Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 hiba, amit SOHA ne kövess el a konyhapultodon

Karc- és foltmentes munkapultra vágysz a konyhádban? Mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha szeretnéd sokáig megőrizni a jó állapotát.

A konyhapult tisztítása és karbantartása nem egy ördöngös feladat. Csak néhány apró dologra kell odafigyelni, és a munkapult hihetetlenül szép és főzésre alkalmas lesz:

1. Ne súrold drótszivaccsal!

A drótszivacs egy nagyon jó kis találmány. Felülete miatt könnyen eltávolítja a serpenyőből az odaszáradt zsírfoltokat vagy a tepsire égett sütimaradványokat. A konyhapulton azonban nem ajánlatos használni, mert összekarcolhatja a felületét. Különösen a magasabb árkategóriájú, kvarc munkalapokban tud jelentős károkat okozni, így ha ilyened van otthon, akkor ne drótszivaccsal dörzsöld le róla a koszt.

2. Ne használd vágódeszkának!

Sokan választanak laminált munkapultot a konyhájukba, mert viszonylag olcsó, és rengeteg színben kapható. Hátránya viszont, hogy kényes a késekre. A vágódeszka használata tehát erősen ajánlott, nemcsak a laminált munkapultnál, hanem a többi felületnél is. Korábban előfordult pár ismerősömmel, hogy az asztalos azt mondta nekik a beszerelt munkapultjukról, hogy karcálló, de az első lusta pillanatnál – amikor nem volt kéznél a vágódeszka – kiderült, hogy nem így van. 

3. Ne tárold rajta a tisztítószereket!

A szétszórtság és a lustaság is a munkalap ellenségei lehetnek. Hogy pontosan mire gondolunk? Arra, amikor ott felejted az ablaktisztítót, vagy a zsíroldót a konyhapulton. Elég egy csepp, ami kimarja a munkapult felületét. Ráadásul az ételek is ott készülnek, ezért célszerűbb, ha a tisztítószereket a mosogató alatt, vagy egy kamraszekrényben tárolod. 

4. Ne hagyd a nedves edényeket a fa munkalapon!

A nedves edények alapvetően a fa és a laminált munkapult ellenségei. A folyadék az éleken át könnyedén bejuthat a munkapult alá, felpúposítva azt. A fa konyhapultba befolyt folyadék pedig akár penészesedést is okozhat.

5. Ne használd a savas tisztítószereket a gránit munkalapon!

Magyarországon valószínűleg kevés embernek van olyan konyhája, ahol gránit munkalap van. Előnye, hogy karcálló és nagyon jól mutat a konyhában. Hátránya viszont, hogy a felületét kezelni kell, és nem lehet akármivel. A savas dolgok, mint például az ecet vagy a citrom kimarja a munkapult felületét, ezért használatuk több kárt, mint előnyt jelent.

Ezeket olvastad már?

via Taste of Home

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!