Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4 hiba, amit NE kövess el, ha omlós pitét szeretnél sütni

Íme 4 szabály, amit feltétlenül tarts be, amikor pitét készítesz. Ha nem veszed figyelembe őket, akkor sajnos időről-időre érezni fogod, valami nem stimmel a végeredménnyel.

A pite iránti rajongásomról már hosszabb lélegzetvételű anyag született, ebben minden fortély és változatos elkészítési javaslatok is megjelentek, így a hibázási faktorról is szó esett, de kifejtésre még nem került sor. Most Tiffany MacIsaac, sztárcukrász és séf, a washingtoni Buttercream Bakeshop tulajdonosa részletesen bemutatott pár hibát, amit minden valamire való pitesütőnek figyelembe kell vennie a tökéletesen gőzölgő, illatos almás pite készítése közben, hogy az egész család boldogan falatozzon belőle.

1. Túl sok folyadék

Jó ötletnek tűnik több folyadékot használni, hogy összeálljon a tésztánk és gördülékenyebb legyen vele a munka, ugyanakkor ezzel ellehetetlenítjük, hogy megfelelően nyújtható állagot kapjunk később. A kevés folyadék is árt, hiszen kemény és  túl lisztes pitét fog eredményezni, aminek senki sem örül. Olyan szépen formázott tésztát kell kapnunk éppen csak pár kanál jéghideg víz hozzáadásával, hogy miután állni hagyjuk azt, magától nedvesedjen át a vaj hatására. Ha kicsit bizonytalanok vagyunk, mennyi az elég, várjunk egy kicsit minden hozzáadott kanál után. 

2. El a kezekkel!

Ne becsüljük le az emberi kéz hatalmát, és annak melegét. Miután pontosan kimértük a hozzávalókat és hideg víz is megfelelő mennyiségben érkezett a keverőtálba, kezdjük el a kezünkkel összeállítani. Ha már lesz egy kis rutin, pontosan érezni fogjuk, hogy összeállt a liszt és a vaj is, akkor jó, ha még kissé darabos marad, ettől még omlósabb lesz a tészta. Mindenképpen hideg kézzel kezdjünk neki a folyamatnak, az sem árt, ha engedünk rá előtte a csapból folyó, hűs hőmérsékletű folyadékot, így nem fog a vártnál hamarabb olvadni a kezeink között a vaj. Legyünk gyorsak, ez a kulcsa mindennek!

3. Túl hideg tészta

Mindig ügyeljünk rá, hogy megfelelő ideig tartsuk hűtőben a frissen összegyúrt alapanyagunkat, hiszen a benne lévő vajnak, vagy más zsíroknak szükséges, hogy jól összeálljanak. Ha gyorsak vagyunk az összeállításkor, akkor még épp hűvös a tésztagolyónk, nem igényel 1 óránál több hűtést. Miután folpackba  csomagoltuk, nézzünk rá, nehogy túlságosan megkeményedjen, mert így sokkal nehezebb lesz vele dolgozni később a nyújtódeszkán. Egy kicsi időre mindenképp szüksége van, hogy pihenjen, ha melegnek érezzük, két-három órát is maradhat, csak figyeljünk rá, hogy ne a mélyhűtő alá, vagy a háztartási eszköz leghűvösebb pontjára helyezzük.

4. Elő a töltelékkel!

Mire a tésztánkat kinyújtjuk, bizony nem árt, ha az almás, szilvás, tökös vagy karácsonyi idilli illatú töltelékünk már elkészült és mehet is a tésztára. Ehhez azonban mindig időben álljunk neki az elkészítésének, mert a tésztánk is vagy túl hűl, vagy éppen ellenkezőleg, miközben mi még javában dolgozunk a tölteléken, felmelegszik szobahőmérsékleten. A gyümölcsös verziókra fokozottan igaz, hogy főzzük elő a megfelelő vastagságúra szelt szeleteinket, hogy ne legyen túl ress, vagy épp túlsütött, esetleg rétegekben szétváló a belső finomság. A kiszivárgó folyadékot is minimalizáljuk ezzel. Főzzünk elő, akár már előző nap, így nem kell kapkodnunk, és a töltelékünk is csodálatos lesz.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!