Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 tipp, hogy áraszd el a lakásodat karácsonyi illatokkal

Ha imádod a karácsonyt, a fahéj, a narancs és a sülő mézeskalács illatától pedig mennybe mész, akkor reprodukáld otthon is ezeket az aromákat, mutatjuk, hogy!

Ti szoktatok foglalkozni azzal, milyen illat lengi körbe a lakásotokat? Mi igen, de semmiképp sem szavazunk a kemikáliákkal megdobott mű illatosítókra vagy spraykre – ezt környezetünk is meghálálja, és a tüdőnk is.

Karácsonykor az érzékszervek a mennybe mennek, köszönhetően a legfinomabb ünnepi, gyerekkort idéző fűszereknek, sütiknek, ételeknek.

Receptajánló:

Fahéj, szegfűszeg, mézeskalács, sült gesztenye vagy sült alma, narancs, csillagánizs, fenyő – ők a legjellegzetesebb illatú alapanyagok. Ha idén tartósabb fenyőt (mondjuk nordmannt) veszünk (amiknek sajnos kevéssé van illatuk mondjuk egy luchoz képest), vagy esetleg műanyag vagy fa illetve üveg fenyőt állítunk (vagy egyáltalán semmilyet se), akkor nagyon jól fog esni, ha teletesszük a lakást a karácsony illataival, RAJTA!

1. Narancs + szegfűszeg
 
A legismertebb és közkedveltebb illatcsoda a narancsba szúrt szegfűszeg – és persze nem véletlenül. Olcsó, tartós és dekoratív. Aztán ott vannak még az illatgyertyák és a már említett potpourri, amit otthon is elkészíthetünk saját ízlésünknek megfelelően. 
 

 

2. Potpourri

Gondoltad volna, hogy a potpourrit otthon, házilag is összeállíthatod, pont azokból a fűszerekből és hozzávalókból, amiket valóban szeretsz? Itt egy recept hozzá:

Hozzávalók:

Elkészítés:
 

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Nagyon vékonyan szeleteljük fel az almát és narancsot, majd tegyük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük (folyamatosan ellenőrizve) egy-másfél órát. Ha megszáradtak és kihűltek a gyümölcsök, keverjük össze a fűszerekkel, és rendezzük őket tálba, vagy tegyük egy zárható üvegbe, és adjuk karácsonyra szeretteinknek.

Ezek mellett nagyon szépen mutat a konyhában fellógatva vagy vázába téve egy nagy csokor friss fűszernövény is, hiszen ez is szuper illatú – lehet ez például rozmaring, de tálba téve a citrusok is kitűnőek.

3. Párologtató folyadék

Ha a rozmaring és a citrus mellett döntünk, készíthetünk belőlük „párologtató folyadékot” is! (Haladók ezt megoldják azzal, hogy főznek egy jó adag forralt bort...)

Hozzávalók:

  • víz
  • almalé
  • citrom és narancs
  • fűszerek (egész fahéj, vaníliarúd, szegfűszeg, csillagánizs, borókabogyó, szárított levendula, rozmaring, ízlés szerint bármi)


Elkészítés: 

1-2 dl vízhez adjunk 1 dl almalevet, citrom- és narancskarikákat, rozmaringot, vaníliarudat, de kerülhet bele egész fahéj, szegfűszeg, borókabogyó, még akár szárított levendula is. A lényeg, hogy alacsony lángon főzzük egy pár órát – akár akkor is, mikor épp nálunk vannak a vendégek. Egy idő után el is zárhatjuk, és rátehetjük a radiátorra!

Ezeket láttad?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!