Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 retró alapanyag a konyhában, amit egyre kevesebbet használunk

Nézzük, mik azok a konyhai alapanyagok, amiket ugyan néhányan még ismernek és használnak, de az idő múlásával egyre kevésbé tűnnek fel a főzéseknél.

Főzési szokásaink sokat változtak az elmúlt 50 évben. A konyháinkban megjelentek új alapanyagok, és néhány régi, jól bevált a háttérbe szorult. Összegyűjtöttünk néhány retró alapanyagot, amit manapság egyre kevesebbet látni a konyhában, pedig jó lenne őket újra használni.

1. Sertészsír

Manapság többen főznek napraforgóolajjal, mint sertészsírral. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy míg régen sok vidéki háznál volt divat a disznóvágás, addig mára ez a hagyomány visszaszorulóban van. A másik ok, hogy sokak szerint a sertészsír egészségtelen, ezért inkább más zsiradékot használnak. Itthon is nagy népszerűségnek örvend például a kókuszzsír vagy az olívaolaj, de a klasszikus ételek még mindig sertészsírral a legfinomabbak.

2. Csont

A csontot egyre többen dobják a szemétbe, vagy adják a kutyának. Nem szabad! A csontokat főzd össze zöldségekkel, és már kész is az alaplé, amit nyugodtan le is fagyaszthatsz, vagy akár barnamártás készítéséhez is használhatod.

3. Vaj

A vaj nagyon sok háztartásból kiszorult, és a margarin vette át a helyét. Ennek fő oka, hogy a vaj évről évre egyre drágább a boltokban, ezért kevesen engedhetik meg maguknak. Vannak, akik a laktózérzékenységük vagy a vegánságuk miatt búcsúztak el tőle. Sajnálatos, mert néhány desszert vagy krém vajjal készítve a legfinomabb.

4. Író

Az írót egyre kevesebben ismerik, pedig Gordon Ramsay szerint a tökéletes rántott hús ennek felhasználásával készül. Savanykás ízű, híg, opálos folyadék, a túró- és vajkészítés mellékterméke. Önmagában is fogyasztható, de legtöbbször süteményekbe kerül.

5. Sűrített tej

Gyerekkorunkban imádtuk a sűrített tejet. Van, ahol még ma is lehet kapni az édes, tubusos változatot. Az otthonokban egyre kevesebbet, de a cukrászatban előszeretettel használják, sütik és torták készítésénél.

6. Leveskocka

A leveskocka régen csodaszernek számított, mert olyan ízt kölcsönzött az ételeknek, mint semmi más. Aztán évekkel ezelőtt kiderült, hogy magas a nátriumtartalma és nem különösebben tápláló, ezért ma már egyre többen gondolják egészségtelennek és egyre kevesebben használják. Szerencsére, a boltokban már kaphatóak a csökkentett sótartalmú és bió változatok, így nem teljesen ördögtől való alapanyag. Ha nem szeretnéd megvásárolni, akkor készítheted házilag is az ételízesítőt.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via TheDailyMeal

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anagyferó
Anagyferó Mon, 2019-11-04 07:50

Mi sokszor veszünk csontot a hentestől, levesnek. A legtöbbször tarjacsontot kapunk amelyiken sok hús maradt. Ez a leveshús nagyon jó paradicsomszósz, vagy sóska mellé, pár szem krumplival, és máris kész a kétfogásos ebéd.