Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 fontos tanács a melanoma elkerüléséért

Szeretnéd gondtalanul élvezni a nyarat, a napsütést? Akkor érdemes megfogadni a bőrgyógyász tanácsait, hiszen a bőr védelme ebben az időszakban különösen fontos!

A nyári időszakban nyaralásunk során biztosan, de akár csak munkába járás közben elkerülhetetlenül is sok időt töltünk a napon. Ennek eredményeként persze ideális esetben szépen lebarnulunk, D-vitamin raktáraink feltöltődnek - ugyanakkor sajnos egy nagyon valós veszély is fenyeget minket: a rosszindulatú bőrdaganatnak, a melanomának kialakulása.

A melanoma

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, amely leginkább a bőr napfénynek kitett területein jelenik meg. Befolyásoló tényező lehet a genetikai hajlam, a bőrön test szerte előforduló nagyszámú, vagy nagyméretű anyajegy, de kialakulásában a legnagyobb szerepet az UV terhelés, azaz a napozás, a szoláriumozás és különösen a napégés játssza.

A hétköznapi nyelvben sajnos helytelenül használjuk a melanomára a "bőrrák" kifejezést. Míg a melanoma a festéktermelő sejtekből alakulhat ki, addig a bőrrák viszont a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganata.
 

Dr. Erős Nórával, a Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosával összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnünk a nyári, napozós-strandolós időszakban, hogy nagy eséllyel elkerülhessük kialakulását.

Olvastad már?

Strandolás = fülfájás? 6 tipp a gondtalan lubickolásért

5 fontos tanács a melanoma elkerülése érdekében

  1. Mindig jó minőségű, magas faktorszámú fényvédőt vegyünk. Alaposan olvassuk el a leírást és tartsuk be a használati útmutatást is. Egy jó fényvédő az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt, víz-, és verejtékálló, fotostabil. Különösen ügyeljünk a lejárati dátumra, illetve a felbontástól számított lejárati időre.
  2. A tévhittel ellentétben a napozószerek sem nyújtanak 100%-os védelmet az UV-sugaraktól, így a napot 11-15 óra között kerüljük, húzódjunk árnyékba.
  3. Óvakodjunk a leégéstől, és fényvédő nélkül még akkor se napozzunk, ha nem vagyunk hajlamosak a leégésre, vagy már lebarnultunk.
  4. A szabadban tartózkodásunk ideje alatt mindig viseljünk karimás, takaró résszel, silddel rendelkező sapkát vagy kalapot, valamint könnyű, szellős, a testet minél jobban fedő ruhát. Manapság már kaphatóak UV-szűrős fürdőruhák és más ruhaneműk is. Gyermekeinkre ez fokozottan érvényes.
  5. Figyeljünk anyajegyeinkre: figyelmeztető jel, ha egy anyajegy vastagsága, színe vagy mérete megváltozik: sötétedhet vagy többszínűvé válhat, súlyos esetben akár vérezhet is. Az ép bőrön is megjelenhet szabálytalan, gyanús elváltozás. Ezekben az esetekben azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

A fenti óvintézkedések mellett érdemes évente egyszer bőrgyógyászati szűrésen is részt venni, mivel a melanoma kezdeti fázisban nagyon hasonló az ártalmatlan anyajegyekhez, ezért csak bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy egy bőrelváltozás jó vagy rosszindulatú-e, további kezelést igényel-e.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!