Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 tipp, hogy olyan legyen a kerted, mint egy vérbeli környezetvédőé

Nem is olyan nehéz feladat fenntarthatóvá tenni a kertünket, mint gondolnánk.

Manapság mindenki a fenntarthatóságról beszél, és ez így is van rendjén, hiszen a jövőben ez a kérdés elkerülhetetlenné válik. A kert eleve olyan hely, ahol a természettel tudunk kapcsolódni, ezért különösen fontos, hogy hozzájáruljon a Föld megmaradásához, és ne rombolja azt. A következő ötletek ebben segítenek.

1. Használjuk a vizet tudatosan

Igazán megtehetjük, hogy kertet esővízzel öntözzük csapvíz helyett, hiszen annak az előállítása hatalmas energiaszükségletű. és a növényeknek nem kell ivóvíz. Szerezzünk be egy esőgyűjtő hordót, és locsoljunk abból, ha van elegendő esővizünk.

2. Ültessünk itthon is őshonos növényeket

Az egzotikus virágok persze elvarázsolnak a szépségükkel, de gyakran nehezen bírják az itteni klímát és nem élnek közel sem olyan sokáig, mint természetes élőhelyükön. Adjunk esélyt a hazai fajtáknak, hiszen ők hálásan fognak virágozni a kertünkben.

3. Keressük a biokertészeteket

A nagy kertészetekből származó növények az esetek többségében úgy nőnek, hogy minden létező vegyszerrel kezelik a talajukat, hogy minél nagyobb mennyiségben és minél pompásabbra nőjenek. De ezzel annyira károsítják a környezetet, hogy inkább megéri egy kicsit drágában, de környezettudatosan nevelt palántákat venni.

4. Csalogassunk állatokat a kertünkbe

Nem csak a növényeknél, de az esetlegesen odaköltöző állatoknál is figyeljünk a sokszínűségre. Ha például olyan virágokat ültetünk, melyek vonzzák a méheket, akkor ők az egyéb kártevőket fogják akadályozni, és nem kell vegyszerekkel küzdenünk ellenük.

5. Hasznosítsuk újra

Nézzük meg, hogy a feleslegessé vált tárgyainkat nem tudjuk-e a kertben hasznosítani. Ha például van egy régi ládánk, melyet már kidobnánk, egy kis átalakítással vintage hatású otthont készíthetünk belőle valamelyik növényünknek.

6. Használjunk természetes trágyát

A vegyszerrel trágyázás a nagy ültetvényeken talán valamennyire szükséges az emberiség élelmiszer-ellátásához, de a kiskertünkben semmilyen kifogásunk nem lehet az ellen, hogy magunk készítsünk komposztot a növényeinknek.

Ezeket láttad?

címlapfotó: getty

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!