Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6,5 milliárd forintnyi élelmiszer menekült meg a kidobástól

Sokkoló adat, hogy csak Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki. Az Élelmiszerbank becslése szerint ebből 80-100 ezer tonnányi megmenthető lenne.

2018-ban minden eddiginél eredményesebb évet zárt az Élelmiszerbank: 6,5 milliárd forint értékben több mint 11 ezer tonnányi élelmiszer-felesleget mentettek meg a megsemmisítéstől, és juttattak el a rászorulókhoz – ez 20 százalékkal haladja meg az előző év eredményét. A begyűjtött élelmiszerek azonban nem csak a nélkülözőknek jelentenek segítséget. Talán nem gondolunk rá, de megmentésükkel bolygónkat is mentesítjük a megsemmisítésük okozta környezeti terheléstől.

Az Élelmiszerbank partnereivel együtt azon munkálkodik, hogy az évente keletkező közel 2 tonnányi élelmiszerfeleslegből egyre többet tudjon begyűjteni. Az egyesület jelenleg négy nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén, s ezzel 180 ezer ember – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer rászoruló negyedéves támogatását biztosítja. 

Ez is érdekelhet!

Mostantól így kéne étkezned, hogy neked, a gyermekeidnek és a Földnek is jó legyen

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek egyaránt vannak az adományként összeállított csomagokban.

Maradékmentő fogások:

„Sokat dolgozunk azon, hogy újabb és újabb ezer tonnákkal tudjuk növelni a mentett élelmiszerek mennyiségét. Idén ez sikerült, azonban sokszor találkozunk anyagi és emberi erőforráshiánnyal, ami nem csak minket, de a partnerszervezeteinket is érinti, és határt szab a növekedésnek. Hiszünk abban, hogy ezek a hiányok megszüntethetők, és abban is, hogy csak összefogással tudunk tovább fejlődni. Szerencsére vannak pozitív példák. 2018-ban indítottuk el az első helyi Élelmiszerbankot Hajdú-Bihar megyében, ahol az önkormányzat, a vállalati és a civil szféra példaértékű összefogása valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik és valamennyi partnerünknek, támogatónknak, önkéntesünknek a segítséget” – nyilatkozta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

LEGYEN TE IS ÉLELMISZERMENTŐ! Támogasd a magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját!

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!