Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 ok, amiért mindenkinek érdemes kipróbálnia a növényi étrendet

A növényi alapú étrendnek számos pozitív hatása van - ezeket érdemes megfontolnod, ha te is kipróbálnád a húsmentes életet. (x)

A 2019-es év egyértelműen legnépszerűbb étrendje a növényi alapú étrend. Egyre többen és többen választják ezt az életmódot, akár etikai, akár fenntarthatósági, akár egészségügyi okokból. Lássuk, milyen előnyökkel jár ez az étrend!

1. Jót tesz a bolygónknak

A húsfogyasztáshoz kapcsolódó állattartás közvetlenül hat a bolygónk ökoszisztémájára. Emellett a feldolgozásához kapcsolódó élelmiszeripari tevékenység energia- és vízigénye közvetve tovább növeli a környezeti terhelést. Ha csökkentjük a húsfogyasztásunkat, akkor ennek pozitív hatása idővel visszagyűrűzik majd az állattenyésztésre és az élelmiszeripar működésére is.

2. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A növényi alapú étrendek gazdagok egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban (mint pl. az omega-3, omega-6 zsírsavak), míg a sok állati eredetű alapanyagot tartalmazó étrendek a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként ismert telített zsírsavakban bővelkednek. A telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és bizonyítottan hozzájárulnak az erek egészségének megőrzéséhez. Kitűnő forrásai ezeknek az egészséges szírsavaknak a növényi olajok, margarinok, az olajos magvak, a diófélék.

3. Fogyókúrához is előnyös

A növényi alapú étrendben fontos szerepet játszanak a zöldségek, amelyek kalóriatartalma – a szárazhüvelyesek értékein kívül – jellemzően alacsony. Ennek megfelelően alkalmasak például fogyókúra idején arra, hogy nagy mennyiségben fogyasszuk őket. A magas zöldségfogyasztással pedig az alacsony energiatartalom mellett együtt jár a magas vitamin-, ásványianyag- és élelmirost-fogyasztás is, azaz általános egészségünkre is kedvező hatással van.

TIPP:

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

4. Kevesebb gyorskaja a menüben

A növényi alapú étrenddel automatikusan együtt jár egyfajta tudatosság. Ez az étrend leginkább úgy megvalósítható, ha magunk készítjük el ételeinket, és ha az üzleteben alaposan elolvassuk a termékcímkéket. E két tényezőnek megfelelően szinte teljesen lekerülnek az étlapról a gyorsételek és a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek. Ez a folyamat pedig hatással lesz egészségünkre és a fenntarthatóságra is.

5. Akár olcsóbb is lehet

A növényi alapú étrenddel kapcsolatban az egyik legnépszerűbb tévhit, hogy drága. Ez a gondolat abból fakad, hogy sokan azonosítják az egészséges táplálkozást különleges alapanyagokkal (pl. goji bogyó, chiamag és társaik), holott ezekre valójában egyáltalán nincs szükség. A növényi alapú étrend tökéletesen összeállítható hétköznapi, bármelyik üzletben megtalálható alapanyagokból. Ha figyelünk a szezonalitásra, és arra, hogy minimalizáljuk az élelmiszerpazarlást, azaz csak azokat az élelmiszereket vásároljuk meg, amelyekre valóban szükségünk van, valamint magunk állítjuk össze otthon az ételeinket, akkor nagy valószínűséggel jobban jövünk ki hó végén, mint ha nem így teszünk.

Szólj hozzá!
https://ad.adverticum.net/t/?z=[zona]&g=5804209&b=580418700&h=[LOCATION]&p=2

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!