Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 hiba, ami miatt kárba vész a tegnapi maradék

Veled is előfordult már, hogy túl sokat főztél, félreraktad a maradékot, mégis ki kellett dobnod azt, mert sehogy sem fogyott el? Akkor ez a cikk neked szól!
Valljuk be, néha mindannyian képesek vagyunk elszámolni magunkat főzés közben, és másfél vagy akár két adaggal is többet készíteni a tésztából vagy a húsból.
 
A maradékok többsége ugyan 2-3 napig simán jók lehetnek még, mégis könnyen meglehet, hogy az újramikrózás után rögtön elmegy a kedvünk az evéstől, úgy összeesik és összeszottyad a kaja a hőkezeléstől. Mutatunk 5 hibát, ami miatt nem olyan finom a maradékod.  
 

1. Mindig mikrózol

 
Gyors megoldásnak tűnik, mégsem jó minden esetben, ha mikróban melegíted fel az ételt. A mikró néha megmagyarázhatatlanul melegíti fel az ételeket: max. fokozaton, két percig melegítve is hideg marad a leves, vagy ugyanezen körülmények között hideg marad a tészta közepe, egy szó mint száz, nem forrósodik fel egyenletesen a kaja. Melegíts inkább sütőben vagy főzőlapon! Talán pár perccel tovább tart így elkészíteni a maradék ételt de hidd el, megéri. 
 
Ezek is jobbak, ha nem mikróban forrósodnak: 
 

2. Nincsenek tárolódobozaid, vagy legalábbis nem elég

Legyen szó akár műanyag, akár üveg tárolódobozról, ezek a konyhai eszközök szinte arra születtek, hogy te gondosan elrakva tárolhasd a maradék ételeket. Ezek a dobozok is híresek arról, hogy köddé válnak, elvésznek a fedelek és néha maguk a dobozok is, éppen ezért nem árt olykor-olykor szelektálni. A már fáradt, elszíneződött falú, fedél nélküli dobozok jók lehetnek palántaültetésre vagy kütyütartónak a gyerekszobába, így pedig bűntudat nélkül vásárolhatsz új dobozokat, amelyek még jobban zárnak, és még inkább képesek frissen tárolni a hűtőben pihenő maradékokat. 
 

3. Sok tárolódobozod van, ami hamar tönkre megy...

 
... mert az összes zsíros, szószos, paprikás pörköltet műanyagban tárolod, ezek az anyagok viszont hamar elszínezik a műanyagedények falát. Ma már egyre több helyen lehet kapni üvegfalú, fa- vagy bambusztetővel felszerelt tárolódobozt. Legyen ebből is néhány otthon, mehetnek bele a pörköltek, curry-s ételek és minden, ami szerinted befogná a műanyagdoboz falát. 
 

4. Nem használod a maradékot új ételekbe 

 
Pedig annyi jó ötletünk van, mi mindent lehet csinálni maradékból! Legyen sült csirke, párolt zöldség, krumpli vagy rizs, mindent felhasználhatsz a következő napi főfogáshoz. Íme pár példa, amihez szinte csak maradék kell:
 
 

5. Nem használod eleget a fagyasztódat

Pedig a fagyasztó a maradékok menedéke, szinte mindent lehet ott tárolni, amiről tudod, hogy nem a napokban fog elfogyni. Persze van, ami nem való a fagyóba, de erről is van egy külön listánk, ezt is mindenképpen olvasd el
 

Ez is érdekelhet: 

 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!