Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5+1 tipp a hulladékszegény ajándékozásért - ne dőlj be a leárazásoknak

Nehéz tudatos döntést hozni, amikor rajtunk a nyomás, hogy vásároljunk, a leárazások pedig csak tetézik ezt. Ám néhány apró trükkel környezetbarátabbá tehetjük az ünnepeket!

Beléptünk az év azon szakaszába, ami a legveszélyesebb hulladéktermelés szempontjából. Gondoljatok bele: bár januártól egészen októberig tulajdonképpen – egy-két kisebb ünnepet és születésnapot leszámítva – könnyedén kibekkelhető a zero waste életmód, ősztől beköszönt a vásárlási láz szezonja.

Kezdődik mindez a halloween-nel, majd folytatódik a hazánkban is közkedveltté vált back friday őrületével, utána jön a Mikulás, és akkor még a Jézuska sem járt nálunk. Ha pedig ez még mind nem volt elég, jöhet egy kis leértékelés vagy üzletkisöprés az ünnepek befejeztével, sőt, a szilveszteri buli is hátra van.

Én azt gondolom, hogy nem kell feltétlenül lemondani az ajándékozás öröméről pusztán a környezet érdekében, ellenben hozhatunk tudatos döntéseket a vásárlásaink során, így talán nem hagyunk magunk után akkora nyomot a bolygón.

Cikksorozatunkban mélyére ásunk a vásárlás okozta ökológiai problémának, és mutatunk pár praktikát, ami segíthet ennek leküzdésében.

1. Csak azért, mert akciós, nincs rá szükséged

Sokan, amint meglátják a '-50%' kiírást, elvesztik a kontrollt, pedig a leértékeléseket okosan is ki lehet használni. Én igyekszem általában a szükséges dolgokon kívül nem vásárolni feleslegesen az év minden szakaszában, ám ha mégis vágyom valamire, vagy szeretném meglepni az egyik szerettem, kivárom, míg leértékelik a kiszemelt ajándékot, például Black Friday alkalmából, így velem együtt a pénztárcám és a bolygó is örülhet.

Készíthetsz neki például saját, természetes szempillaspirált – ennek tuti minden nő örülne:

2. Kérdezd meg, mire vágyik

A második tipp tulajdonképp kéz a kézben jár az elsővel. Véleményem szerint nem veszi el az ajándékozás örömét, ha a szerettünket megkérdezzük, mire van igazán szüksége, mire vágyik a leginkább, így elkerülhetjük azt, hogy véletlenül olyan tárggyal lepjük meg, ami aztán a padlás polcán vagy a pince sűrűjében porosodik, esetleg kidobásra kerül.

3. Vegyél élményt

A tárgyi javaknál sokkal szórakoztatóbb és személyesebb viszont az, ha élménnyel ajándékozzuk meg a másikat. Színház, cirkusz, szabadulószoba, workshop, mozi, utazás, fesztivál, koncert, wellness és még sorolhatnánk. Mi évek óta szívesen kérünk és adunk is élményt a családtagjaink körében Karácsonyra. Legszebb utazásunkat is így kaptuk, amikor eltölthettünk négy napot Párizsban, de hasonló élmény volt az is, amikor az egész családdal kacaghattunk az Őrült nők ketrece című színdarabon.

4. Készítsd magad

Még ennél is személyesebb, ha mi magunk készítjük el az ajándékot. Rengeteg hulladékmentes recept van, ami kifejezetten szép, illatos (vagy finom) karácsonyi ajándék lehet és ezzel inspirálhatjuk is az ajándékozottat a hulladékszegény életmódra.

5. A vintage nem ciki

Ha van rá lehetőségünk, adjunk használt tárgyakat ajándékba. Szuper kincsekre lelhetünk az antikváriumok, bolhapiacok, turkálók, régiségkereskedők eldugott portékái között, és ha használtan veszünk, az olyan, mintha leemelnénk egy darabot a szemétkupac tetejéről. Ne gondoljuk azt, hogy a használt dolgok feltétlenül rozogák vagy elhanyagoltak, gyakran teljesen ép tárgyaktól is képesek megválni az emberek. Ráadásul a régi, vintage  tárgyaknak történetük van, ami még inkább különlegessé teszi őket.

+1. Adj ehetőt

Az ehető ajándék pedig már az abszolút zero waste kategória, egy szép házi készítésű bonbon vagy csokoládé, ha minden szeretetünket belekeverjük, van olyan jó ajándék, mint a korábban felsorolt másik öt.

Antal Évi

Antal Évi, aka Vászonzsákoslány Youtube-csatornáját itt, Instagramját itt találjátok!

Ezeket láttad?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!