Az 5 legszennyezettebb hal, amit kerülj el

Szennyezett halakról szólnak a hírek már jó ideje - most eláruljuk, melyik az az öt tengeri halféle, amit higanytartalmuk miatt tényleg jobb elkerülni! 

Ha másról nem, legalább a halakról azt gondoltuk eddig, hogy biztosan jót teszünk velük a szervezetünknek. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzője, remek fehérjeforrás, szépíti a bőrt, jót tesz az idegrendszernek és még nagyon sok más érv áll mellette. Viszont a vészharangok ezzel egy időben halkabban ugyan, de mindig is zúgolódtak: a tengeri halfélék higanytartalma folytonos vitákra ad okot. A womenshealthmag.com összegyűjtötte azt az öt halfélét, melyeket jobb elkerülni, mi pedig nyújtunk opciókat arra is, hogy mit érdemes helyettük választani.

Cápa

Jó, tudjuk, nem egy mindennapos étel az asztalon, meg hát mégse egy zöldbabfőzelékről van szó, viszont éttermekben már simán rendelhető. A tanács az elkerüléséről szól inkább, ugyanis a cápa a tápláléklánc csúcsaként rengeteg olyan vízi élőlényt elfogyaszt, amelyek higannyal erősen szennyezettek lehetnek, ez pedig nem feltétlenül távozik a szervezetéből.

Kardhal

Szintén nem nagy az esélye, hogy túl sokat együnk belőle, de fagyasztva is lehet már kapni, így jogos, hogy bekerüljön a válogatásba: szintén csúcsragadozó, akárcsak a cápa, így a szervezete higannyal erősen szennyezett lehet.

Királymakréla

Az abszolút tiltólista élvonalában: semmiképp se egyél belőle, hacsak nem akarsz totális higanyszennyezést a testednek.

Cserepeshal

Nálunk ugyan nem jellemző, de simán előfordulhat, hogy valamikor bekerül a mélyhűtőpolcokra: különösen gyerekekre és várandós anyákra veszélyesek bizonyos fajtái.

Tonhal

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal álláspontja szerint nem jó az ajánlott, kb. tízdekás heti mennyiséget átlépni. Az Albacore tonhal egyenes a közepesen veszélyes kategóriába sorolható higanytartalom szempontjából.

Hogy akkor mit?

A szardínia valamint a vadlazac jó választás lehet, utóbbi a tenyésztett lazacnál biztos, hogy sokkal okosabb döntés.

(via womenshealthmag.com)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ribizli555
ribizli555 p, 2016-07-01 14:57

Gondoltatok arra ,hogy bármit eszünk, legyen az zöldség-gyümölcs,hús-hal stb. valami negatív is párosul mindig velük kapcsolatban, rákkeltő, trágya,koszos stb.Na, ezzel a lendülettel nem szabad semmit enni:)

szabone farago agnes
szabone farago agnes p, 2014-02-21 17:40

Már bocsánat, de most elgurult nálam a gyógyszer. Mi van??? Ezek a halak és még több tengeri herkentyű higanytartalma miatt, na meg a tenyésztés eredményeképp - egészségtelen. Úgy mint a tenyésztett csirke - szemben a kapirgálóval, ára:3x annyi, a sertéshús - szemben a mangalicával, ára:kb 3x annyi, marhahúsról azt hallottam /az ÁFA csökkentés kapcsán/, hogy nem kedvelik a magyarok, azért nem csökkentik az ÁFÁ-ját /különben sem érintene bennünket, vásárlókat, mert ritkán veszünk fél sertést, marhát stb. szóval mi magyarok nem szeretjük a marhahúst, a "gulyás" országa - gulya=marhacsorda, ma már a többség, farhátból, húsos csontból főz gulyást/HUNGARICUM jeligére/, nem nem szeretjük, nem tudjuk megfizetni. Eddig arról volt szó, hogy együnk minél több halat, mert az aztán az egészség záloga. Eddig sem volt beiktatva heti rendszerességgel a cápa, a rák és társai, mert én is a nagy átlaghoz tartozom, akinek ez enyhén szólva a luxusok luxusa lenne. Tehát maradok a pangause filénél, bármilyen egészségtelen, és akármi is van benne a halon kívűl, mert olcsóbb a magyar pontynál is. /Szégyen/ Velem együtt az ország háromnegyed része, nyugodtan egye meg azt a halat, amit meg tud NÉHA venni, nem lesz senkiből LÁZMÉRŐ a higanytartalma miatt. Már mindent tudunk az egészséges és egészségtelen táplálékokról, csak az egészségeset nem tudjuk megfizetni. Aki tudja, az meg tényleg körültekintően vásároljon, nehogy túlpörörgjön a higanytól!!!!!!!!

cinike3
cinike3 cs, 2014-02-20 20:39

A mirelit halaknál feltüntetik, hogy melyik tengerből, halászterületről származik.
A pangasiusról hallottam először a legtöbb rosszat. Pl. a tenyésztett lazacra mondják nem olyan jó és egészséges , mint a vadlazac. Tehát mindenki hisz aminek és akinek akar. Szinte ugyanez vonatkozhat a hús és zöldségfélékre ....

