Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 meglepő és ijesztő tény, amit biztosan nem tudtál a ketchupról

Minden háztartásban van, a gyerekek imádják és mi magyarok vagyunk egyedül, akik a pizzát is beletunkolják. Imádjuk a ketchupot, pedig egy csomó dolgot nem is tudunk róla. 

A ketchup a világ egyik legnépszerűbb szósza, az amerikai háztartások mintegy 97%-ban fellelhető a paradicsomos kence. Szólítsuk mi magyarok kecsapnak vagy kecsöpnek, mindannyiunk számára egyértelmű, hogy a mártás elkészítéséhez rengeteg paradicsomot kell lepasszírozni, és a hozzáadott cukor sem elhanyagolható mennyiség.

Itt azonban még közel sem áll meg a történet, mutatunk Neked öt tényt, amit biztosan nem tudtál a ketchupról!

1. Nem olasz és nem amerikai, hanem ázsiai eredetű

A ketchup elődjéről elsőként régi kínai írásos emlékekből olvashatunk (magyarosan Ké Tsiap-ként fordítva), az angol nyelvben csak 1690-től ismert, valójában angol és holland tengerészek által jutott el Európába.

2. Régen senki sem használta mártásként

Kezdetben a ketchupot kifejezetten csak levesek, húsok és különböző szószok ízesítésére használták, és csak a hamburegek és hot dogok megjelenésével változott önálló szósszá. 

3. Eredetileg nem is paradicsomból készült 

Közel sem biztos, hogy az 1600-as években kipróbáltad volna a ketchup eredeti változatát, a kínai és malajziai gyökerekkel rendelkező mártás ugyanis fermentált halakból és különböző fűszerekből készült.

4. Mérgezőnek hitték a paradicsomot

Eltartott egy ideig, míg végre valaki el merte készíteni az első paradicsomos változatot. Az 1700-as években sok helyen úgy hitték, hogy a paradicsom egy mérgező zöldség. A teória akkor bukott meg amikor kiderült, hogy nem a paradicsommal, hanem azzal a magas ólomtartalmú tányérral van a gond, amelyen a kor emberei ettek.

5. Valóban mérgező volt 

Mivel a 19. században még sehol sem termett egész évben a paradicsom, a gyártóknak rengeteg adalékanyagot kellett hozzáadnia a ketchuphoz. Akkoriban olyan mennyiségű kőszénkátrányt tartalmaztak a paradicsomszószok, hogy az már az egészségre is rendkívül káros volt.

A megoldást végül egy Henry John Heinz nevű vállalkozó találta ki, aki a jobb minőségű paradicsom termesztése mellett kötelezővé tette gyárában, hogy a zöldség még learatásának napján feldolgozásra kerüljön. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via:insider

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!