Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 magyar étel, amiért vagy rajongsz, vagy messzire elkerülöd

Szereted a pacalt? A kakashere pörköltet? A magyar konyha nem egy olyan ételt tud felsorakoztatni, ami hallatán vagy felcsillan a szemed, vagy hanyatt-homlok menekülsz.

Ízlések és pofonok nemzetenként eltérők, de még köztünk, magyarok között is jelentős egyet nem értések vannak, ha a nagy klasszikusok közül néhány elénk kerül az ebédlőasztalon.

Kocsonya

A kocsonya nemcsak nálunk, hanem egész Európában ismert, és több mint 600 éves múltra tekint vissza – már egy 16. századi francia szakácskönyv is tartalmazza a korabeli receptet. Itthon leginkább szilveszterkor kanalazzuk őrölt piros paprikával és fehér kenyérrel, ami sokunk számára évtizedek óta verhetetlen kombináció. A kocsonya lelke a sertés porcos, csontos részei, valamint a jó nagy adag fokhagyma és a több órán át tartó főzés. Fűszerezés után 7-8 órán keresztül főzzük, abáljuk a húst, majd ha elkészült, tányérokba szedve ülepítjük, vagyis hagyjuk kihűlni és zseléssé dermedni.
Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való, de érdekes szólások is kapcsolódnak hozzá: régen, amikor még a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, a Három Rózsa nevű miskolci vendéglőbe betérők kocsonyát rendeltek, amit a sötét pincéből egyenesen az asztalra szervíroztak. A kocsonyán azonban akaratlanul egy plusz feltét is helyet kapott: egy benne ragadt béka nézett farkasszemet az éhes vendégekkel. Innen ered a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” szólás.

Ezt láttad?

Akkor most mégsem kell lehabozni a húslevest?

Pacal

A pacal igen megosztó étel, de az a mondás járja, hogy ha jól készítik el, még az is megeszi, aki egyébként ódzkodik tőle. A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készül, ami leginkább a frottír törölközőre hasonlít a húspultban. A főzés előtt a bendőt alaposan meg kell tisztítani és körülbelül 1 cm széles csíkokra vágni, aztán már csak a fantáziánk szab határt, mi lesz belőle: itthon rendszerint pörköltet készítünk belőle, de a levesek, a rakott és rántott ételek is népszerűek a pacalrajongók körében. A pacal nemcsak nálunk, hanem például a franciáknál is népszerű fogás – régen a pacal a szegény ember étele volt, manapság a calvados-szal, caeni módra elkészített pacalt a világ legelőkelőbb éttermeiben is felszolgálják.

Receptajánló:

Kakasherepörkölt

Azt gondoljuk, a kakashere pörkölt nevét sokáig nem kell magyaráznunk. A kakas férfiasságának egyik fő elemének felhasználásával készülő étel legalább annyira megosztó, mint a pacal: a rajongóinak szeme azonnal felcsillan az étel hallatán, miközben mások még attól a gondolattól is viszolyognak, hogy megkóstolják. Hasonló érdekes étel a kakastaréjpörkölt, ami a kakas büszkeségéből, a taréjból készül, de nagy valószínűséggel, aki az előbbit kedveli, a taréjt sem veti meg. Te szívesen látnál egy tál kakasherepörköltet az ebédlőasztaln?

Receptajánló:

És ezeket láttad?


 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!