.

Tarkedli receptek:

13. Mákos bejgli

Néhány háznál nem bejglit sütnek karácsonykor, hanem kalácsot. A két szó alatt ebben az esetben ugyan azt értjük. Azon se lepődjünk meg, ha valaki mákos kürtnek nevezi a péksüteményt.

14. Rizskoch

Aligha ismeretlen számunkra a két másik megnevezés: a rizskó és a rizsfelfújt.

Kedvenc rizskóink:

15. Cibere

A cibere az ételek savanyítására használt készítmény. A mesékben a szegények eledeleként szerepel. A ciberét Erdélyben cibrének, a Felvidéken a kiszinek, ha pedig kicsit keletebbre kalandozunk, akkor kvasznak nevezik. Bővebben itt olvashatsz róla >>>

16. Császármorzsa

Azon felül, hogy a császármorzsát a királyok eledelének is szokták nevezni, a smarni szó használata is elég gyakori.

Császármorzsa receptek:

17. Rántott prézli

Néhány napja a Facebook oldalunkon is megosztottuk ezt a fotót. Rengeteg fajta neve van ennek a maradék tojásból, lisztből és prézliből készült sültnek. Csak néhányat sorolunk fel: hamishús, pacsni, egérke, vakarcs, vakhal, liszthús, pampuska, puffancs stb.

Figyelem, a lista nem teljes! Ha ismertek hasonló szavakat, osszátok meg velünk őket kommentben!

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dithe
Dithe Thu, 2019-05-16 15:33

Csatlakozom az előttem szólókhoz, egres-büszke. napraforgó-rica, tányérica. Szeged.

andi13hu
andi13hu Mon, 2018-02-12 13:02

Zalai vagyok, a dödölle és a krumpligánica 2 eltérő étel. :(

peanita
peanita Sun, 2017-11-12 15:42

A rantott prezli nalunk bodega, a tocsni pedig krumpliprosza :)

Etelka100
Etelka100 Sun, 2017-11-12 11:26

A tócsni összes nevét ismertem egészen múlt vasárnapig . Múlt vasárnap Pilisszentlászlón egy igazi tót családnál betegre ettem magam krumplibabiból......ami pontosan ugyanaz,mint a tócsni . Krumplibabi . Vékonyan szétterítették kicsi tepsikben és isteni ropogósa volt sütve szinte az egész krumplibabi .Eleinte tejföllel toltam, aztán már tejföl nélkül....

Pörzsi
Pörzsi Sat, 2017-11-11 21:24

A napraforgómagra Jánoshalmán halottam a rica szót. A galuska viszont sok helyen a grízgaluskára értendő, a nokedli a lisztes.

fradri
fradri / fradri Sat, 2017-11-11 20:38

Nálunk a pampuska krumpli, liszt tojásból készült tészta, kinyújtva, kör formára kiszaggatva, és olajban megsütve. Nagyon finom szőlőcukorba, vagy lekvárba mártogatva:)
(Szeged és környéke)

Pumukli13
Pumukli13 Sun, 2017-08-13 10:25

A rántott prézli nálunk: LÁBEDLI. (talán német eredetű...)