Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 +1 tipp, hogy felpörgesd magad az ünnepek alatt

Érthető, hogy szeretünk pihenni, esetleg lustálkodni is az ünnepek alatt, de hidd el, a rendszeres mozgás fenntartásával csak jobb lesz a közérzeted!

Ha valamikor nehéz rávenni magát az embernek arra, hogy kicsit mozogjon, az biztosan a karácsonyi időszak. Ilyenkor ez nemcsak testi, hanem nagyon komoly és vitathatatlan lelki nehézséget is jelenthet. Éppen ezért jól jöhet egy kis mentális tréning, ami megadja a kezdeti lendületet az edzéshez.

1. Mérlegelj!

Természetesen az ünnepek alatt nem kell túlzásba vinni a méricskélést szellemi és fizikai értelemben egyaránt, de ha nagyon nehezen szánnád rá magad a mozgásra a finom ünnepi vacsora után, nem árt emlékeztetni magad arra, hogy most hol tartasz és miért csináltad és csinálod ezt az egészet. Mérlegeld, hogy megéri-e kihagyni most az edzést, amelynek következtében később sokkal nehezebb lesz újrakezdeni, vagy jobbat teszel magadnak, ha sportolsz egy kicsit. Amennyiben ez nem elég, mérlegelj tovább: mérd meg a testtömeged és akár a testzsírszázalékod, és egészen biztosan megjön majd a kedved az edzéshez.

Azért nem kell rögtön kétségbe esni, ha esetleg felcsúszott egy-két kiló, de érdemes időben észrevenni, ha kezdesz belekényelmesedni az év végi szabadságba. Öltözz át az edzőcuccodba és mozogj egy órát az eddig megszokott intenzitáson. Nem kell többet vagy intenzívebben edzened, sem új gyakorlatokat beiktatnod, amikor semmi másra nem vágysz, csak a pihenésre, hiszen ilyenkor az elért testsúly megtartása a legfontosabb cél. Bőven elég, ha az eddig megszokott időt és intenzitást alkalmazod az edzésben, de fontos, hogy azt viszont csináld végig. Utána sokkal jobban fogod érezni magad, januárban pedig jöhetnek az új kihívások.

2. Több edzés = több ünnepi fogás

A karácsonyi időszakban az egyetlen reális cél a jelenlegi állapot megtartása. Lehet persze nagyobb célokat kitűzni, ha valakinek az életmódja és a családi állapota erre lehetőséget biztosít, de a legtöbben karácsonykor még a fittségi állapotuk szinten tartását is nehezen tudják összehozni. Persze azért a súlyod megtartása kicsit sem lehetetlen, sőt nem is olyan nehéz feladat még év végén sem – feltéve, ha nem hagyod abba az edzéseket. Különösen akkor fontos, hogy kimozdulj és mozogj egy kicsit, ha tudod magadról, hogy a családi étkezések alkalmával hajlamos vagy többet enni a kelleténél, vagy olyan betegséged, egészségügyi problémád van, aminek következtében könnyen fel tudsz szedni néhány kilót, akár pár nap alatt is. Ne feledd, ha több energiát viszel be, többet is kell elégetned ahhoz, hogy szinten tudd tartani a mostani állapotot. Emellett persze az is nagyon fontos, hogy az étkezésben továbbra is ügyelj a rendszerességre, még ha a főétkezések során többet is eszel a kelletFFénél.

3. Hallgass zenét!

Szerintem ennél jobb motiváció nem kell a mozgásra. Beteszed a kedvenc számaid és máris mozdul a tested a ritmusra. Mindegy, hogy a szabadban futsz, a konditeremben súlyzózol, a jégpályán korcsolyázol vagy éppen otthon tornázol egy DVD-re, zenével bárhol, bármikor kiválóan motiválhatod magad az edzésre. Még jobb, ha az általad legjobban kedvelt számokat csak az edzéseidre tartogatod és máskor nem is hallgatod, így még várni is fogod az edzéseket. Arra azért figyelj, hogy az edzés fő részére ne tegyél be lassú zenéket, se túl pörgős számokat. Az ideális tempó 120-135 bpm (ütés per perc) körül van, amíg terheled a tested. A nyújtáshoz pedig már jöhetnek a kedvenc lassú számaid is.

