Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 ország 5 káprázatos karácsonyi süteménye

Avagy a bejglin túl. Milyen sütemények kerülnek az ünnepi asztalra a világ országaiban? Körbenéztünk!   

1. A francia Büche de Noel

 
Már 1879-ben is ez az isteni, csokoládés krémmel töltött piskótatekercs volt az elmaradhatatlan desszert karácsonykor, leginkább Elzászban népszerű. Külső részét fatörzsszerűen mintázzák, a rolád egy részét ferdén levágják, hogy az oldalához illesztve a fatörzsből kinövő ág illúzióját keltse. Emellett fenyőággal, gombával díszítik, sokszor porcukorral hintik.
 
 

2. A német Lebkuchen

 
Németországban nem hiányozhat a karácsonyi menüről a Lebkuchen. A kelt tésztába vaníliát, kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd mindezt rummal ízesítik. Az ehhez hasonló gyümölcskenyeret pedig már itthon is ismerjük, emiatt talán fel sem tűnne, hogy német ihletésre kerül az ünnepi asztalra.
 
 

 

3. Az angol karácsonyi puding

 
Az angolok klasszikusa a már hetekkel karácsony előtt elkészített karácsonyi puding (vagy mazsolapuding), amely igazi csapatmunka gyümölcse, tekintve, hogy a tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, és közben kíván valamit. Felszolgálás előtt brandyvel öntik le, majd meggyújtják.
 
 

4. A spanyol turrón

 
Hagyományosan kétféle turrónt különböztetünk meg: a kemény, törhető állagú, egész mandulákat tartalmazó alicantei turrón durót, és a lágy, szinte ragacsos jijonai turrón blandót − bár manapság már fellelhetünk gyümölcsös, csokoládés, vagy kókuszos variációkat is. Azonban kétségtelen, hogy a spanyolok kedvenc karácsonyi édessége ez. 
 
 

5. Az új-Zélandiak nagy szerelme: pavlova

 
Az édesség nevét Anna Pavlova orosz balett-táncosról kapta, aki turnéja során Ausztráliában és Új-Zélandon is elkápráztatott mindenkit. A róla elnevezett finomság a karácsonyi édességek között is gyakran megjelenik mandarinnal, gránátalmával és fahéjjal ízesítve. 
 

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!