Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 féle csomagolt karácsonyi mákos bejglit teszteltünk

Nincs karácsony bejgli nélkül...de mi van akkor, ha nincs időnk otthon elkészíteni? Megnéztük a boltok kínálatát, öt csomagolt mákos bejglit le is teszteltünk.

„Bejgliből csak az anyu és nagymama által készített az igazi”- ezzel az állítással nem lehet vitatkozni. De mi történik akkor, ha nincs lehetőség és idő a tradicionális karácsonyi finomság elkészítésére? Ilyenkor vagy nem csinálunk bejglit, vagy a bolti változatokhoz nyúlunk.
 

Bejgli vagy tekercs?

A bejgli pontos definíciójára a Magyar Élelmiszerkönyvben bukkanhatunk. Csak akkor lehet egy terméket bejglinek nevezni, ha legalább 250 gramm, és ennek minimum 40%-a töltelék, 50% felett pedig különleges bejglinek is hívható. Negyven százalék alatt csak tekercsnek lehet nevezni őket.

Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy a karácsony előtti terméktesztünkben a mákos bejgliket fogjuk megkóstolni. Vásárlótúránk során nagyon sok tekercsbe futottunk, és annál kevesebb bejglibe. A Lidlben és Aldiban csak frissen készülteket találtunk. Végül két pékségben (Lipóti, Félegyházi) és három áruházban (Spar, CBA, Auchan) tudtunk beszerezni a mákos változatokból. Négy termékben 50% volt a töltelék, míg egyben csak 42%. Érdekesség, hogy a legtöbb áruházban a Félegyházi régimódi bejglije kapható. 

Legjobb bejglireceptek karácsonyra:

A vakteszten öten vettünk részt. A bejgliket íz és állag alapján véleményeztük, illetve próbáltunk arra is figyelni, hogy mennyi tölteléket raktak beléjük. Az értékelésünk szubjektív. A bejgliket 1-től 5-ig pontoztuk, így egy termék maximum 25 pontot kaphatott.

1. Lipóti mákos bejgli

Harmonizál a töltelék a tésztával, ami egy picit fojtós, száraz és enyhén sós ízű. A máknak nincs intenzív íze, talán egy kicsit furán kesernyés. Néhány tesztelő szerint egy „jó bejgliimitáció”.

Ár: 1390 Ft / 500 g

Pontszám: 16/25

2. Félegyházi régimódi bejgli

A Félegyházi Pékség bejglijeit nemcsak a pékségekben lehet kapni, a Spar és Lidl boltjait is ellepték. Talán nem véletlenül. Házi jellegű, valóban régimódi bejgli, „puha, omlós” tésztával és sok töltelékkel. Pont jó, de nem olyan, mint az igazi házi bejgli. Néhány kolléga szerint mégis ez hasonlít leginkább az otthoni változatra.

Ár: 789 Ft / 500 g

Pontszám: 20/25

3. Auchan mákos bejgli

Sok mazsola, mák, kevés tészta – írták többen is a tesztelők közül. Illatából kiérezhető a vaníliaaroma. Ez az ízén is érződik. Sajnos a tésztán és a tölteléken is tapasztaltunk valamiféle fura műízt. Ebből vásároltunk egy diós változatot is, az sem volt az igazi.

Ár: 799 Ft / 500 g

Pontszám: 13/20

4. Mákos bejgli (Krupp és Társa)

Több tesztelő is kiszúrta, hogy ebben van a legkevesebb töltelék, és ez érződött is belőle. Egy kicsit „kalácsos állagú” is volt. „Teával finom lehet”, de önmagában nagyon száraz és sós volt. A töltelék egyáltalán nem volt mákízű, inkább a vanília érződött ki rajta.

Ár: 1139 Ft / 500 g

Pontszám: 15/20

5. Mákos bejgli (Tortafalók Kft.)

Itt is szép, harmonikus szeleteket kaptunk. A tészta állaga is jó volt. A töltelék édes, citromhéjas utóízzel. Ennek a tésztája is sós volt inkább, mint édes. Összességében ezzel is minden rendben volt, majdnem olyan, mint az otthoni változatok.

Ár: 799 Ft / 400 g

Pontszám: 16/20

Összesített eredmény:

Helyezés – név Pont Hol vettük? Ár Tömeg Ár/Kg
1. Félegyházi Régimódi Bejgli 20 Félegyházi Pékség 789 Ft 500 g 1578 Ft
2. Lipóti Mákos bejgli 16 Lipóti Pékség 1390 Ft 500 g 2780 Ft
2. Mákos bejgli (Tortafaló Kft.) 16 Spar 799 Ft 400 g 1998 Ft
3. Mákos bejgli (Krupp és Társa) 15 CBA 1139 Ft 500 g 2278 Ft
4. Auchan Mákos bejgli 13 Auchan 799 Ft 500 g 1598 Ft

 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!