Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 szarvashiba, amit rizsfőzés közben elkövethetsz

Túl ragacsos, nem elég pergős, túl száraz, vagy odakozmált a fele? Ahány ház, annyi rizsfőzési praktika, de vannak alapvető hibák, amiket minden esetben ki kell kerülni.

Afelől nem lehet kétsége senkinek, hogy a rizs a világ legnépszerűbb körete. Elkészítési módja háztartásonként változik, az én családomban például kétfelé oszlik a vélemény arról, milyen a jó rizs, ez pedig tökéletes vitatéma szokott lenni a vasárnapi közös ebédek közben. 

Legyen szó akár pergős vagy kicsit ragacsosabb rizsről, az elkészítés során minden esetben ugyanazokat a hibákat tudjuk elkövetni, éppen ezért összegyűjtöttük nektek a hat leggyakoribb okot, amiért a köreted nem lesz olyan, mint amilyet elképzeltél. 

1. Kiválasztás

Ahogy az előbb említettük, rengeteg különböző típusú rizs létezik ma már a magyar piacoisn os. Kerekszemű, hosszúszemű, barna, basmati, jázmin, Arborio és Carnaroli (rizottóhoz), a főzési technika mindegyik rizsnél más és más, emellett pedig sokszor hajlamosak vagyunk szó nélkül elmenni, és csak azt mondani, hogy a rizs az rizs, mindegyiket ugyanúgy kell csinálni. Nem egészen. A köret elkészítésekor nézd meg a csomagolás hátulján, milyen elkészítési javaslatot ajánlanak, ha pedig valamilyen nagyon speciális fajtát választottál, nézz utána a neten, így neked is egy tágabb képed lesz arról, melyik rizs mire jó! 

2. Párolás

Sajnos már a párolás során elronthatjuk a végeredményt, a rizst ugyanis könnyen képesek vagyunk túlpárolni. A rizs típusától függően különböző előírt párolási idők szükségesek, arra azonban érdemes odafigyelned, hogy ha lejárt a főzési idő, akkor azonnal vedd le a tűzhelyről az ételt! Ezzel elkerülheted, hogy egy nagy ragacsos, felismerhetetlen masszát kapj. A megoldás: időzítő! 

Ezt is olvasd el:

Ezért jó ötlet lepirítani a rizst és a tarhonyát főzés előtt

3. Megkevered a rizst

A rizs azért egyszerű köret, mert szinte semmit sem kell csinálni vele elkészítés közben. Keverni azért nem szabad, mert a rizsszemek összetörhetnek, a belőlük kioldódó keményítő pedig a keverés során összegyűlik az edény alján, ettől a rizs alja az edényhez tapad, és könnyen megég. Az egyetlen kivétel ez alól a szabály alól a rizottó, ott ugyanis pont az a lényeg, hogy a folytonos keverés alatt a keményítős víz egy különleges textúrát adjon a rizsnek. Plusz, ha kevergetsz főzés közben, az azt jelenti, hogy levetted a fedőt, és ezzel máris elkövettél még egy hibát... 

4. ...azt, hogy levetted a fedőt!

A rizsfőzés türelemjáték, ráadásul fontos, hogy bízz saját magadban. Egy jól lezárt edénybe nem látunk bele, viszont ebben a jól elzárt közegben tud megfelelő mennyiségű pára és gőz termelődni ahhoz, hogy a köreted puha és szép legyen. Ha emelgeted a fedőt, hőt veszítesz, a rizs nem tud megfelelően párolódni, ezzel pedig visszafordíthatatlanul elrontod a köretet. 

5. Túl magas hőmérsékleten főzöd

A megoldás egyszerű: miután a rizshez hozzáöntötted a vizet, várd meg, amíg az elegy felforr, majd vedd le alacsony fokozatra a hőmérsékletet, és ha már a víz sem bugyog, akkor rakd rá a fedőt a lábosra. A kulcsszó: alacsony hőmérséklet. Ha a rizsed jól elzárva párolódik, nincs szüksége több száz fokos hevítésre, hiszen az edényben levő víz egyrészt gőz formájában lecsapódik, másrészt pedig beszívódik. A magas hőmérséklet ilyenkor nemhogy felesleges, de ártó, hiszen pár perc leforgása alatt megégeti az ételt. 

Arról, hogy melyek a tökéletes rizsfőzési technikák, mint ahogy feljebb említettük, nagyon megoszlanak a vélemények, így ebben az írásban nem célunk megmagyarázni, kinek mi a tökéletes metódus. Akárhogy is készítsd a köretet, ezeket az apró tippeket megfogadva biztos, hogy jobb lesz a végeredmény.

Jó étvágyat!

Ez is érdekelhet:

via cookinglight

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Magenta99
Magenta99 Fri, 2020-07-03 16:22

Bocsi, nem akarok kötekedni, de nem "farkas" hiba, hanem szarvashiba....

Bogika78
Bogika78 Fri, 2020-07-03 19:17

A számból vetted ki a szót, teljesen igazad van. Az én szememet is bántja. Hallottam már "ordas hazugságról", illetve szarvashibáról, de farkas hibáról még sose... :D