Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 mondat, amit soha ne mondj egy rosszevő gyereknek!

Bármelyikőnkkel előfordulhat, hogy válogat a gyerekünk. Érdemes azonban átgondolnunk, hogy mit mondunk neki, vannak olyan mondatok, amelyekkel többet ártunk, mint használunk.

Korábbi cikkemben körbejártuk a válogatós gyerekek témáját, kiderült, hogy mint sok más területen az életben, ez a helyzet sem fekete vagy fehér. Bármelyikőnkkel előfordulhat, hogy gyermekünk – akár hosszabb, akár rövidebb ideig – válogat, „rosszul” eszik.

Ebben a cikkben most sorra vesszük, hogy melyek azok a mondatok, amelyek nem célravezetőek egy rosszul evő gyerek esetében. Aggodalom ide vagy oda, a következő mondatok biztosan csak tovább rontják a helyzetet, a megfelelő kommunikáció ugyanis a problémás helyzetekben döntő fontosságú.

1. Már csak két falat van a tányéron, azt már ne hagyd ott!

Kinek fontos, hogy az a két falat bekerüljön a gyomorba? Ha ezt a  kérdést megválaszoljuk magunknak, az már sokat segíthet abban, hogy képesek legyünk elengedni. Tényleg azon a két falaton múlik a gyerek egészséges testi fejlődése vagy csupán erőfitogtatásról, esetleg a mi rossz beidegződésünkről van inkább szó? Gondoljuk végig, hogy minket hogy neveltek? Nekünk is tisztára kellett törölnünk a tányért, vagy a mama kedvéért még egy falatot bekapnunk? Felállhattunk az asztaltól azelőtt, hogy mindent betakarítottunk volna? Pazarlásnak gondoljuk, ha ott marad valami a tányéron?

Fontos, hogy bízzunk a gyerekünkben és abban, hogy meg tudja ítélni, mennyi táplálékra van szüksége, mi az a mennyiség, amitől jól fog lakni. Tanítsuk meg neki a mértéket és azt, hogy inkább többször szedjen kevesebbet.

Mit mondjunk helyette?

„Ha úgy érzed elég volt, nyugodtan otthagyhatod a maradékot.”

2. Kiborít, hogy képtelen vagy normálisan enni

De vajon tit jelent normálisan enni? Az, hogy mi a normalitás, sok mindentől függ, például a helyzettől, adott kultúrától és az életkortól. Japánban elvárják a diszkrét büfögést az ebéd után, nálunk ez illetlenségnek számít. A rovarevés Ázsia országaiban egyáltalán nem meglepő, nálunk még ez is tabunak számít.

Éppen ezért, ha azt mondod a gyerekednek, hogy egyen normálisan, azt valószínűleg nem érti, de ha helyette konkrétan megfogalmazod, mi a problémád az étkezésével, azzal már tud mit kezdeni.

Mit mondjunk helyette?

„Aggódom, hogy nem eszel elég zöldséget/gyümölcsöt.”

3. Ha nem eszel eleget, gyenge gyerek leszel!

Egyrészről nem ezen múlik a fizikai erő, másrészről az énkép negatív megerősítése egyáltalán nem célravezető. Ijesztgetni és hamis képet táplálni benne nem a hatékony problémamegoldás része, de arra jó, hogy önmagáról egy hamis képet alakítson ki és az önértékelését a béka feneke alá süllyessze.

Mit mondjunk helyette?

„Ahhoz, hogy egészségesen fejlődj, naponta többször, változatosan kell enned.”

4. Bezzeg az öcséd képes megenni a vacsorát, te meg nem!

Testvéreket egymáshoz hasonlítgatni – ill. úgy általában gyerekeket egymáshoz hasonlítgatni – csak a versengést erősíti, ami idővel indulatokat generál. Ha ehhez hasonló mondatokat mondunk, ne csodálkozzunk azon, ha a gyerekünk egészen „véletlenül” rálép az öccse lábára, egymás után többször is.

Mit mondjunk helyette?

„Annyit egyél, amennyit kívánsz!”

5. Megnézhetsz egy rajzfilmet, ha szépen ebédelsz

Mozgóképet nézni és rajzfilmmel motiválni az evést csak egy torz társítást eredményezhet, aminek a vége az lesz, már csak TV-re lesz képes jóízűen falatozni. Valóban vannak gyerekek, akik igényelnek az evés során kontaktust – főleg kisgyermekkorban -, ezért ilyenkor inkább fejből meséljünk. Az ugyanis nagyobb varázslat bármilyen mozgóképnél, hiszen a történet, amely ott születik a szeme és füle hallatára, azidáig sosem létezett.
Idősebb gyerekeknél pedig a közös étkezések jó alkalmat jelentenek a közös családi beszélgetéseknek is. Olyan alkalmakat, amikor tényleg együtt vagyunk.

Mit mondjunk helyette?

„Mesélek neked a répaerdőről, míg megebédelsz.”

Biztosan akad még ezeken felül pár mondat, amit jobb elkerülni szülőként ezekben a helyzetekben. Mielőtt kimondjuk bármelyiket is, gondoljuk végig, hova tartunk, mit fogunk elérni vele.
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!