Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

29 friss és fagyasztott halat vizsgált be a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29, hazai kereskedelemben kapható halhús nehézfémtartalmát vizsgálta - az eredmények meglepőek, bár minden határérték alatt volt.

Sajnos az már közismert, hogy vízben a halak húsában könnyebben felhalmozódnak a nehézfémek, egyéb mérgező anyagok, amik ránk nézve is veszélyesek lehetnek.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértői laboratóriumban vizsgálták 29, nálunk kapható (friss illetve fagyasztott) haltermékben levő négy nehézfém (higany, arzén, kadmium, ólom) koncentrációját.

14 db akvakultúrában tenyésztett hal: 5 hazánkban, 4 Európában ill. Törökországban, 5 pedig Vietnámban nevelt hal volt. A halászott tengeri halak közül négy az Atlanti-óceánból, 11 pedig a Csendes-óceánból származott.

Az értékelés során fontos szempont volt, hogy mennyit utazott a termék, és rendelkezik-e fenntarthatósági (ASC, MSC, ökotermék) védjeggyel. Ezen jellemzők mind plusz pontot kaptak.

A tesztalanyok közül egy hal származott hazai ökológiai gazdálkodásból – ő lett egyébként az első helyezett.

Receptajánló:

Eredmény:

Az összes hal nehézfémtartalma a határérték alatt maradt, számos esetben ezek koncentrációja még a kimutathatósági határértéket sem érte el. A vizsgált halak fogyasztása tehát nem jelent a nehézfémek terén egészségügyi kockázatot.

A legmagasabb pontszámot a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak kapták - egyrészt mert ezek utaztak legkevesebbet, összességében pedig a legkevésbé szennyezett termékek között voltak.

Az édesvizi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém.

A legtöbb gondot viszont meglepő módon a HEKKfélék jelentették: 

a hekkmintákban (5 db) jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mértékben volt jelen, de még ezek is határérték ALATT maradtak. Ezek lettek az utolsó helyezettek.

A vizsgált hekktermékek: Classic Gyorsfagyasztott Hekkfilé; Delforg Gyorsfagyasztott Argentín Hekktörzs; 7 tenger Gyorsfagyasztott Hekk; Almare Gyorsfagyasztott tengeri haltörzs (hekk); Auchan Hekktörzs, gyorsfagyasztott.)

Az első 5 helyezett:

1. Hortobágyi bio busaszelet, átlagár: 1498 Ft (gyorsfagyasztott)

eredmény: 98%

2. Fresh Fish Today Pontyszelet, átlagár: 2239 Ft

eredmény: 92%

3. EH. Pontyszelet, hortobágyi, átlagár: 1380 Ft

eredmény: 92%

4. Ocean Sea Cápaharcsafilé (pangasius), átlagár: 1892 Ft

eredmény: 92%

5. Almare Pangasius- Filets, átlagár: 2554 Ft

eredmény: 92%

És ezeket láttad?

Forrás és további infó itt.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!