Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 hiba, amit gyakran elkövetünk, ha KOVÁSZOS UBORKÁT rakunk el

Kovászos uborkát készíteni bárki tud, gondolhatnánk, de azért van pár apróság, amire érdemes lesz odafigyelni!

Kétség sem férhet hozzá, hogy a nyár egyik legnagyobb sztárja a kovászos uborka, kevés embert ismerek, aki nem szereti. Nálam olyannyira fogy, hogy képes vagyok egy-egy frissen elkészült, behűtött adagot egy ültő helyemben befalni. Uborkával szerencsére már tele vannak a boltok és a piacok, olcsón, pár száz forintért hozzájuthatunk kilójához.

Kapor, só, kenyérdarab, bors, fokhagyma – más nem is kell a tökéletes kovászos uborkához. Vagy mégis? Pár apróságon elcsúszhatsz, és akkor a roppanós uborka puha marad vagy megpenészedik a hűtőben, esetleg be se érik. 

Milyen hibák csúszhatnak a kovászos uborka készítésébe? Mutatjuk!

1. Nem tisztítod meg elég alaposan

Rögtön a legfontosabb: a körömkefével való átsikálás alap! Az ubikat nem elég leöblögetni. Alaposan, folyó hideg vízben kell átsikálni, hogy a legapróbb homokszemcsék se tapadhassanak meg rajta. Mert mi lehet ebből? A kész ubik mellé a fogad alatt ropognak majd a földmaradványok is…ajj, nagyon nem lenne jó, tisztítsd meg hát alaposan a kis zöldeket!

Receptajánló:


2. Nincs elég meleg hozzá

Gyakori hiba, hogy valaki húsz fok alatt áll neki a kovászos uborkának, így az érési folyamatok nem tudnak beindulni, mert nincs elég meleg hozzá. Nem véletlenül nyári savanyúság ez: nem annyira a nap, mint annak a melege indítja be a folyamatokat, viszont érdemes megvárni, amikor a meteorológusok tartós meleget jósolnak. 

3. Túl sokáig hagyod érni

Szintén előfordul, a leggyakorlottabb szakácsokkal is. Általánosságban elmondható, hogy harminc fokos melegben nagyjából két, két és fél nap kell, hogy az uborkák megérjenek. Ha ennél tovább hagyod a napon, előfordulhat, hogy megpuhult, túlságosan savanyú uborkákkal fejezed be. Kóstold, vizsgáld naponta többször, vizsgáld, mi történik a savanyúsággal!

green cucumber lot

4. Minden oké, csak éppen megpenészedett a hűtőben

Sajnos ez is megeshet, ebben az esetben a tisztításnál nem jártál el megfelelően, baktériumok kerülhettek a kovászos uborkába, vagy ebben az esetben is a túlérlelés a ludas. 

5. Nem vagdosod be az ubikat

Nagyon fontos mindkét oldalán bevágni az uborkákat, már csak azért is, hogy szépen, egyenletesen kovászolódhassanak, és hogy mindenhol átjárja őket a víz. 


6. Nem töltesz elég vizet az üvegbe

Pont annyi víz kell, ami szépen ellepi az uborkákat, de egy kicsit fölé is mehetsz, mert úgyis párologni fog a napon. Ha nincs elegendő víz az uborkákon, könnyen lehet, hogy a felső rétegek éretlenül maradnak majd.

Ezeket láttad már?

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Sun, 2020-07-05 19:28

Én nem szoktam bevagdosni, hanem hústűvel többször átszúrom. Így nincs széttrancsírozva az uborka.

Anagyferó
Anagyferó Sun, 2020-07-05 18:12

Én pont ma vettem ki az idei első adagot az üvegből. Mivel saját termés pont olyanok, mint amilyennek lennie kell. Finom, roppanós lett. Csak bánatomra nem volt itthon torma. de így is jó lett. Mi télire is szoktunk eltenni. A saját levét öntjük rá és egy késhegynyi borkénport teszünk a lébe. Akár több évig is ellennének, ha nem fogyna időközben el.