4. Válaszd az örömedzést!

Karácsonykor csak olyan edzést végezz, amit élvezel, és lehetőleg ne mantrázd magadnak, hogy ez most neked milyen nehéz, mert akkor tényleg így fogod érezni! Ez nem a szenvedős, „essünk túl rajta” hangulat ideje, hanem az élményedzéseké. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenképpen ki kell próbálnod valami újat, egyszerűen csak azt, hogy érezd jól magad közben. Amennyiben eddig a futástól vagy a tánctól érezted felszabadultnak magad, válaszd azt, de ha jobban szeretnél inkább úszni vagy korcsolyázni, akkor menj oda. Különösen akkor tegyél így, ha csak ritkán van alkalmad eljutni egy uszodába vagy egy korcsolyapályára. Szerezz örömet magadnak karácsonykor a sporttal is, és máris sokkal több kedved lesz a mozgáshoz.

5. Maradj a rendszeredben!

Amennyiben eddig hetente három alkalommal, reggelente sportoltál, és már kialakult a rendszer a fejedben és a testedben is, mindenképpen tartsd magad hozzá. Könnyebb ugyanis egy már megszokott rendszert fenntartani, mint az egészet újrakezdeni. Próbáld az edzések számát és idejét is a megszokottakhoz igazítani. Persze előfordulhat, hogy nem minden alkalommal sikerül tökéletesen megvalósítani mindezt, de ez egyáltalán nem baj. A lényeg, hogy az edzésintenzitás és -gyakoriság, amihez a tested már hozzászokott most is meglegyen. Amennyiben ezt sikerül megtartanod – még ha néha kihívást is jelent számodra – szinte kizárt, hogy visszajöjjenek az év során lassan, de biztosan leadott zsírtartalékok.

+1. Az edzés is lehet családi, vagy baráti program

Érthető, ha az ünnepek alatt inkább a családoddal, vagy a barátaiddal szeretnél lenni, mint hogy egyedül izzadj egy edzőteremben. Szerencsére a kettő nem zárja ki egymást. Nagyon jó ötlet, ha akár barátokkal, akár családostul mentek el sportolni. Egyrészt a versenyszellem is előjön ilyenkor, ami egész biztosan intenzívebbé és hatékonyabbá teszi az edzést, másrészt így akár csapatsportokat is választhattok edzés gyanánt.

Időjárástól függően egy kis focizás a közeli parkban, váltófutás, ügyességi verseny, hógolyózás, vagy a gyerekkori tornaórákat idéző kidobós például egy fillérbe sem kerül, ráadásul egészen biztos, hogy mindenki nagyon jól fog szórakozni közben. Amennyiben nem szeretnétek hosszabb időt a hidegben tölteni, keressetek egy fedett torna- vagy tánctermet (ilyenkor rengeteget kiadnak akár 1-1 órára is), ahol szinte bármilyen labdajátékot játszhattok, de például a tánc- vagy egy akadálypálya-versennyé formált gimnasztikai gyakorlatsor is nagyon szórakoztató tud lenni csapatban. Fontos azonban, hogy bármilyen jól is érzed magad játék közben, azért ne feledkezz meg róla, hogy bár játékos gyakorlatokat alkalmazol, de edzés céllal indultál el. Melegíts be alaposan, nyújts le minden izmot, és ami a legfontosabb: ne vedd túl lazára! Fontos persze, hogy jól érezzétek magatokat közben, de a saját erőnlétedhez mérd a feladatokat, csak így lehetsz eredményes.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!