Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 cukrász, akinek érdemes megtanulni a nevét

Vajon kik diktálják a cukrásztrendeket, és honnan erednek a legfinomabb újdonságok? 

Megmutatjuk a teljesség igénye nélkül, kik számítanak ma a cukrászelit krémjének.

Pierre Hermé

Ha valaki, akkor ő biztosan ott van a legnagyobbak között, ha nem ő a legnagyobb. De valójában ő a legnagyobb, ezt kevesen kezdenék el vitatni. Ő a legfiatalabb cukrász, akit valaha megválasztottak az év cukrászséfjének Franciaországban. Bárki bárhol beszél Hermé-ről, általában csakis szuperlativuszokban teszi azt. 2016-ban a világ egyik legimpozánsabb listáján, a World’s 50 Best Restaurants-on a világ legjobb cukrászséfje címet kapta, ugyanebben az évben a Vanity Fair a világ megyedik legnagyobb hatású franciájának nevezte. A Vogue szerint ő a cukrászat Picassója, a Food & Wine cukrászprovokatőrnek, a New York Times a konyha császárának, a The Guardian a modern cukrászat királyának nevezte.

Hermé legeslegjobban a macaronról híres, amelyet egyes vélekedések szerint ő tett világhírűvé, de tudása nem áll meg itt. Folyamatosan képezi magát, lételeme a fejlődés, és a már sikeres desszertjeit is állandóan továbbfejleszti.

Jessica Préalpato

Jessica Préalpato valószínűleg a világ egyik legmenőbb munkahelyét tudhatja magáénak: ő a világon a jelenleg legtöbb Michelin-csillagot birtokló Alain Ducasse Plaza Athénéé-jének cukrászséfje. Ez az a pozíció, amelyért a cukrászok bizony ölni tudnának. Nem mellesleg ő az a cukrász, akit 2019-ben a világ legjobbjának választottak, és ő az első nő, aki ezt a címet megkaphatta. Préalpato a természetességben és a szezonalitásban hisz. Cukrot szinte alig használ, desszertjeit a gyümölcsökben található cukorral édesíti. Ez teszi a leginkább egyedülállóvá a munkásságát.

Hironobu Fukano

Micsoda név! És persze érdemes is megjegyezni, hiszen Japán egyik legmenőbb cukrászséfjéről van szó. Fukano bejárta az egész világot, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjthesse be, majd végül Párizsban kötött ki, ahol megnyitotta Sola nevű éttermét. A hely már az első évben Michelin-csillagot kapott. A japán cukrász leginkább az „Angel Cake” nevű kreációjáról híres, amely egy jellegzetes illatú piskóta.

Jordi Roca

Él ugyebár egy legendás testvértrió Gironában, Spanyolroszágban, akiknek a nevéhez köthető a világ egyik legjobb étterme, az El Celler de Can Roca. Jordi a „legkisebb fiú”, aki tudásával valóságos forradalmat csinált a cukrászat világában. 2014-ben őt is a világ legjobb cukrászséfjének választották, és persze neki is óriási szerepe van abban, hogy fivéreivel közös étterme a világ élvonalában szerepel. Roca a cukrászat nagy tudósa, aki valóban tudományként tekint mesterségére. Folyamatosan képezi magát, fagylaltkészítést tanult a legnagyobb mesterektől, elmélyedt a molekuláris gasztronómiában, és bejárta a világot, hogy találkozzon a legjobb kakaótermelőkkel.

Leghíresebb desszertje a „The Rainy Forest” névre hallgat. Fő összetevője a tisztított, ehető föld, amely visszahozza a gyerekkori emlékeket, amikor a kosszal játszottunk (és meg is ettük), valamint egy Camparival töltött bonbon, amely szabályosan felrobban, amikor a szájba kerül. Vajon mit tenne Jordi Roca, ha ismerné a magyar pálinkát?

Dominique Ansel

A francia-amerikai cukrászséf pont egyidős Jordi Rocával, de ő most New Yorkban él és alkot. Ő volt az a zseni, aki 2013-ban feltalálta a cronutot, azaz a croissant és a donut hibridjét, amely az egész világon hatalmas divat lett. A forradalmi újdonság a manhattani SoHóban található Dominique Ansel Bakery-ben készült el először, amelyet olyan hasonló újdonságok követtek, mint a Cookie Shot, a Frozen S’more és a Blossoming Hot Chocolate. 2015-ben még egy helyet nyitott New Yorkban, majd egy évvel később Londonban is, 2017-ben pedig már Los Angeles-ben is megnyithatta a 189 by Dominique Anselt. Ugyanebben az évben ő kapta a világ legjobb cukrászséfje díjat a fentebb már sokat emlegetett listán. Meglepő desszertjei számos cukrászt inspirálnak szerte a világon.

Ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Címlapkép: Édes város

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!