Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 biztos érv, hogy minél többet ölelgesd a gyermeked - tudtad, hogy fejleszti az érzelmi intelligenciát?

Itt az idő, hogy tudományos érvekkel alátámasztva ölelgessük a gyerekeinket! Méghozzá minél gyakrabban, és minél tovább...

...merthogy most már kutatás is alátámasztja, hogy az ölelések mennyire pozitív hatással vannak a gyerekek fejlődésére. Dr. Kathleen C. Light tanulmánya szerint...

...azok a gyerekek, akik több ölelést kapnak, boldogabb felnőttek lesznek!

És hogy miért is? Lássuk, hogy mit derített ki a tudomány az ölelések hatásáról:

1. Az ölelés biztonságot ad

Az ölelés már a születéstől nagyon fontos. A csecsemőket felvesszük és magunkhoz öleljük, hogy megnyugtassuk őket. Ösztönösen. A kutatási eredmények alapján ezt is kell tennünk. Ne féljünk attól, hogy elkényeztetjük a babát. Inkább azzal árthatunk neki, ha nem vesszük fel.  A kicsiknek nincs is fontosabb anya-élmény, mint az ölelés, a boldog, meghitt összefonódás élménye. Azt is kimutatták, hogy növeli a szoptatás sikerességét, és egyes orvosi beavatkozásoknál csökkenti a fájdalom mértékét a babánál. Csodálatos, nem?

2. Az ölelés boldogság hormonokat szabadít fel

Az agyi működést vizsgálva azt tapasztalták a kutatók, hogy a nyolc másodpercnél hosszabb öleléseknél oxytocin szabadul fel, boldogsághormonok kerülnek a szervezetünkbe! Nagyon fontos tehát, hogy ne kapkodjuk el az ölelést, jó hosszan öleljük meg egymást, ne csak úgy kutyafuttában… Az oxytocintól nem csak boldogabbak leszünk, de csökkenti a vérnyomást, a stresszt, és általános kedélyjavító hatása van!

Ez is érdekes!

A nyersen őszinte különbség az első, második és harmadik gyereknél – anyaszemmel

3. Az ölelés erősíti a szóbeli szeretetnyilvánítást

A nagyobb gyerekeknél arra hívják fel a szakértők a figyelmet, hogy nem elég, ha a napi rohanásban szóban vagy írásban tudatjuk a gyermekünkkel, hogy mennyire szeretjük. Az “I love you” üzenet kevés. A fizikai kontaktussal a szereteten túl a megbecsülést és megértést is kifejezzük. Ezért is nagyon fontos, hogy a közzösségbe járó gyerekeinkkel üljünk le minden nap legalább tíz percre beszélgetni egy kicsit. Úgy beszélgetni, hogy közben fogjuk a kezét, összebújunk, megöleljük egymást.

4. Az ölelés fontos a konfliktuskezelésben

A tanulmány szerint az öleléssel segítjük az idegrendszer fejlődését, magasabb IQ-szint és alacsonyabb agressziós szint kialakulásához vezet. Hasznos szerepe van a szülő-gyerek közötti konfliktus kezelésében is. Néha egy ölelés jobban oldja a feszültséget, mint bármilyen szó. Persze ez nem jelenti azt, hogy ahelyett, hogy egymás elfogadására és tiszteletére tanítanánk a gyerekeinket, csak ölelgetnünk kell őket. Az ölelés csak támogat minket a gyereknevelésben, a konfliktusok feloldásában.

5. Az ölelés fejleszti az érzelmi intelligenciát

“Azt tapasztaltuk, hogy az ölelések, szeretetteljes érintések hatással vannak az agy működésére, a tanulási és szociális-érzelmi képességek fejlődésére” – írja a tanulmány. A kisbabák még nem képesek a stressz kezelésére, nem tudják “megnyugtatni” magukat. Szükségük van minél több olyan tapasztalatra, amikor a szülő pozitív érzelmeket nyítvánít ki feléjük – szóban és öleléssel is! Ezzel tanulják meg azt, hogyan kezeljék a saját érzelmeiket, stresszhelyzeteiket gyerekkorban. Sőt később, felnőttkorban is!

6. Az ölelés a harmonikus kapcsolat része

Ahogy nő a gyerekünk, a tinikorba érve egyre kevésbé igényli az öleléseinket. A kutatók szerint ezt ne hagyjuk annyiban! Tartsunk ki az ölelés fontossága mellett. Próbáljuk meg ügyesen időzíteni az öleléseinket! Persze előfordul, hogy elutasítanak. Vagy látszólag “szenvednek” az ölelgetésünktől. Mégis fontos nekik! Nemcsak a szülői kapcsolatban, hanem a saját kapcsolataikban is. Az ölelés minden harmonikus érzelmi kapcsolat része.

...ezeket láttad?

(forrás itt és itt)

Még több hasonló cikk: anyaszoba

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!