Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4 hely, ahonnan üvegbe zárt mini kerteket vásárolhatsz, amik mindent túlélnek

Üvegbe zárt csodavilágok, amelyek még a nótorius növénygyilkosoknál is jó kezekben vannak – ismerd meg a floráriumokat, és kedvenc magyar alkotóinkat!

A növények virágkorukat élik, különösen a nagyvárosokban, ahol a rengeteg beton monoton szürkesége után igazi felüdülést jelent egy kisebb-nagyobb zöld folt, és vannak olyan fajták is, amelyek légtisztító tulajdonságuk révén a lakás levegőjét is javítani tudják. A fiatal felnőtteket járványszerűen fertőzi meg a zöld palánták iránti rajongás, hiszen növényszülőként a másik élőlényért való felelősségvállalás első lépcsőfokaira is felléphetnek. Egy nappali minidzsungel ápolása azonban odafigyelést és nem egyszer igazi kertészeti szaktudást igényel.

Bárcsak léteznének olyan növényrendszerek, amelyek nem igényelnek ápolást, mégis szemet gyönyörködtetőek! Van egy jó hírünk, léteznek, és floráriumnak hívják őket!

A természet leleményessége üvegbe zárva

Nem újkeletű dologról van szó, ami a modern ember életét hivatott megkönnyíteni. A floráriumok különleges önfenntartóképességét Nathanial Bagshaw Ward angol orvos figyelte meg először 1829-ben egy véletlennek köszönhetően, mikor felismerte, bizonyos növényfajták, elsősorban a trópusi levéldísznövények túléléséhez teljesen vagy félig zárt üvegekben is adottak a szükséges körülmények. 1830-ban kezdett kísérletezni az üvegbe ültetett növényekkel, később a kifejlesztett rendszerével szállítottak növényeket Angliából a gyarmatországokba.

Na de hogy működik?

Elsőre szinte lehetetlennek tűnik, hogy a zárt térben miként képesek akárcsak életben maradni, nemhogy fejlődni a növények, pedig a természet mérnöki precizitással megalkotott folyamatainak köszönhető ez. A florárium zárt ökoszisztémájában a növények az üvegen átjutó fény hatására fotoszintetizálnak, vagyis vizet és oxigént állítanak elő. A víz kicsapódik az üveg falán, majd visszacsorog a talajba, ahonnan a növények a gyökereiken keresztül felveszik azt. Külön locsolásra így legfeljebb csak akkor van szükség pár csepp víz formájában, ha a föld látványosan száraz. Az önálló vízkörforgás révén a palackba zárt trópusi ökoszisztéma teljesen önfenntartó, és akár évekig is elélhet. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy teljesen zárt tartályba csak párakedvelő növények kerülhetnek, míg a száraz éghajlathoz szokott fajtákat részben nyitott üvegedénybe kell elhelyezni. Az optimális páratartalom, illetve a talaj PH-értéke és szubsztráttartalma meghatározó a floráriumok életben maradásánál.

Florárium készítésére otthon is van lehetőség, de csak alapos utánaolvasás és felkészülés után ajánlott belevágni ezeknek a kerteknek az elkészítésébe, ha el akarod kerülni az esetleges kudarcot. A legbiztosabb, ha szakértő kezek által, művészi precizitással és esztétikai érzékkel, minőségi alapanyagokból összeállított növényegyütteseket szerzel be.

RisoPlant

Budapest első számú pozsgásszállítói a növények árusítása mellett készítenek betonkaspókat és riso nyomdatechnikával gyártott, bájos-kedves növényi rajzokkal díszített képeslapokat, füzeteket, de terráriumok és floráriumok is kerülnek ki a műhelyükből. A legjobb, hogy tartanak workshopokat is, ahol egyéni elképzeléseid alapján, de profi iránymutatás és folyamatos felügyelet mellett készítheted el a saját minikerted.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RisoPlant (@risoplant) által megosztott bejegyzés,


Mágikus kert

Az üvegbe zárt esőerdők önmagukban kis csodavilágok, a Mágikus kertnél azonban tovább bűvölik a varázslatot. Akárcsak az üvegpalackokban felépített vitorláshajó-maketteknél, úgy a zuglói manufaktúrában is gyakran csak egy nagyon picike lyukon keresztül hoznak létre egy egész ökoszisztémát a palackokban. Különlegességük, hogy a környezettudatosság jegyében használt alkoholos üvegeket és antik üvegműveket is növényekkel töltenek fel, így a termékpalettájuk igazán változatos formákat vonultat fel. Emellett egy hazai, Parádvásáron található üvegmanufaktúrában készülnek a saját tervezésű, szájjal fújt üveggömbök. Bónusz, hogy az üvegkertekre garanciát is vállalnak, sőt az ápolást is elvégzik, ami különösen nagy segítség, hiszen az apró lyukakon át nehéz speciális felszerelés nélkül kertészkedni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

floráriumok és palackkertek (@magikuskert) által megosztott bejegyzés,

Gondozásmentes

A floráriumok néhány aranyszabályának betartása mellett valóban gondozásmentesen fenn lehet tartani ezeket az izgalmas ökoszisztémákat. A legfontosabb, hogy a növény a tűző naptól védett helyen találjon otthonra, mert a túl erős fény hatására a kelleténél jobban megemelkedhet a zárt üvegben a hőmérséklet. Ahogy a Gondozásmentes.hu is elmondja, sok esetben ez a páradús, védett hely alkalmasabb a gondosan kiválasztott és beültetett növényeknek, mintha cserépben díszelegnének.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

gondozasmentes.hu (@gondozasmentes) által megosztott bejegyzés,


Mini Kertek & Floráriumok

A fekete föld és a fehér/szürke kavicsok egymásra rétegezett kontrasztja izgalmas megjelenést ad a floráriumoknak, amelyek egyértelműen a legdekoratívabb bio-lakásdíszek közé tartoznak. A Mini Kertek & Floráriumoknál pedig az izgalmas formájú üvegekbe olyan különleges növényeket tesznek, mint a bonsai, melléjük pedig miniatűr kiegészítőket, kis manóházakat vagy padokat, így igazán mesébe illő a végeredmény.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mini Kertek & Floráriumok (@mini_kertek_florariumok) által megosztott bejegyzés,

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!