hunorosz
hunorosz cs, 2014-02-20 21:32

A lazacnal nem feltetlen a szarmazasi hely szamit (vagy nem csak az). En Skociaban elek, vendeglatasban dolgozom, lattam mar vad es tenyesztett lazacot is, sot, lazacfarmot is, csonakbol. A tenyesztett lazacok be vannak zsufolva viz alatti ketrecekbe, rengeteget esznek, nincs eleg helyuk, nem sokat usznak ( a vadhoz kepest legalabbis), ergo sokkal hajasabbak, mint a vadlazacok. Izre is masok, plusz ki tudja, mit adnak nekik enni... Ugyhogy ami engem illet, csak "vadhal" johet szoba :)

friman melinda
Szöszi konyhája / friman melinda h, 2014-02-17 18:09

akik az alapanyagokat biztosítják az ebédünkhöz, vacsoránkhoz nem törődnek azzal mi szabályos és mi nem... a profit a lények... volt már rá néhány példa..szennyezett fűszerpaprika, tej, hús...a felvágottakról ne is beszéljünk...ja és a pangazus hal sem olyan mint évekkel ezelőtt, ma már nem is veszek olyat..nos ettől függetlenül osztom azt a nézetet, hogy próbáljunk meg egészségesen élni és segíteni, hogy mi az ami biztos nem tesz jót nekünk!!!

knekató
knekató h, 2014-02-17 14:53

Azok a halak, amik a boltok polcaira kerülnek, előzetes vizsgálaton esnek túl, tehát ezeket az anyagokat nem, vagy max. bizonyos dolgokat határérték alatt tartalmazhatnak. Ráadásul időnként, szúrópróbaszerűen is vizsgálják őket.
A másik, hogy Magyarországon is trágyával (is) etetik a halakat a haltenyészetekben, kieszik belőle a még hasznosítható anyagokat. Ettől még nem lesz rossz a hal!
A legnagyobb szennyezés itt, az interneten van!

Koszider
koszider / Koszider v, 2014-02-16 18:29

Azt hiszem, én megoldottam a kérdést. A fene egyen tengeri halat. Ha halra adom a fejem, azt fogom enni, amit a barátom kipecáz valamelyik, általa biztonságosnak ítélt magyar vízből.
Csillagfény azt javasolta, hogy biztonságos tenyészetből vásároljunk. Jó ötlet. Nálunk a boltban annyi van kiírva a halfilére, hogy halfilé. Már az is eredmény, ha megtudom, milyen hal, nemhogy melyik tenyészet. Egyen tengeri halat az, akinek a folyójában nem nő harcsa meg kecsege.

Csillagfeny77
Csillagfeny77 v, 2014-02-16 16:26

A tengeri halak nagy resze (Tilapia,Tuna,tőkehal-cod fish es a garnela rakok) tenyesztett halak,nagyon kis szazalekban tengerbol halaszottak.A tenyesztett halakban kisebb mennyisegben talalhatoak a nehezfemek,ott inkabb a rossz korulmenyek kozott valo tartasbol eredo negativ hatasok azok amik az egeszsegunkre karosak lehetnek,tulzsufolva tartjak,antibiotikumokkal kezelik a ezeket a halakat,nem megfelelo taplalekkal taplalva oket,a Tilapiat gyakran csirke-tyuk urulekkel etetik,hormonokkal kezelik hogy nagyobbra nojenek minel gyorsabban.Megbizhato tenyeszetekbol, jo minosegu halat erdemes beszerezni,bar nem tudom mennyire elerhetoek Magyarorszagon.Fukushima miatt is csokkent a tengeri halak fogyasztasa.

vcsuka
pussycat / vcsuka szo, 2014-02-15 02:24

En azt olvastam valahol, hogy pl. a szardinia nem tartalmaz annyi higanyt mint pl. a tonhal, mert a kis halakban a rovid tavu eletuk alatt nem gyulemlik fel annyi mint a nagy halakban mint a tonhal mert az sokaig el. Lehet, hogy ez eleg primitiv magyarazat, de van benne logika:) Tehat sok kis halat egyunk, az biztonsagosabb, nincs benne annyi mereg.

Ivana
Ivana / Ivana p, 2014-02-14 19:56

Köszönet az infókért :) És a pangasiasus nem szerepel? Pedig azok :S...

Koszider
koszider / Koszider p, 2014-02-14 17:16

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan kerül épp ezekbe a halakba ennyi higany? Miért pont ezekbe? Máshol élnek, mint a többi? Mást esznek? Miért?
Az a királymakréla meg rendesen szíven ütött, mert a makrélát (konzervben) nagyon szeretem - de a konzerven lakonikusan csak annyi van, hogy makréla. Ne egyek semmit, amire makréla van írva?

Csillagfeny77
Csillagfeny77 v, 2014-02-16 16:37

A higany megtalaltaho a termeszetben is,a termeszet resze,ez azonban meg nem okozna tul nagy karokat,felhalmozodast.
A kornyezet szennyezese ami miatt veszelyes mennyisegben felhalmozodik a tengeri halakban is.
Széntüzelésű villamosenergia-termelés, olvasztás és a hulladékok égetéséből,gyarak altal.

http://energymed.hu/Nehezfemek-az-elelmiszereinkben

vcsuka
pussycat / vcsuka p, 2014-02-14 12:14

Azt hittem, hogy a pangsius is a listan lesz, de megsem, akkor tovabbra is nyugodtan ehetjuk? Eleg sok rosszat hallottam rola….

tmpgenc
tmpgenc / tmpgenc p, 2014-02-14 15:25

A higanytartalom a mérvadó:).
Ha egy hal tartalmaz: arzént, nehézfémeket, klórvegyületeket, hexaklórbenzolt, poliklórozott bifenileket, még nem feltétlenül kerül bele a listába :).