Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

4 nagymama jó tanácsa, hogy boldogabban teljenek az ünnepek

Régen nem az ajándékoké, hanem tényleg a családé volt a főszerep. Ahol a pénztárca engedte, ott finom ételek is kerültek az asztalra. Nagyikat kérdeztünk a karácsonyról.

Manapság a karácsony sokkal inkább szól az ajándékokról, mint az együtt töltött családi időtöltésről. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre kevesebb időt szánunk egymásra karácsonykor is. Régen ez nem így volt.

Négy nagymamát kérdeztünk, hogyan teltek régen az ünnepek, és milyen jó tanácsokkal látnák el az olvasókat.

Edit

Tiszasas, 51 éves
 

„Mióta megszülettek az unokáim, a karácsonyi kapkodásban még fontosabbnak érzem a hagyományok öregbítését, illetve azok átadását a fiatalabb generációnak” - magyarázza nekünk Edit, akinek nagyobbik fiától már két unokája van. Az 51 éves hölgy a hagyományok ápolása mellett a családi receptek megőrzését is fontosnak tartja.

„A régi receptek összehozzák a rokonságot, a nosztalgikus ízek kicsit kiszakítják az embereket a hétköznapokból, és nyugodtabb légkört teremtenek egy kellemes beszélgetéshez a rég nem látott családtagokkal.”

Edit a klasszikus karácsonyi ételek, mint a halászlé vagy rántott ponty mellett szereti a sütiket is. Régen többfélét is készített, de miután két fia kirepült a családi fészekből, az unokáknak már nem süt annyit.

„Most egy grízes-mézes recept a kedvenc. Ez az ünnepi asztal nélkülözhetetlen desszertje már sok-sok éve” – mondja Edit, aki azt is elárulja, hogy ennek a sütinek a receptjét a Nosalty oldaláról leste el.

Edit szerint a családoknak több időt kellene együtt tölteniük az ünnepekkor.

„Azt szeretném tanácsolni az ifjabbaknak, hogy ne sajnálják az időt a nagyszülőktől, nem lehet tudni, meddig tudják még fogni a kezüket. Kérjük el azt a receptet, igenis süssék meg együtt, hogy a tudást majd ők is továbbadhassák a saját gyermekeiknek” – mondja.

Eta

Dabas, 68 éves
 

Eta néni imádja az ünnepeket. Minden évben óriási fényáradatban úszik a háza, unokái és a látogatók legnagyobb örömére. Idén, amikor elmentünk hozzá, elárulta nekünk, hogy mit főz a népes családnak:

„A család minden évben hozzám jön szenteste. Halászlevet, rántott halat és mákos gubát készítek, aminek már készen kell lennie, mire megjönnek a gyerekek és az unokák. Én 10 kifliből készítem” – mondja Eta néni, aki, míg élt a férje, addig sokkal többet főzött.

Eta nem panaszkodhat, hiszen a lányaival mindenben támogatják egymást. Dabas mellett van egy családi tanyájuk, ahol szinte mindenki besegít. A nagymama ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ünnepek a pihenésről és a családi szeretetről szóljanak, a veszekedések és gondok helyett.

Ilona

Komárom, 85 éves


„Nálunk általában szegényes volt a karácsony, nem volt például szaloncukor, helyette kockacukrokat csomagoltunk be és aggattuk a fára. A díszek általában krepp papírból készültek” - meséli nekünk Ilona, aki 85 évesen 7 unokával és 8 dédunokával büszkélkedhet. Ma már egész máshogy telnek a karácsonyai, mint régen, több mindenre telik.  

„Ajándékra sem volt pénzünk. Egymásnak örültünk, és annak, hogy ha tudtunk venni narancsot vagy banánt a boltban. Ha jutott is valami ajándékra, az maximum egy kesztyű vagy sál volt, de annak is nagyon örültünk” - mondja a dédnagymama, aki szerint ma már szinte elképzelhetetlen, hogy az egész család egyszerre egy asztalhoz üljön, és beleadjon a karácsonyi menübe. Amikor fiatal volt, a rokonok összeadták, amijük van, és úgy készültek az ételek:

„Tradicionális ételeket készítettünk régen is, de egész máshogy szereztük be a hozzávalókat. Ha nekünk például volt diónk, a szomszédnak pedig krumplija, cseréltünk. Boltban szinte csak halat vásároltuk” - emlékszik vissza Ilona, majd hozzáteszi, hogy régen az sem volt divat náluk, hogy az ünnepi asztalra többfajta desszert került. Általában csak diós vagy mákos kalácsot sütöttek, és annak örültek az emberek, hogy együtt lehet a nagy család.

Katalin

Győr, 56 éves


„A zserbó soha nem hiányozhat az asztalról, a fiam, a keresztfiaim és az unokám is nagyon szeretik” - meséli Katalin, aki karácsonykor a tradicionális ételek híve. Az ünnepi asztalra szenteste halászlé vagy lencseleves kerül, utána rántott ponty majonézes krumplisalátával. A bejgli sem hiányozhat soha a menüből.

Katalin a hagyományokat hiányolja az ünnepekből: „Régen, mielőtt a gyerekek felbontották az ajándékokat, karácsonyi dalokat énekeltünk, és éjfélkor elmentünk a szentmisére. Most, hogy a gyerekek felnőttek, ezek a hagyományok eltűntek” – magyarázza a nagymama, aki annak viszont örül, hogy a családja hosszú évek elteltével is együtt tölti a karácsonyt. Szerinte ez bármilyen ajándéknál többet ér.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!