Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5+1 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

Ünnepi ebédek, vacsorák, egészségünk vagy éppen az év során szépen leadott kilók megtartása. Nem lehetetlen kihívás!

Már csak egy hét van hátra Szentestéig, addig tart a felkészülés (rohanás, menütervezés, bevásárlás, utolsó pillanatos döntések), aztán pedig kezdődik a vendégjárás, a családi ebédek időszaka. Ilyenkor hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni az étkezésre, mondván egy évben egyszer (?) igazán lazulhatunk. Van azonban egy-két egyszerű alapelv, amelyet ha betartunk, minimalizálhatjuk az egy hét alatt felugró kilók számát.

1. Ne éheztessük ki magunkat az ünnepi lakomákra!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha korgó gyomorral ülünk le az asztalhoz. Gondos háziasszonyoknál ez nem egyszer pont azért esik meg, mert megállás nélkül sütöttek- főztek. Vannak, akik tudatosan teszik, mondván: „most úgyis nagy lakoma következik, lekoplalom előre”. A nézet ott sántít, hogy farkaséhesen már hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. A hirtelen nagy mennyiségű étel- és energiabevitel pedig leterheli az emésztőrendszerünket, jelentősen megemeli vércukorszintünket. Javaslom, hogy tízóraizzunk, uzsonnázzunk az ünnepek alatt is! Egy alma, 4-5 szem dióval vagy mandulával, bele kell, hogy férjen még a karácsonyi rohanás idején is!

2. Ilyenkor is figyeljünk a helyes arányok betartására, a „tányér-modellre"!

Korábbi cikkemben megmutattam már, hogy mi is a „tányér-modell". Az ünnepi időszakban különösen a „féltányérnyi zöldséghalomhoz” ragaszkodjunk! Ha ezt betartjuk, a zöldségekkel fogunk jól lakni és nem a bejglivel. Hagyományos étkezések alkalmával sokszor nehéz megfelelni a zöldségevés követelményének – főleg vendégségben -, de nézzünk alaposan körül, valamit biztos találunk: zöldséglevest, ecetes céklasalátát vagy savanyúságokat.

Olvastad már?

Top 11 ünnepi narancsos saláta

3. Kerüljük a sütés-főzés közbeni tesztelést!

Ha már sokadszorra készítjük el ugyanazt süteményt, tortát, bízzunk a tudásunkban! Higgyük el, kóstolgatás nélkül is ugyanolyan finom lesz, mint legutóbb!

4. Mérsékeljük az otthoni sütikínálatot!

Elég egy-két féle sütemény! Nagyon egyszerű: ha hatalmas sütemény-, édesség készletet halmozunk fel, otthon, addig esszük, amíg el nem fogy. Abban is biztosak lehetünk, ha minden egészségtudatosság ellenére olthatatlan édesség-vágyat érzünk, ezt más helyeken is kielégíthetjük: vendégségben, karácsonyi ünnepségeken, céges vacsorákon. Ha rajtunk a sor, és mi felelünk a desszertért, teremtsük meg az egészségesebb desszert-választás lehetőségét! Készítsünk, gyümölcstálat, gyümölcssalátát vagy túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket!

5. A mézeskalácsokat, szaloncukrokat karácsonyfadíszként és ne élelmiszerként kezeljük!

Csak pár szem szaloncukor, néhány mézeskalács a fáról és máris pár száz üres kalóriával ettünk többek, anélkül, hogy észrevettük volna, vagy anélkül, hogy étvágyunkat ez befolyásolná.

+ 1. Az ebédek, vacsorák köré szervezzünk aktív programokat!

Az ünnepek alatti étkezésekkel nem csak az a gond, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni, de az is, hogy kevesebbet mozgunk mindezekhez: egyik vacsora, összejövetel, buli a másik után, egyik asztaltól megyünk a másikig. Hogy mindezt kompenzáljuk, a közös étkezéseket kössük össze aktív programokkal! Ebéd előtt vagy után sétáljunk, kiránduljunk, szánkózzunk, korcsolyázzunk! Barátainkkal nemcsak együttétkezős programok keretében találkozhatunk, de közös aktivitás ürügyén is. Ami amellett, hogy jót tesz a szervezetünknek, még lehetővé teszi azt is, hogy utána nyugodtabb szívvel lehet finomakat enni!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!