Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4 jel, hogy érzelmileg teljesen kimerültél

Bárkivel megtörténhet, hogy érzelmi síkon rájár a rúd és kimerül, de szerencsére lehet segíteni rajta.

Az embereket ma annyi inger éri egy nap, amennyi a korábbi generációkat hetek, hónapok alatt sem, ráadásul egyre többet dolgozunk, és növekszik a stressz is. Ezért nem csoda, hogy néha teljesen kimerülünk, testileg és érzelmileg egyaránt. Az érzelmi kimerülést gyakran összekeverik a kiégéssel, a kettő között nagyjából annyi a különbség, hogy utóbbit jellemzően a munkahelyi stressz okozza, előbbit pedig bármilyen feszült helyzet hozhatja az életünk tetszőleges területén.

Az alábbi tünetek jelzik, hogy közeledsz az érzelmi kimerüléshez, érdemes rájuk figyelni:
 

1. Úgy érzed, csapdába estél az életedben vagy egy adott szituációban

Mindannyian jártunk már úgy, hogy belekerültünk egy olyan szituációba, ami már nem szolgált minket: egy rossz munkába, egy káros kapcsolatba, egy véget nem érő vitába. Ha valaki érzelmileg kimerült, akkor úgy érezheti, hogy ezekből nincs is kiút, már nem lesz soha jobb, vagy egyszerűen csak nincs energiája tenni azért, hogy javítson a helyzeten. Hosszú távon ez azért is veszélyes, mert ha belefásulunk egy ilyen szituációba, akkor később komolyabb mentális problémák is jelentkezhetnek: kialakulhat depresszió, szorongás és pánikbetegség is.

Ez ellen a legjobban úgy lehet küzdeni, ha segítséget kérsz: ilyenkor ugyanis gyakran nehéz kikerülni a negatív spirálból, de valaki, aki kívülről látja a szituációt, könnyebben tud olyan tanácsot adni, ami még hasznos is lehet.

2. A motiváció teljes hiánya az élet egyes területein

Ha eddig teljesen lelkes voltál a munkád miatt, mostanában azonban még csak bemenni sincs kedved dolgozni, vagy egészen egyszerűen a kedvenc hobbijaid is nehéznek tűnnek, amit nem is akarsz elkezdeni. A folyamatos stressz még a legjobbakból is kiszívhatja a motivációt, ami azért veszélyes, mert elkezdhetsz olyan dolgokat is teherként felfogni, ami korábban örömöt hozott számodra.

Ezt a legjobban úgy lehet megoldani, ha rájössz, hogy mitől alakult ki pontosan ez az érzelmi állapot. Lehet, hogy túl sok mindent vállaltál be, és elfogyott az energiád, vagy mindenkinek meg akarsz felelni, és ezért nem tudsz nemet mondani. Ha megvan az ok, onnantól könnyebb elindulni a megoldás útján.

3. Agresszív és ingerlékeny vagy

Ha az érzelmi raktáraid kiürülnek, nehezebb kontrollálni azt, hogy mitől leszel ideges, és mikor megy fel a pumpa benned. Az érzelmi frusztráció bárhol kitörhet, nem csak ott, ahol tényleg problémád van, és mivel érzelmileg teljesen le vagy merülve, nem is igazán tudod szabályozni, hogy mit teszel és mit mondasz. Lehet, hogy olyan emberen töltöd ki a mérged, aki meg sem érdemli.

Ezen sajnos azon kívül, hogy megtanulod kezelni az indulataidat, semmit nem tudsz segíteni: mivel ilyenkor a szervezet fuss vagy menekülj ösztönei csapnak le, a megfelelő légzéstechnikával egy kicsit oldhatod a helyzetet. A lassú, mély légzés ugyanis visszaállítja a testedet a stresszes módból a nyugodtabba.

4. Folyamatos fáradtság és rossz alvás

Sok emberre hathat úgy az érzelmi kifáradás, hogy többet alszik, de ennek az ellenkezője is jelentkezhet: ha valami a testi-lelki kapcsolatból nem stimmel, a másik is kicsúszik a helyéről, és az érzelmi kimerülés okozhat kóros álmatlanságot, ezzel pedig folyamatos fáradtságot is. Ez azért ördögi kör, mert a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra szüksége van a szervezetednek, hogy megfelelően működjön. Könnyen észreveheted, ha az érzelmi kimerülés miatt nem tudsz aludni, ilyenkor ugyanis lefekvés előtt még mindig a napi történéseken kattogsz, és egyszerűen nem tudsz megnyugodni.

Erre a helyzetre megoldás lehet, ha kialakítasz magadnak egy nyugtató alvás előtti rutint, amitől a szervezeted egy idő után már magától is tudni fogja, hogy itt az ideje megnyugodni és előkészülni a pihenésre. Fontos, hogy ennek része legyen az is, hogy lefekvés előtt egy-két órával már nem nézed meg a telefonodat, kikapcsolod a laptopodat, és nem foglalkozol semmi olyannal, ami stresszforrás lehet.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!