Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 főzési praktika profi séfektől, amit érdemes kipróbálnod

Kövesd a profi séfek főzési praktikáit a saját konyhádban! Hat okos tipp, amit tényleg ki kell próbálnod.

A profi szakácsok tippjei mindig jól jönnek a konyhában, gondoljunk csak Gordon Ramsay tökéletes rántott csirke praktikájára, vagy Martha Stewart töltött káposztájára. Az Insider magazin most megkérdezett néhány séfet, hogy szerintünk mik azok a főzési praktikák, amiket nemcsak az éttermekben, hanem az otthonunkban is alkalmaznunk kellene: 

1. Tartsd szemmel a fűszereidet!

Jó, ha minél több szárított fűszert tartasz a konyhaszekrényben,-fiókban, de figyelj azok lejáratára is. Bár ezek igazából nem romlanak túl hamar, viszont hónapról hónapra veszítenek intenzitásukból, ami az ételek ízén is érződni fog. Ha érzed, hogy a fűszer aromája gyengült, színe kifakult, akkor ne használd fel! A legjobban persze a friss alapanyagokkal jársz!

Fűszeres ételek:

2. Előbb a tűzhely, aztán a sütő

Ezt a trükköt már valószínűleg ismerik páran. Ha húst sütsz, akkor úgy érheted el a legropogósabb és legszaftosabb állagot, ha a húsnak előbb adsz egy kis kérget a tűzhelyen, majd a sütőbe rakva puhára sütöd. A technika minden húsfélénél alkalmazható, csak a megfelelő hőfoknak és sütési időnek kell utánanézni.

3. Készítsd össze az alapanyagokat!

Létezik egy francia kifejezés, a  „mise en place”, ami annyit jelent, hogy minden a helyén. A Nosalty receptvideóiban is gyakran láthatjátok, hogy egy-egy alapanyag már előre el van készítve. A profi séfek azt vallják, hogy a konyhában is rend a lelke mindennek, ezért mielőtt belefognál a főzésbe, készítsd elő az összes alapanyagot. Így sokkal egyszerűbb, és gyorsabb lesz a főzés, mintha menet közben szeletelnél, pucolnál mindent.

4. A tökéletes vajas pirítós titka

Igen, egy egyszerű pirítós készítésénél is lehetnek buktatók. Például, hogy a vaj, amit kivettél a hűtőből, túl kemény ahhoz, hogy a pirítósra kend. Jessica Koslow séf azt javasolja, hogy olvaszd fel a vajat, és egy ecsettel kend a pirítós mindkét oldalára.

5. Melegítsd fel a tányért!

Ha igazán professzionális tálalást szeretnél otthon, akkor melegítsd fel a tányért, mielőtt az étel rákerül. A legegyszerűbb, ha az alacsony hőfokra állított sütőbe teszed. Mielőtt kivennéd, használj konyhai edényfogót, mert előfordulhat, hogy a tányér túlmelegszik, és akkor megégethet.

6. Maradékmentés mesterfokon

Évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki Magyarországon. Az amatőr szakácsoknál is előfordul, hogy a kukába, vagy jó esetben a komposztra dobják a zöldségmaradékot. A profi séfek azonban leleményesebbek ennél: a hagyma-, sárgarépa-, zellervégből tökéletes alaplevet készítenek, amit aztán szószoknál, leveseknél is fel tudnak használni.

Ezeket olvastad már?

via Insider

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!