Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 tipp edzőnktől, hogy 40 felett is fitt legyél!

Szeretnél újra tenni valamit az alakodért és az egészségedért, de nem tudod, hogy fogj hozzá az edzésekhez, hogy mi lenne jó neked és mi nem? Ebben segítünk most neked!

Ahhoz, hogy számodra megfelelő edzéseket válassz, elsősorban meg kell értened, hogyan változik a tested az évek során. Nem leszünk fiatalabbak, negyvenéves kor után már érezhető átalakulásokat tapasztalhatsz magadon: pl. fárasztóbb felmenni a lépcsőn, nehezebb hazacipelni a csomagokat a boltból, és az ami 10 éve még nem okozott különösebb nehézséget, ma már könnyen kifoghat rajtad.

Miért történik velünk mindez?

Ennek elsősorban az az oka, hogy az izomtömeged és az energiaszinted fokozatosan csökken. Miután betöltötted a negyvenedik életéved, 10 évente 3-5%-al csökken az izomtömeged, az anyagcseréd is fokozatosan lassul, a reakcióidőd megnő, ráadásul a regenerálódás is sokkal több időt vesz már igénybe, mint 20 éves korodban. Fájdalmas és nehéz ezzel a ténnyel szembesülni, de ettől még ezek a leépítő folyamatok elindulnak a szervezetben. Jó hír viszont, hogy rendszeres edzéssel tehetsz ellene, hiszen izmot építeni, állóképességet növelni, anyagcserét fokozni, és ha kell, akár fogyni is lehet minden életszakaszban.

1. Ne keress kifogásokat!

Ne gondold, hogy ha valami eddig nem ment, akkor már nem is fog. Nincs olyan mozdulat, vagy gyakorlat, amit ne lehetne elsajátítani, akár negyven év felett is. Még akkor is meg tudsz tanulni bármit, hogyha eddig sosem csináltad!

2. Ne a fiatalkori önmagad keresd!

Elsőként tűzz ki egy reális célt! Lehetőleg ne a fiatalkori önmagad próbáld meg visszakapni, hanem egy fokozatos és egészséges, harmonikus állapot kialakítására törekedj.

Ezt követően mindenképpen menj el egy orvosi vizsgálatra és egy alapos állapotfelmérésre, amiből kiderül, hogy milyen állapotban van a tested. A kapott értékekből az is egyértelműen kiderül majd, hogy milyen mozgásformák lehetnek hatékonyak, és melyek azok az edzések, amiket az első időben jobb elkerülni.

3. Csak fokozatosan vágj bele!

Az mindenesetre biztos, hogy elsőként olyan edzést érdemes választani, ami megerősíti a törzs tartóizmait és lehetőleg gerinckímélő. Ilyen a pilates és a jóga is. Idővel érdemes beépíteni néhány súlyzós edzést is a programodba, izomépítés, anyagcserefokozás, és ha szükséges, akkor fogyás céljából. A fentiek mellé pedig ízületkímélő cardioedzéseket (pl. gyaloglás, úszás, nordic walking stb.) válassz.

Nagyon fontos, hogy bármilyen mozgásformát is választasz, minden edzés előtt igyál meg egy pohár vizet, lehetőleg edzés közben se feledkezz meg a hidratálásról, és mindig tartsd be az edződ utasításait!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!