Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5+1 tipp, hogy jóval kevesebb karácsonyi maradékod legyen

Ha nem szeretsz ételt kidobni, és ugye ki szeretne, akkor most figyelj, mert van pár okos tipp, amivel az élelmiszerpazarlás ellen sokat tehetsz - a saját konyhádban.

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során.

A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték a legjobb praktikus, élelmiszerfeleslegeket és maradékokat megelőző tanácsokat.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál: egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki.

A legfontosabb: előzzük meg az ételmaradékok létrejöttét – tanácsok:

1. A gyomor karácsonykor sem nő meg a kétszeresére

Ne főzzünk többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Ha ez mégsem sikerül, akkor ügyeljünk rá, hogy az ételmaradék minél hamarabb bekerüljön a hűtőbe. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.

2. A minőséget válaszd a mennyiség helyett

Ne az legyen a cél, hogy teleegyük magunkat bármivel, ami sok, hanem az, hogy finom, különleges ételeket együnk, de ne rengeteget.

3. Ürítsd fagyasztót!

Karácsony előtt tudatosan ürítsd ki a mélyhűtőd, hogy az ne lehessen akadály a maradékok tartósítására. Az ételeket pedig adagonként fagyaszd!

4. Ne tárold az erkélyen!

Még becsomagolva, jól lezárva is kerülhet a rágcsálók, madarak által terjesztett kórokozókból az ételek közelébe.

5. Vond be a főzésbe a gyerekeket is

A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint társaik

6. Adj a maradéknak új életet!

A maradékot mentsd át további ételekbe: a húsok mehetnek salátákba, szendvicsekbe, főzelék tetejére, a süteményeket morzsaként teheted pohárkrémekbe. De a legjobb, ha minden maradékot eljuttatsz valakihez, aki éhes.

További infó itt! 

 

Ezeket láttad?

Forrás: Nébih

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!