Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 szuperkaja a dietetikus ajánlásával

Számos külföldi oldalon találkozom a „superfood" kifejezéssel. Ez nyilván nem egy tudományos kategória, ezért nézzük én mit értek alatta és szerintem mi tartozhat bele!

Külföldi oldalakon gyakran jönnek szembe ilyen-olyan listák „szuperételekről„ („superfoods”). Kollégám a minap meg is kérdezte tőlem, hogy ez a jelző vajon mit jelenthet. Az biztos, hogy ez a fogalom nem egy táplálkozástudományi kategóriát jelöl – az én értelmezésemben ez olyan alapanyagok csoportja, amelyek magas tápértékűek – azaz valamelyik (vagy akár több) tápanyagban jól teljesítenek.

A külföldi oldalakon fellelt listákon felsorolt alapanyagok besorolásával aztán vagy egyetértek vagy nem, mindenesetre elkezdett kattogni az agyam, hogy nekem mely alapanyagok a kedvenceim – tápérték szempontjából, melyek azok, amelyeket szívesen ajánlok a kiegyensúlyozott étrendben. Első körben öt ilyet találtam – a szakmailag megalapozott, de szubjektív listámra az alábbi alapanyagok kerültek fel:

1. Tehéntúró

A tehéntúró teljes értékű fehérjében gazdag (16 g/100 g) alapanyag, ezért nagyon jól illeszkedik a normál kiegyensúlyozott- és a testsúlycsökkentő étrendbe is. Egyszerűen hozzáférhető, közismert alapanyag, amely szerintem nem kapja meg neki járó szerepet mindennapi étkezéseinkben. Amiért különösen szeretem, hogy rendkívül változatosan elkészíthető, sokkal többre érdemes, mint túróstésztának vagy kőrözöttnek. Érdemes tudni, hogy sajátos fehérje-összetételének köszönhetően nagyon jó alapanyag májregeneráló diétákban. Normál étrendben legalább heti egyszeri fogyasztásra ajánlom.

2. Tojás

Szegény tojás kicsit háttérbe szorult étrendünkből a koleszterintartalma miatt, pedig én nagyon klassz alapélelmiszernek tartom. Készítsük el változatosan, zsírszegényen és máris nem kell annyira tartani a koleszterintől – ha ráadásul sok zöldséggel fogyasztjuk, azok élelmi rosttartalma lassítja a tojás koleszterintartalmának felszívódását. Magas teljes értékű fehérje-, A-vitamin- és folsavtartalmú – három ok a rendszeres fogyasztásra. Készítsünk belőle tojáskrémet, – salátát, töltsünk vele zöldséget, egytálételeket.

3. Dió

Bevallom őszintén, sokáig nem voltam dió-rajongó. Ma sem gyakran eszegetem magában, viszont imádom pirítva, salátában és megszerettem a diós süteményeket is (ráadásul két diófa mellé költöztünk). Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag száraztermésű gyümölcs, olaja kiváló növényi eredetű omega-3 zsírsavforrás. Bár zsírtartalmának köszönhetően magas energiatartalommal is bír, ennek ellenére kifejezetten ajánlom salátákhoz, müzlibe keverve, de tízóraira, uzsonnára is jó lehetőség – némi friss gyümölccsel kísérve. Magas növényi fehérje, élelmi rost- és kalciumtartalmú, ezért fontos alapanyag a vegetáriánus és a vegán étrendekben is. (Zárójelben jegyzem meg, hogy szintén nagyon kedvelem a kesudiót, a pekándiót, törökmogyorót és a mandulát is.)

4. Görög joghurt

Friss kedvenc a görög joghurt, hiszen nem olyan érkezett el a hazai üzletek kínálatába. Nálam azért vált kedvenccé, mert egyesíti a tejföl és a joghurt jó tulajdonságait. Alacsonyabb zsír- és így alacsonyabb energiatartalmú, mint a tejföl, de gyakorlatilag ugyanolyan krémes, ezért bizonyos ételekben jobban helyettesíti azt, mint a hígabb, savanykásabb joghurt. Kitűnően illik krémlevesekbe, rakott ételekhez, isteni házi gyümölcskrémeket lehet belőle egy perc alatt készíteni – és személy szerint nem vetem meg friss kiflivel magában sem.

5. Csicseriborsó

A csicseriborsó a hüvelyesek közé tartozik, kiváló növényi eredetű fehérjeforrás. Általam szintén nagyraértékelt testvéreivel – a lencsével, vöröslencsével, szemes babbal egyetemben fontos szereplő kell legyenek a kiegyensúlyozott étrendnek. Magas élelmi rost tartalmúak, elkészíthetőek hagyományos, magyaros főzeléknek, de különlegessé tehetők egzotikus, ázsiai fűszerezéssel is – hiszen az indiai konyhában is fontos alapanyagok. Személyes kedvenceim a belőlük készült curry-k és saláták, de meglepő volt azt is megtapasztalnom, hogy egy falafelt mennyire rövid idő alatt össze lehet dobni (persze nem számítva az egy napos áztatást.) Legújabb csicseriborsó-kedvencem a hummusz, pirítósra kenve, sok friss zöldséggel.

A fenti lista természetesen nem teljes körű, minél többet gondolkozom a kérdésen, annál több alapanyag jut az eszembe. Úgy döntöttem azonban, hogy az első lendületnél meghúzom a határt, figyelve a szezonalitásra, az elérhetőségre és a hazai konyha jellemzőire. Nem kívántam felsorolni az összes gyümölcsöt és zöldséget – de azért jelzem, hogy azokat is szuperételeknek tartom!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!