Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5+1 tipp, hogyan főzz, csomagolj és állíts fát karácsonykor, hogy kevesebbet pazarolj

Beléptünk az adventi készülődés időszakába, ezért mi előajándéknak egy igazi zero waste útmutatót adunk nektek, hogy széppé és egyben környezetbaráttá tegyük az ünnepet.   

Fekete vagy fehér…ne legyen inkább ZÖLD a karácsony?

Készüljetek, mert mindenre ki fogunk térni… még a legutáltabb témákra is: mű vagy igazi fenyő, mivel csomagoljunk, ajándékok, dekoráció, ünnepi menü, koktélruha a nagy estére…tehát mindenre.
 

 

1. A FA

A fa a csúcspontja az év legnagyobb ünnepének, a karácsonynak, hiszen a feldíszített fa minden nappaliban ott feszít büszkén, kedvenc fényeinkkel, díszeinkkel, amik a legszebb emlékeket őrzik magukban.

DE.

Minden évben felmerül a nagy kérdés, és az összes hírportálon írnak róla legalább egyszer: mégis milyen legyen a fa? Mű vagy igazi? Melyik az igazán környezetbarát? Ha mindig ugyanazt a műfenyőt használjuk, vagy ha igazit veszünk, amit utána el lehet tüzelni, vagy ha előbb-utóbb lebomlik (ha megfelelően komposztáljuk!)? Ezt a mondatot nap mint nap megkapom, akár a bambusz fogkefe, akár a nordmann fenyő miatt: „fákat kivágni rosszat tesz a környezetnek!” És ez az állítás, úgy ahogy van, hamis.

Fákat kivágni önmagában még nem tesz rosszat a környezetnek. A karácsonyfának szánt fenyőket úgy nevelik, mint a répát vagy a káposztát, faiskolákban, kifejezetten arra a célra, hogy utána kivágják őket.

Tehát amiatt senki se aggódjon, hogy a százholdas pagonyt pusztítjuk ezzel, kizárólag egy ünnep kedvéért. Hosszú idő, mire a fenyők akkorára nőnek, hogy ki lehessen őket vágni, utána pedig a kertész minimum egy, ha nem több fát ültet a helyére, ami kétség kívül karbonpozitív. Fontos, hogy támogassuk a helyi, környékbeli faiskolákat, kertészeteket.

Most akkor mi van a műfenyővel?

Hogy egy másik állítást is megcáfoljak, a műfenyő sem feltétlenül környezetszennyező, csak azért mert műanyagból van. Ha hosszú éveken keresztül használjuk, esetleg eleve használtan vettük (és ugyebár azt tudjuk, hogy ha használtan vásárolunk, azzal jót teszünk a környezetnek), még nem ártunk a bolygónak. De ha valakit az előbb felsorolt két alternatíva még mindig nem győzött meg, vannak más megoldások is...

...az édesapámék például évek óta becipelik a teraszról a kicsi cserepes fenyőt, így minden évben ugyanaz a kis dundi zöld “bokrocska” tornyosul az ajándékok fölé.

2. A CSOMAGOLÁS

A csomagolások miatt minden évben töménytelen mennyiségű csomagolópapírnak és celluxnak kell elhaláloznia.

Én azt gondolom, hogy az ajándékok kibontása olyan pluszt ad az ünnepnek, hogy ezt nem érdemes elhagyni, ellenben tudunk rajta változtatni!

Újságpapír, papír cellux

Választhatjuk az újságpapírt (vagy bármilyen más, használt papírt is) erre a célra, amivel kvázi újrahasznosíthatjuk a már kiolvasott híreket, és miután kibontottuk az ajándékokat, ha arra alkalmas a papír, komposztálhatjuk, vagy beletehetjük a papíros szelektív kukába. Celluxból is létezik már környezetbarát papír verzió.

Textil csomagok

Sokan választják a japán Furoshiki technikát, amikor textilbe csomagolják az ajándékokat, és minden évben felhasználják ugyanazokat a textileket. Ráadásul szuper gyönyörű és kreatív!

A zero waste ajándékozásról itt írtunk:

5+1 tipp a hulladékszegény ajándékokért

3. A DEKORÁCIÓ

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy használd, amid már eleve megvan, és csak azt. De ha épp kifogytál valamiért az ezüst gömbdíszekből, vehetsz vagy készíthetsz lebomlót (vagy ehetőt is) mézeskalácsból, szárított narancsból, fagyöngyből, ágakból. Ereszd el a fantáziád.

4. A MENÜ

Hasonló elvek mentén érdemes gondolkodni: ne pazaroljunk, csak azért mert ünnep van, ne főzzünk többet a kelleténél, mert valószínűleg a sok rokonlátogatás miatt a nyakunkon marad a rengeteg étel. Az alapanyagokat beszerezhetjük csomagolásmentesen, saját tárolók segítségével piacokon, csomagolásmentes boltokban és normál szupermarketekben saját tárolók, üvegeket, textil zsákok és dobozok segítségével.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Antal Éva (@vaszonzsakoslany) által megosztott bejegyzés,

Arra is odafigyelhetünk, hogy kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasszunk az ünnep alatt, hiszen az állati eredetű ételek előállítása sokkal nagyobb terhelést ró a környezetre, mint a növényeké.

Receptajánló:

5. A RUHA

És természetesen kell legalább egy jó ruha az ünnepi alkalomra. Több nem igazán. Nekem van összvissz két darab elegánsabb szettem, azokat hordom évek óta, és még sosem jegyezte meg senki, hogy „ennek a lánynak nincs több ruhája?”


Beszerezhetjük őket használtan is, az etikus ruházkodásról már itt írtam nektek.

+1. FORDÍTOTT ADVENTI NAPTÁR!

És még egy utolsó apróság: csinálj fordított adventi kalendáriumot! Amiből nem kiveszel, hanem beteszel dolgokat, akár olyan tárgyakat is amikre neked már nincs szükséged, de másnak még aranyat érhet. Majd miután a kalendárium (ami lehet egy doboz is), megtelt, vidd el egy szeretetszolgálathoz!

Antal Éva

Ezeket láttad?

Évi, azaz a Vászonzsákoslány Instagramját itt találjátok, Youtube-ját pedig itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!