Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 dolog, amit feltétlen végezz el a kertben még a fagy beállta előtt!

Ahhoz, hogy  jövőre is bőségesen teremjen a konyhakerted, már most elő kell készítened a talajt, és elültetned egy-két zöldséget. Mutatjuk, mit érdemes tenned októberben!

Ha kiskerted van, ősszel sincs megállás, sőt: ilyenkor alapozhatod meg a jövő évi termés minőségét. Ezeket a teendőket végezd el a következő hetekben!

Javítsd fel a talajt!

A talaj minőségét, tápanyagtartalmát, vízelvezető képességét most, ősszel javíthatod a leghatékonyabban. Ásd fel, majd trágyázd meg a földet, dolgozd bele komposztot, hogy vastagabb legyen a termőtalaj. A kisebb területet elég egyszerű kapával, a nagyobbat pedig rotációs kapával szerencsés átforgatni.

Ha nincs elegendő mennyiségű konyhai hulladékod, akkor szerezz be egy kertészetből műtrágyát, a lényeg, hogy tápláld a talajt, hiszen a zöldségeknek, gyümölcsöknek szüksége van az ásványi anyagokban gazdag termőföldre. Horváth Ottó, kertész elmondása alapján azonban nem mindegy, milyen a talaj:

„Általánosságban elmondható, hogy minél világosabb a föld színe, annál kevesebb a tápanyag benne. Ha például homokos a talaj, akkor több tápanyagot tartalmazó komposztot igényel, ha viszont agyagos, akkor a lazításra is oda kell figyelnünk: érdemes kőporral lazítani, hogy a vízáteresztő képessége megfelelő legyen.”

Takarítsd be, ami még kint maradt!

Válassz egy száraz, napfényes októberi napot, és ásd ki a burgonyát, seperd le róla a földet, hagyd, hogy a napon megszáradjon, majd tedd zsákba, amit szellős helyiségben tárolj. A sárgarépát is ideje felszedni a földből, de nem mindegy, miként teszed el: a pincébe, vagy egy nagyobb ládába szórj homokot, majd abban tárold, így sokáig eláll.

A kertész tippje

Ha a krumpli tárolás közben kicsírázik, hámozzuk meg vastagon, ügyelve arra, hogy a csírákat ne törjük le, majd a krumplihéjat a fagymentes decemberi földben ültessük el! Mivel a telek egyre enyhébbek, akár még sikerünk is lehet!

Ha még van, akkor a babot is szedd le, de a gyökereit hagyd a talajban, mivel tökéletes trágya alapanyagként szolgál. A káposztát hagyhatod még kint, azonban október utolsó hetében azt is össze kell gyűjtened, és fagytól védett helyen tárolni. De fontos, hogy mielőtt téli álomra küldöd a káposztát, vizsgáld át, nehogy csigák legyenek a levelek között!

A zöld paradicsomot is szedd le, és készíts felőle savanyúságot, csalamádét!  243778 


Ültess már most!

Ha most, ősszel elülteted a tél viszontagságainak ellenálló dughagymát, akkor jövőre akár 1 hónappal korábban is kikelhet. Októberben, de még november elején is időben vagy a fokhagyma elültetésével, de a lóbabot is most érdemes elvetni, hiszen táplálja a talajt. A magok közül a salátát és a spenótot ültesd el ősszel.

Fontos, hogy ha jövőre is szeretnél bőséges epertermést, akkor az ágyást tisztítsd meg, szedd le az elszáradt leveleket, és gyomláld ki a földet. A ribizli bokrot metszd meg, a málnabokrot pedig ültesd szét, ha túlságosan elburjánzott egy helyen, majd tápláld komposzttal, csontliszttel. 

Horváth Ottó szerint a gyümölcsfákat is ilyenkor kell ültetni, mert így akár már tavasszal is hozhatnak termést, és jobban ellenállóvá válhatnak. De hozzáteszi:

„Ha van állati eredetű, leginkább tyúktrágyánk, akkor viszonylag kis mennyiségben, egy ásóhegynyit tegyünk a gyümölcsfa, málna, ribizli bokor tövébe, majd locsoljuk meg, hogy a nitrátok feloldódjanak. De vigyázzunk, mert ha túlzásba esünk a trágyázással, akkor kiéghet a növény!”

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!