Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 tipp edzőnktől, hogy formás hasad legyen a nyárra

Ha feszes, formás hasat szeretnél a strandszezonra, ideje nekiállni a gyakorlatoknak!

Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki nem vágyik formás hasra, mire beköszönt a jó idő és elérkezik a strandszezon. Ám elérni az áhított formát már sokkal kevesebbeknek sikerül, mint ahányan vágynak rá.

Nézzük, milyen trükkök kellenek a feszes, formás hashoz!

1. Testzsírcsökkentés

Pár nappal ezelőtt egy hölgy azért keresett meg, mert az eddigi edzései sikertelennek bizonyultak. Arról panaszkodott, hogy nagyon keményen edzett és érezte is, hogy az izomzata erősebb, formálódott is sokat, de akármilyen keményen edzett, a hasán lévő zsírpárnák nem mozdultak. Ennek az ő esetében, elsősorban az az oka, hogy egyszerűen saját magához képest túl keményen edz.

A magas intenzitású edzések bár valóban jól fejlesztik az állóképességet, zsírégetés szempontjából mégsem a leghasznosabbak, hiszen ahhoz, hogy a szervezeted a zsírraktárakból nyerje a mozgáshoz szükséges energiát, oxigénre van szükség, amiből egy magas intenzitású edzés során sajnos nincs elegendő, másrészt helyi zsírégetés sajnos nem létezik.  Ahhoz, hogy eredményes legyél, kitartóan, tudatosan és rendszeresen kell edzened, ráadásul az is nagyon fontos, hogy ne mindig csak egyfajta terhelést adj a testnek, mert a szervezeted nagyon hamar hozzá fog szokni.

Tipp

Mérd fel a kiinduló helyzetet is, és végezz el egy állapotfelmérést, lehetőség szerint edző felügyelete mellett. A testsúly, testzsírszázalék, és izomtömeg mérés mellett, mérjétek fel a fizikai erőnlétedet és,  az állóképességedet is. Az eredmények alapján, már sokkal könnyebb lesz meghatározni, hogy milyen edzésprogram lesz számodra a leghatékonyabb a felesleges zsírpárnák eltüntetéséhez.

2. Ne kergesd azt, ami nem létezik!

Vagy legalábbis nem úgy létezik...

Az optimális testzsírszázalék elérése a férfiak: esetében 15-19%-ot, a nőknél pedig 19-24%-ot jelent. A baj csak az, hogy a kockás hashoz sajnos ennél még alacsonyabb testzsírszázalékra (nők esetében 10-15%) van szükség, és bár ez megvalósítható, megtartani nagyon nehéz, és nem is kimondottan egészséges. A testépítők is nagyon tudatosan, komoly munkával, speciális diétával készülnek a versenyekre, és csak rövid ideig tartják fent ezt a látszólag „tökéletes” állapotot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elsősorban ne egy olyan test legyen a kitűzött cél számodra, amit az újságok címlapjain látsz, hanem a saját tested egészségesebbé tétele, aminek mellékhatása lesz a szép, formás has (de nem feltétlenül kockás!) is.

3. Erősítsd meg a törzsizmaidat!

Mielőtt nekiállnál otthon végtelenített számú hasprést vagy felülést csinálni, mindenképpen erősítsd meg a törzsizomzatod és tanuld meg rendesen, hogy tudod akár egy összetettebb gyakorlatban is tudatosan megfeszíteni a has- és hátizmaidat. Ahogy a tartóizmok erősödnek, jóval több és egyre nagyobb koordinációt és erőt igénylő gyakorlatot tudsz majd megcsinálni, akár hasizomra, akár más izomcsoportokra is.

4. Fogyókúra helyett étkezz egészségesen!

Amennyiben van rajtad néhány plusz kiló, ráadásul az a néhány kiló is folyamatosan ingadozik, szinte biztos, hogy már lelassult az anyagcseréd. Ahhoz, hogy elérd amit szeretnél, mindenképpen változtatni kell ezen. Ehhez a rendszeres edzések mellett megfelelő folyadékpótlásra és egy kiegyensúlyozott, személyre szabott étrendre van szükség, különben kárba vész a rengeteg edzés.

5. Pihenj!

A mai emberek legnagyobb problémája a folyamatos túlhajszoltság. Nincs idő pihenni este, nincs idő normálisan megebédelni, rendszeresen elmaradnak a reggelik, a hétvégi plusz munkanapok pedig szinte már természetesnek számítanak. Ez nagyon nagy baj. A rengeteg feszültség, a folyamatosan stressz, idővel teljesen megborítja a hormonrendszert, az anyagcsere is lelassul és ez a folyamat szépen lassan rengeteg egészségügyi problémát generál: túlsúly, meddőség, cukorbetegség, inzulinrezisztencia a rossz életmód következménye....hogy csak egy párat említsek.

Ahhoz, hogy elérd a célod fontos, hogy sporttal levezesd a feszültséget és rendszeresen egészségesen dolgoztasd meg a tested, de az is, hogy utána pihenj és regenerálódj. A pihenés, az egészséges étkezés és a mozgás nem luxus, nem úri hobbi, hanem létszükséglet. Fontos, hogy ezt megértsd. Ha erre az öt dologra odafigyelsz, sokkal egészségesebb leszel, ráadásul a  nyári formával sem lesz gondod.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!